Delgado renuncia com a fiscal general de l’Estat
El seu mandat ha estat marcat per contínues polèmiques i les seves vinculacions amb l’excomissari Villarejo
El govern espanyol nomena com a substitut Álvaro García Ortiz, considerat la seva mà dreta
Dolores Delgado va presentar ahir la renúncia com a fiscal general de l’Estat, en una carta dirigida a la ministra de Justícia, Pilar Llop, en què al·lega motius de salut per deixar el càrrec. Segons va justificar, l’abril passat es va sotmetre a una intervenció quirúrgica d’urgència a la columna vertebral i requerirà noves operacions en un futur. Per això, considera que no es troba en les “condicions físiques exigides” per exercir el càrrec i anuncia el pas enrere. El seu lloc l’ocuparà el fiscal de sala i fins ara cap de la secretària tècnica de la Fiscalia General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, considerat la mà dreta de Delgado i especialitzat en medi ambient.
Delgado (Madrid, 1962), que va començar la carrera fiscal el 1989 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va arribar a la Fiscalia General de l’Estat el 26 de febrer del 2020 i el seus poc més de dos anys de mandat han estat marcats per la controvèrsia. De fet, el seu nomenament com a fiscal general de l’Estat ja va estar envoltat de polèmica. I és que va arribar al càrrec després d’haver estat fitxada pel president espanyol, Pedro Sánchez, com a ministra de Justícia. Sota el seu mandat com a titular de Justícia va caducar el mandat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Va ser reprovada dos cops al Congrés i una al Senat a iniciativa del PP, que va qüestionar amb duresa la seva actuació en el judici de l’1-O al Suprem espanyol, en especial que l’Advocacia de l’Estat hagués acusat els principals processats de sedició, delicte pel qual finalment van ser condemnats.
El fet de passar de ministra de Justícia a fiscal general no va ser vist de bon ull per bona part de la carrera fiscal i judicial, que creien que el seu nomenament qüestionava la imatge d’independència de la fiscalia, en procedir directament de la política.
Delgado va començar amb mal peu al capdavant de la Fiscalia General de l’Estat, tot un auguri del que li esperava. La seva figura ha estat constantment qüestionada i el seu mandat, farcit de controvèrsies i polèmiques, com ara per les diligències obertes per investigar els comptes i fons de Joan Carles de Borbó. Les tres diligències prejudicials obertes van acabar sent arxivades el març passat després de més de tres anys, tot i constatar nombroses irregulars fiscals. Un arxivament criticat.
Una altra polèmica que ha marcat el mandat de Delgado a la Fiscalia General de l’Estat és la seva presumpta relació amb José Manuel Villarejo arran de la difusió d’un àudio, el setembre del 2018, que va enregistrar el comissari jubilat de policia, d’un dinar amb Delgado i la parella sentimental d’aquesta, l’exjutge de l’Audiencia Nacional Baltasar Garzón. Quan es va difondre l’àudio, Delgado era ministra de Justícia i va emetre un comunicat en què admetia haver coincidit tres cops amb el controvertit excomissari. Després es va saber que no van ser tres vegades sinó quatre i que dues de les trobades en què van coincidir van tenir lloc el 2017, poc abans de l’arrest de Villarejo, aquell mateix any.
Delgado ho deixa al·legant motius de salut i el govern espanyol li agraeix la feina feta. La ministra de Justícia va atribuir “exclusivament” a motius de salut el pas enrere de Delgado, que es produeix ni vint-i-quatre hores després de la dimissió d’una altra peça clau de Sánchez, la seva número dos al PSOE, Adriana Lastra.
Es desconeix encara qui ocuparà la vacant que ha deixat buida Lastra a la vicesecretaria general del PSOE. Qui sí que ja té substitut és Dolores Delgado. El govern espanyol va nomenar ahir Álvaro García Ortiz, considerat la mà dreta de Delgado a la Fiscalia General. García Ortiz (Lumbrales, Salamanca, 1967) era fins ahir el cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat. A diferència de Delgado, és fiscal de sala, la màxima categoria de la carrera. És especialista en medi ambient i incendis forestals i va ser el fiscal en el cas Prestige, un procés que va començar el 2003 després de l’enfonsament del petrolier davant les costes gallegues el 2002. Després va ser nomenat fiscal de sala del Suprem i fiscal en cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General. Des del 2018 és membre del Consell Fiscal. El nomenament com a nou fiscal general de l’Estat de García Ortiz, que té la creu de primera classe de l’orde de Sant Raimon de Penyafort i la del mèrit de la Guàrdia Civil, està pendent ara del pronunciament del Consell General del Poder Judicial. Des de Catalunya, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, va demanar “compromís del fiscal general de l’Estat a frenar la repressió i respectar els drets fonamentals”.