Política

perú

El fiscal presenta l’acusació final contra Keiko Fujimori per blanqueig de capitals

La candidata opositora havia abandonat la presó en el moment més crític de la pandèmia de la Covid-19 al Perú

El fiscal José Domingo Pérez ha presentat aquest dimarts l’acusació final i definitiva, de més de 4.600 pàgines, del denominat “Cas Còctels” que se segueix contra la líder opositora Keiko Fujimori i altres personatges per presumpte finançament irregular de les seves campanyes electorals de 2011 i 2016.

En una audiència virtual celebrada aquest matí, Pérez ha complert amb el termini que havia establert el jutge Víctor Zúñiga per a presentar una sola acusació que contingui totes les precisions i observacions plantejades al llarg del procés pel magistrat i els advocats de les més de 40 persones implicades en aquest cas.

Es tractava de la segona vegada que Zúñiga, del Quart Jutjat de Recerca Preparatòria, ordenava a Pérez que complís amb esmenar les imprecisions de l’acusació que va presentar el març de 2021, quan va sol·licitar més de 30 anys de presó per a Fujimori després d’una investigació que es va prolongar durant més de dos anys.

“S’han fet les precisions, aclariments i correccions de les imputacions, respecte a cadascun dels acusats en relació amb cadascun dels delictes de l’acusació”, va comentar durant l’audiència el fiscal de l’Equip Especial Lava Jato, qui va detallar que el document té 4.600 pàgines.

La filla i hereva política de l’expresident Alberto Fujimori (1990-2000) està sent investigada com a part d’una presumpta organització criminal conformada a l’interior del seu partit, Força Popular, per a captar i ocultar fons suposadament rebuts de manera irregular per a finançar les seves campanyes electorals de 2011 i 2016.

Entre les aportacions investigades està un milió de dòlars de la constructora brasilera Odebrecht i uns 3,65 milions de dòlars de Credicorp, el major grup financer del Perú.

L’acusació fiscal es va formular per la presumpta comissió dels delictes de blanqueig de capitals, crim organitzat, obstrucció a la justícia i falsa declaració en procediment administratiu.

El juny passat, la Cort Suprema peruana va rebutjar un recurs presentat per la Fiscalia perquè s’ordenés el retorn a presó preventiva de Fujimori, qui per aquest cas ja va complir un primer període de presó preventiva des de novembre de 2018, fins que el Tribunal Constitucional (TC) va ordenar el seu alliberament el novembre de 2019.

No obstant això, el gener de 2020 el Poder Judicial va dictar altres 15 mesos addicionals de presó preventiva en contra seva, que va complir fins a maig d’aquest any, després que un tribunal d’apel·lacions ordenés la seva excarceració després del pagament d’una fiança d’uns 20.500 dòlars.

Fujimori va abandonar la presó en el moment més crític de la pandèmia de la Covid-19 al Perú i després que denunciés el risc de contreure la malaltia, igual que les preses que romanien en aquests moments en l’amuntegada presó de dones de Lima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.