Política

Pla de xoc per estalviar gas

Brussel·les demana que es redueixi un 15% el consum per afrontar un possible tall del subministrament per part de Rússia

La CE demana als ciutadans col·laboració amb l’estalvi amb mesures com ara abaixar la calefacció

La Comissió Europea (CE) es prepara seriosament per fer front a més interrupcions del subministrament de gas rus, i no descarta en absolut un tall total. “És un escenari probable”, va assegurar ahir la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, en la presentació del pla d’emergència per respondre al desafiament energètic de Rússia.

El full de ruta de Brussel·les demana als estats reduir almenys un 15% el consum de gas des d’aquest l’agost fins al març del 2023 per fer front als talls de Rússia. En l’escenari actual, planteja que la rebaixa sigui voluntària. Ara bé, l’executiu comunitari vol tenir la potestat de fer que sigui obligatòria en cas que la situació s’agreugi. Segons dades de la Comissió Europea, la reducció en un 15% del consum de gas a la Unió Europea estalviaria 45.000 milions de metres cúbics.

“Rússia ens està fent un xantatge. Està utilitzant l’energia com a arma”, va insistir Von der Leyen. El pla de Brussel·les, que deixa en mans dels estats les mesures concretes per assolir la reducció en almenys un 15% del consum de gas, es basa en dues accions: la substitució del gas per fonts alternatives i la reducció del consum.

Pel que fa al primer punt, la Comissió Europea demana prioritzar la substitució del gas per altres fonts energètiques, principalment les renovables. Amb tot, l’executiu comunitari avala que aquesta substitució es faci “temporalment” també amb energies menys sostenibles, com ara el carbó, el petroli o la nuclear.

En el cas de la reducció del consum, indica que les llars són “objectius protegits”. És a dir, les últimes que haurien de notar les conseqüències de la crisi energètica. Això sí, remarca que els ciutadans també poden contribuir a “l’exercici social d’estalvi d’energia” amb accions per reduir el consum de gas.

Entre les mesures que Brussel·les indica que poden fer els ciutadans, hi ha abaixar la calefacció, estendre la roba a l’aire lliure, apujar l’aire condicionat, apagar els llums i evitar els calefactors a l’exterior, entre d’altres. Per tal que la població sigui conscient de les accions que poden dur a terme, la Comissió Europea insta els 27 a impulsar campanyes de conscienciació.

Un dels sectors clau per reduir el consum de gas és la indústria. La CE recomana als estats dissenyar sistemes que incentivin la reducció energètica per sectors, com per exemple donar compensacions a les empreses que redueixin, ja sigui per voluntat o perquè s’hi veuen obligades, el consum de gas. Això no s’aplicaria a tots els sectors: els que són “decisius per al proveïment de productes essencials” en quedarien exclosos, així com també altres serveis com ara els hospitals.

Ara la proposta ha de ser debatuda pels estats en un consell extraordinari dels ministres d’Energia que se celebrarà la setmana que ve. Segons el full de ruta de Brussel·les, els 27 hauran de presentar els seus plans d’emergència per fer front a una crisi energètica abans de finals de setembre.

Madrid ho rebutja

El govern espanyol va avançar ahir que no donava suport a la proposta europea. A través de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va retreure a la UE que el pla suposa imposar “un menú del dia ja dissenyat” sense que ningú els hagi preguntat per les “limitacions alimentàries” pròpies. La ministra ha alertat que un pla d’aquest tipus comportaria que els estats espanyol i francès i Portugal tinguessin “creixement zero”, i va reclamar un “debat” entre tots per pactar les mesures amb “unitat, consens i solidaritat”.

Pendents del Nord Stream I

El pla de la Comissió Europea arriba un dia abans que Gazprom decideixi si reactivar o no el subministrament a través del Nord Stream I, que transporta gas a Alemanya. Unes tasques de manteniment que han tingut la infraestructura aturada deu dies, i el moment clau és demà, quan està previst que acabin els treballs.

Von der Leyen va remarcar ahir que no hi ha “excuses” per reactivar el flux de gas. Després que Gazprom, companyia controlada per l’estat rus, assegurés que no es pot garantir l’enviament de gas sense una turbina que es va portar a reparar al Canadà, la presidenta de la CE va remarcar que la peça arribarà a temps i, per tant, “no hi ha excuses per no subministrar gas”. A més, va insistir que hi ha altres models que es podrien utilitzar perquè no és un model “únic”.

En tot cas, des de Brussel·les s’ha insistit en els darrers mesos, ja abans de la guerra d’Ucraïna, que Gazprom no és un subministrador en qui es pugui confiar. Per això, la UE engega els motors per preparar-se per al pitjor dels escenaris energètics. Tot això, en un context en què el preu de l’electricitat en el mercat majorista tornarà a pujar a l’hivern, segons l’Agència Internacional de l’Energia (AIE).

LES FRASES

Rússia ens està fent un xantatge. Està utilitzant l’energia com a arma
No hi ha excuses perquè (Rússia) no subministri el gas
Ursula von der Leyen
presidenta de la Comissió Europea

El BCE i la pujada dels tipus

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) es reuneix avui en la que és una trobada històrica. La cúpula de la institució monetària materialitzarà la primera pujada dels tipus d’interès en més d’una dècada, amb l’objectiu de fer front a una inflació disparada i que va arribar fins al 8,6% al juny a la zona euro. Ja en la reunió del juny, el BCE va anticipar que el primer augment es produiria aquest mes i que seria del 0,25%. Amb tot, no es descarta que l’increment pugui ser més alt. Es tracta del primer pas en un camí d’augment progressiu dels tipus. El següent està previst que sigui al setembre.

La pujada dels tipus d’interès marca una nova era en la política monetària de la zona euro. Es deixa així enrere l’època expansiva amb els tipus en negatiu. Abans de la materialització de la pujada dels tipus, una de les conseqüències més immediates de la previsió que el BCE ho faci és l’enfortiment de l’euro, després que la setmana passada caigués fins a assolir la paritat amb el dòlar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.