Medi ambient

residus municipals

recollida selectiva

Els ciutadans encara no trien la meitat de la brossa

El 2021 s’han llençat sense reciclar als contenidors 2,1 milions de tones de residus

L’Agència de Residus reitera que la recollida selectiva no millorarà si no es fa un pas endavant a l’àrea de Barcelona

Els ciutadans de Catalunya encara no seleccionen per reciclar la meitat de la brossa municipal generada, tot i que el percentatge ha augmentat un 3,1% i en 52.000 tones aquest any passat respecte del de la pandèmia. Es van recollir selectivament 1.878.000 tones de brossa domèstica (el 46,6%), però encara es van dipositar als contenidors de rebuig 2.149.400 tones de brossa sense triar, el 53,4% del total, segons les dades del 2021 que feia públiques ahir l’Agència de Residus de Catalunya. L’altra dada negativa és que el 2021 es van generar més residus que l’any anterior (fins a 4 milions de tones), xifra que suposa un increment de l’1,3% de la brossa que recullen els municipis i la generació de brossa per càpita se situa en 519 kg/hab./any.

Aquesta generació de brossa per càpita és encara inferior a les dels anys 2018 o 2019 però supera els 510,66 kg/hab./any de l’any de la pandèmia i evidencia la dificultat de reduir la xifra per sota dels 500 kg anuals, un llindar que es va superar per primer cop el 2017, un cop superats els efectes de la crisi financera i immobiliària. De fet, amb perspectiva cal recordar que abans de la crisi del 2008, la generació de brossa per càpita va arribar als 606 kg anuals l’any 2004 a Catalunya, i no va ser fins als anys de frenada econòmica posteriors a la crisi que aquest volum es va anar reduint fins a baixar per sota dels 500 kg.

L’agència recorda que les dades del 2021 mostren que la generació de residus no disminueix després de la pandèmia, que “cal una gran conscienciació i avançar cap a pautes de consum perquè no hi hagi tants residus”, i que els productes han de ser dissenyats per ser duradors i aprofitables perquè es puguin retornar als proveïdors.

Les fraccions de recollida selectiva han augmentat lleugerament respecte del 2020: un 4,6% en el cas de la matèria orgànica; un 3,2% en el cas del vidre; un 1% pel que fa als envasos, i mig punt percentual pel que fa al paper i al cartró.

Una dada positiva és la disminució progressiva del rebuig que va a abocador. Abans d’abocar-la en dipòsits o incinerar-la s’ha pogut tractar el 66,7% de la fracció rebuig en plantes que aconsegueixen recuperar una part de la brossa no recollida selectivament.

Finalment han anat a l’abocador 1.352.000 tones de brossa, un 33,6% dels residus municipals, però les directives europees estableixen que el 2035 només es podrà destinar a dipòsit el 10% dels residus municipals.

LES XIFRES

1,8
milions de tones
s’han recollit selectivament a Catalunya, el 46,6% del total.
1,3
milions de tones
de brossa urbana encara es dipositen en abocadors, un 33,6%, tot i que la xifra es va reduint.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.