Política

El Parlament desbloqueja la investigació del Catalangate

Més de dos mesos després d’acordar-se, aquesta setmana s’ha nomenat Meritxell Serret presidenta per endegar finalment la comissió

Els grups sobiranistes citaran alts càrrecs de l’Estat

Ha cos­tat més del pre­vist, però el Par­la­ment final­ment ha posat fil a l’agu­lla per inves­ti­gar el Cata­lan­gate. Dijous, aca­bat el que en prin­cipi ha estat l’últim ple del període de ses­si­ons, una breu reunió de la junta de por­ta­veus va apro­var la desig­nació de l’excon­se­llera exi­li­ada i por­ta­veu adjunta d’ERC, Merit­xell Ser­ret, com a pre­si­denta de la Comissió d’Inves­ti­gació sobre l’Espi­o­natge de Repre­sen­tants Polítics, Acti­vis­tes, Peri­o­dis­tes i llurs Fami­li­ars per part del Regne d’Espa­nya amb els Pro­gra­mes Pega­sus i Can­diru, un nom gai­rebé tan llarg com els més de dos mesos que ha tri­gat a des­en­ca­llar-se la ini­ci­a­tiva. I és que després que a l’abril esclatés el cas d’espi­o­natge mas­siu, la mesa del Par­la­ment havia apro­vat ja el 10 de maig la cre­ació de la comissió a petició con­junta d’ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem, que es van aco­llir a la via del punt 67.3 del regla­ment per en teo­ria agi­lit­zar els tràmits, ja que faculta, un cop l’any, que l’apro­vació no hagi de pas­sar pel ple si ho dema­nen almenys tres grups.

El pas següent, però, havia de ser el nome­na­ment d’un pre­si­dent, punt en què el des­a­cord entre ERC i Junts va embar­ran­car la situ­ació fins al punt que la CUP, a final de juny, va expres­sar públi­ca­ment el seu males­tar i va acu­sar els dos par­tits de “boi­co­te­jar” la inves­ti­gació. Fonts con­sul­ta­des ara d’un i altre soci de govern adme­ten implícita­ment que hi ha hagut dis­crepàncies, si bé evi­ten entrar en detalls i posen l’accent en el fet que final­ment ha arri­bat l’entesa. “S’ha des­en­ca­llat pel seu propi pes”, es limi­ten a des­criure fonts d’ERC. “Res d’espe­cial, s’ha nego­ciat la pre­sidència i nosal­tres esta­rem a la mesa”, rema­ten fonts de Junts, en què avan­cen que es nome­narà el vice­pre­si­dent del par­tit, Josep Rius, por­ta­veu en la comissió.

El següent pas ara és la sessió cons­ti­tu­tiva, per a la qual encara no hi ha data, si bé les fonts repu­bli­ca­nes apun­ten que hau­ria de ser “en els pròxims dies”, per la qual cosa no des­car­ten que es con­vo­qui la set­mana entrant. Quan es faci haurà d’encar­re­gar un pla de tre­ball que inclo­gui un calen­dari de ses­si­ons i una llista de la docu­men­tació i les com­pa­rei­xen­ces que es dema­nen. I en aquest sen­tit, tot i que han evi­tat avançar noms, els grups sobi­ra­nis­tes, que hi tre­ba­lla­ran con­jun­ta­ment, tenen clar que volen que alts càrrecs de l’Estat se sot­me­tin a les pre­gun­tes dels dipu­tats. L’objec­tiu, des­crit ja en l’acord de cre­ació, no és altre que fer sor­tir a la llum el màxim de detalls sobre les intro­mis­si­ons denun­ci­a­des a mòbils de 65 inde­pen­den­tis­tes; les estruc­tu­res de l’admi­nis­tració de l’Estat que han par­ti­ci­pat en elmo­ni­to­ratge; els coman­da­ments que han pres deci­si­ons; l’abast tem­po­ral i la moti­vació; els pro­ces­sos de con­trac­tació i finançament del pro­gra­mari i els ele­ments neces­sa­ris per a l’espi­o­natge, i la tutela judi­cial, “si és que ha exis­tit”, que ha tin­gut l’ope­ració, sigui de la sala ter­cera del Tri­bu­nal Suprem o d’altres òrgans juris­dic­ci­o­nals. La comissió, que es dona un any per pre­sen­tar un dic­ta­men que haurà d’apro­var el ple, també es fixa si escau pro­po­sar nor­mes per sal­va­guar­dar els drets bàsics en casos així, impul­sar acci­ons legis­la­ti­ves i judi­ci­als i exi­gir les res­pon­sa­bi­li­tats “polítiques, penals o civils” per­ti­nents.

Aquesta serà l’única inves­ti­gació par­la­mentària que hi hagi sobre el cas, ja que el 3 de maig es va tom­bar la petició perquè es creés una comissió simi­lar al Congrés, amb els vots del PP i el PSOE, que va adduir que ja se’n dona­rien detalls, a porta tan­cada, a la comissió de drets ofi­ci­als i s’ini­ci­a­ria una inves­ti­gació interna en el CNI.

L’ANC reclama atenció en la investigació europea

El Parlament Europeu també va crear el 19 d’abril una comissió d’investigació sobre l’ús irregular del programari Pegasus; això sí, no només pel cas català que s’acabava de conèixer sinó també per denúncies en altres països com ara Hongria i Polònia. L’eurodiputada d’ERC Diana Riba és una de les vicepresidentes i el president a l’exili Carles Puigdemont, un dels 38 eurodiputats membres. Un comitè ja ha acordat missions a aquests països, als Estats Units i Israel, però adduint qüestions de calendari –té un any per presentar l’informe final– al juny es va filtrar que no té intenció de visitar l’Estat, fet que ha causat malestar en l’independentisme. Per això divendres la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, va enviar una carta a tots els membres per transmetre’ls la “sorpresa i preocupació” pels “creixents dobles estàndards” de les institucions europees vers les pràctiques “abusives” de l’Estat, que fins ara només ha exhibit “inacció” i “manca d’interès” per investigar. Feliu els recorda que el Catalangate és el cas més gran denunciat fins ara a la UE, i els demana que enviïn delegació els pròxims mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.