conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Alemanya acusa Rússia d’usar el gas per a un “joc de poder”
Les reserves de gas són al 67% de la seva capacitat, i els dipòsits s’omplen a ritme lent
El govern alemany ha acusat aquest dimecres a Rússia de manipular el flux de gas que flueix cap a Europa a través del gasoducte Nord Stream 1 com a part d’un “joc de poder”.
La portaveu governamental Christiane Hoffmann ha confirmat que el subministrament de gas per part de l’empresa estatal russa Gazprom s’ha reduït avui al 20%, com estava anunciat, i ha agregat que amb això està incomplint els seus contractes.
En una roda de premsa ordinària a Berlín, Hoffmann ha explicat que des del punt de vista alemany els motius tècnics adduïts per Gazprom són “excuses” i no hi ha res que obstaculitzi realment el flux del gas.
“El que hi ha és un joc de poder i no ens deixarem impressionar per ell,” ha assegurat i ha agregat que el govern del canceller Olaf Scholz ha pres nombroses mesures per a diversificar les importacions i reduir el consum de gas.
La portaveu va subratllar a més que la turbina que va ser reparada al Canadà i que, segons Moscou, és necessària per a restaurar el subministrament a través del gasoducte està “llesta” per a ser lliurada i instal·lada. “El decisiu és que Gazprom l’està utilitzant com a excusa per a no subministrar gas,” ha insistit Hoffmann.
Un portaveu del Ministeri d’Economia, Robert Säverin, ha indicat davant les preguntes dels periodistes que els contractes entre Gazprom i l’alemanya Uniper formen part del dret privat i ha descartat mesures legals per part del govern alemany.
En teoria seria possible iniciar procediments jurídics a causa de l’incompliment per part de Gazprom, ha afirmat, però que les possibilitats de forçar per via legal un restabliment del subministrament són “escasses”.
Säverin ha fet referència a més al paquet d’estabilització anunciat la setmana passada per a rescatar a Uniper, en dificultats financeres per la reducció del subministrament rus.
Segons ha afirmat, el govern alemany defensa que les mesures constitueixen un “matalàs suficient” per a esmorteir fluctuacions ulteriors i ha agregat que de moment l’executiu no està negociant ajudes similars per a altres empreses del ram.
D’altra banda, els dipòsits de gas es continuen omplint, encara que a un ritme lent, i es troben avui dia aproximadament al 67% de la seva capacitat, segons ha informat aquest dimecres l’Agència Federal de Xarxes (Bundesnetzagentur).
Berlín apaga les llums dels seus monuments per a estalviar electricitat
El Senat de la ciutat-estat de Berlín ha decidit aquest dimecres apagar la il·luminació nocturna d’uns 200 monuments de la capital alemanya per a estalviar electricitat en el context de la guerra d’Ucraïna, segons han informat mitjans locals.
A partir de la nit del dimecres al dijous, quedaran a les fosques la Catedral de Berlín, l’Església de Santa María i el Vell Palacio, entre altres edificis. La Columna de la Victòria, l’Ajuntament Vermell, l’Òpera Alemanya de Berlín i l’Església memorial del kàiser Guillermo se sumaran a la llista en els pròxims dies, igual que les estàtues del parc de Tiergarten.
“En vista de la guerra contra Ucraïna i de les amenaces energètiques de Rússia és important que actuem de forma particularment acurada amb la nostra energia,” ha afirmat la senadora de Medi ambient, Bettina Jarash, segons la cadena regional RBB.
Per contra, la seu de la cambra baixa del Parlament en l’edifici de l’antic Reichstag es mantindrà de moment il·luminada, encara que un portaveu del Bundestag va informar recentment que s’ha activat un pla d’estalvi d’energia.