Política

estat francès

Macron rep Bin Salman entre crítiques i una demanda judicial

ONG de Drets Humans i els partits de l’oposició critiquen l’intent de rehabilitació internacional del príncep hereu saudita

El president francès, Emmanuel Macron, s’ha reunit aquest dijous a l’Elisi amb el príncep hereu saudita, Mohamed Bin Salman, en un sopar de treball que ha generat crítiques d’ONG i de l’oposició pel que consideren un intent de rehabilitació internacional de qui consideren responsable de l’assassinat del periodista saudita Jamal Khasshoggi, ocorregut en 2018 en el consolat del seu país a Istanbul.

Bin Salman ha arribat aquesta nit al palau presidencial francès per a una reunió centrada en “el context internacional de crisi” a l’Orient Mitjà i la guerra d’Ucraïna, que ha causat a més incertesa sobre el subministrament energètic d’Europa, ha assenyalat una font de l’Elisi.

Macron i Bin Salman han encaixat la mà durant diversos segons i han posat breument, amb les mans encara entrellaçades, per als fotògrafs, abans de pujar les escales de l’Elisi i saludar des d’allí a les càmeres.

El llenguatge gestual cap a Bin Salman, en la pràctica l’home fort de l’Aràbia Saudita, estava sota escrutini després que el president estatunidenc, Joe Biden, no li va encaixar la mà sinó que tots dos van xocar lleugerament els punys, durant la trobada que van mantenir fa dues setmanes en territori saudita.

L’Elisi s’ha esforçat a recalcar que Macron abordaria amb el seu hoste “la qüestió dels drets humans” i en concret tractaria “casos concrets”, ha assegurat la font de la presidència francesa, que va evitar detallar perquè la “discreció” ajuda a aconseguir més eficàcia.

Des de l’Elisi s’ha insistit que la visita era “necessària” per a obtenir avanços en diversos conflictes a la regió, com la rivalitat de l’Aràbia Saudita amb l’Iran; els avanços en el programa nuclear iranià, el procés de pau entre Israel i Palestina o la guerra civil al Iemen.

A més, a la reunió també s’ha tractat la petició francesa i occidental perquè l’Aràbia Saudita augmenti la producció de petroli per a combatre els elevats preus de l’energia, amb l’Aràbia Saudita com a primer exportador mundial de petroli i eix clau en les decisions de l’OPEP.

El missatge oficial francès és que fa falta parlar amb tothom per a ser eficaç.

Crítiques i demanda judicial

Però l’arribada de Bin Salman ha generat nombroses crítiques per la situació dels drets humans al seu país i, especialment, per l’assassinat del periodista i dissident saudita Jamal Khasshoggi, de la mort del qual molts li consideren l’inspirador.

Dos ONG estrangeres, Democracy for the Arab World Now (DAWN) i Trial International, han anunciat avui que han presentat una demanda davant la justícia francesa contra el príncep hereu saudita per complicitat en tortura i desaparició forçosa.

Les entitats denunciants consideren que Bin Salman no gaudeix d’immunitat perquè és l’hereu del tron saudita i no el cap de l’Estat del seu país. No obstant això, la font de l’Elisi ha assenyalat que la immunitat diplomàtica cobreix als “altes personalitats estrangeres en visita oficial” i ha recordat que a més de Biden, altres líders estrangers com Boris Johnson han viatjat a l’Aràbia Saudita recentment, o que Bin Salman va participar en l’última cimera del G20 a Indonèsia.

L’oposició política també ha criticat durament presència de Bin Salman a París. “França no és una estora per als dictadors a la recerca de rehabilitació”, ha afirmat, per exemple, en Twitter el secretari general del partit ecologista EELV, Julien Bayou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.