kosova
Kosova rebaixa la intensitat en l’últim contenciós amb Sèrbia
Ajorna les mesures sobre documents i matrícules que han causat incidents amb Belgrad
La UE insta les dues capitals a negociar
El Kremlin exigeix respecte als drets dels serbis kosovars
Els ànims entre Kosova i Sèrbia es van calmar ahir després d’una nit d’incertesa i protestes dels serbokosovars arran de la decisió de Prístina de prohibir documents d’identitat i matrícules serbis al seu territori, una mesura finalment ajornada sota pressió internacional.
Els serbis de Kosova van retirar ahir els bloquejos de carreteres al nord de l’antiga província sèrbia. Les autoritats de Belgrad havien tancat dos passos fronterers. El govern kosovar tenia intenció d’aplicar des de la mitjanit el que qualifiquen de “mesura de reciprocitat”, ja que Sèrbia tampoc accepta els documents d’identitat ni les matrícules de Kosova, antiga província sèrbia que es va declarar independent el 2008. Les autoritats de Prístina havien donat dos mesos als serbis kosovars perquè canviessin les matrícules sèrbies dels seus cotxes –uns 10.000 vehicles– per matrícules de la República de Kosova.
Però després d’hores d’incertesa, el govern del primer ministre kosovar, Albin Kurti, va fer marxa enrere en vista de les pressions de la Unió Europea (UE) i dels EUA i va anunciar que ajornava l’aplicació de les mesures a l’1 de setembre.
La UE, al seu torn, va convidar ahir Sèrbia i Kosova a negociar a Brussel·les els seus contenciosos i a normalitzar relacions, després de les tensions registrades. “Tots els afers pendents entre Kosova i Sèrbia han de ser abordats en el marc del diàleg facilitat per la UE”, aspecte “important per als ciutadans de Kosova i Sèrbia i per a les perspectives dels dos països a la UE”, va afirmar el portaveu del cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell. “S’ha d’aturar immediatament tota acció unilateral no coordinada que posi en perill l’estabilitat i la seguretat sobre el terreny i impedeixi la lliure circulació de ciutadans”, hi va afegir.
Les tensions a la zona van escalar diumenge al vespre, amb bloquejos dels passos fronterers i carreteres a poques hores de l’aplicació del vet als documents i matrícules serbis. La Força Internacional de Seguretat per a Kosova (KFOR) de l’OTAN va deixar clara la disposició a intervenir si es posa en perill l’estabilitat al nord de Kosova, on viu principalment la minoria sèrbia.
Per la seva banda, Rússia exigia ahir que es respectin els drets dels serbis de Kosova tot apel·lant al “seny” de les autoritats kosovars. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va reiterar el “suport absolut” a Sèrbia i qualificava de “totalment infundat” el pla de Prístina de prohibir els documents serbis al seu territori.
LES FRASES
Tirana furga en el vet espanyol a la sobirania kosovar
RedaccióEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg albanès, Edi Rama, van exhibir ahir les seves diferències sobre la independència de Kosova, durant la gira del primer pels Balcans Occidentals per donar-los suport en l’aspiració d’integrar-se a la Unió Europea (UE). Durant la trobada amb Sánchez, Rama va recordar que l’Estat espanyol no reconeix la independència de Kosova i ho va atribuir a qüestions internes. El president espanyol, per la seva banda, va replicar que “una declaració unilateral d’independència com la que es va fer [...] viola el dret internacional”. “Espanya –hi va afegir– no pot estar a favor d’aquest reconeixement de Kosova.” L’antiga província sèrbia de majoria albanesa va proclamar la seva independència el 2008, una declaració que Belgrad rebutja, però que té el suport dels EUA i de la majoria de socis de la Unió Europea (UE), però no de Rússia, la Xina, l’Índia i el Brasil. Els principals estats membres de la UE donen suport al reconeixement internacional de Kosova. Entre els que s’hi oposen, a més de l’Estat espanyol, hi ha Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre.