Política

grècia

El primer ministre grec, sota pressió per un escàndol d’escoltes il·legals

El líder del tercer partit polític més gran de Grècia (PASOK-Moviment pel Canvi) va denunciar davant el Tribunal Suprem que s’havia detectat un intent d’infectar el seu mòbil a través del programa espia Predator

El primer ministre de Grècia, el conservador Kyriakos Mitsotakis, es troba sota pressió després d’haver de dimitir aquest divendres tant el seu col·laborador més estret com el cap dels serveis secrets en relació amb un escàndol d’escoltes a periodistes i diputats.

Tot va començar la setmana passada, quan Nikos Andrulakis, líder del tercer partit polític més gran de Grècia, el socialdemòcrata PASOK-Moviment pel Canvi, va denunciar davant el Tribunal Suprem que s’havia detectat un intent d’infectar el seu mòbil a través del programa espia Predator.

Al principi, el govern va reaccionar ràpidament en qualificar de “molt seriosa” la denúncia i accentuar que aquesta “ha de ser investigada immediatament per la justícia”.

Mitsotakis va convocar el divendres passat la Comissió d’Institucions i Transparència del Parlament per les denúncies del líder socialdemòcrata, en la qual el cap del Servei Nacional d’Intel·ligència (EYP, en les seves sigles gregues), Panayotis Kontoleon, va reconèixer que els serveis d’espionatge havien realitzat escoltes a periodistes, segons testimonis de diputats recollits pels mitjans grecs.

L’oficina del primer ministre ha assenyalat aquest divendres que Kontoleon renunciava al seu càrrec “després d’accions incorrectes que es van identificar en el procés de l’activitat legal” d’EYP, segons un comunicat.

Menys d’una hora abans, el secretari general i nebot de Mitsotakis, Grigoris Dimitriadis, també presentava la seva dimissió. La dimissió de Dimitriadis no té res a veure amb el cas de les escoltes il·legals amb el programa Predator, sinó que es deu a l’“atac” d’un sector dels mitjans de comunicació contra la seva persona, segons fonts governamentals citades pels mitjans grecs.

Una investigació del periòdic Efsyn publicada aquest dimecres, en canvi, revelava llaços empresarials entre Dimitriadis i l’entorn de Felix Bitzios, antic subgerent d’Intellexa, l’empresa encarregada de comercialitzar el programa Predator.

“La renúncia de Dimitriadis i Kontoleon és una clara admissió de culpa per part de Kyriakos Mitsotakis per l’escàndol de les escoltes il·legals”, ha assenyalat Nasos Iliópulos, portaveu del principal partit d’oposició, l’esquerrà Syriza, i ha recalcat que aquest cas és una raó més perquè Mitsotakis dimiteixi i convoqui eleccions anticipades.

Encara que va ser la denúncia d’Andrulakis el que va deslligar aquests esdeveniments, aquesta no és la primera vegada que es denuncia al país intents d’escoltes il·legals a través de programes d’espionatge.

Un fiscal grec va iniciar a l’abril una recerca respecte al cas de Thanasis Kukakis, periodista financer de CNN Grècia que en 2021 va denunciar que el seu telèfon havia estat infectat per un programa de vigilància.

El president de la Comissió de Transparència del Parlament, el conservador Thanasis Buras, havia denegat llavors convocar la comissió després d’una sol·licitud de Syriza per a investigar les denúncies de Kukakis.

Kontoleon havia estat nomenat cap del servei d’intel·ligència un mes després que el govern conservador guanyés les eleccions el juliol de 2019, període en el qual el nou Executiu va canviar també l’estructura d’EYP perquè el seu cap i l’agència respongui directament al primer ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.