Fi del programa ‘Queda’t a Mèxic’

Un jutge federal de Texas va anul·lar dilluns la seva ordre de restablir el programa Queda’t a Mèxic, fet que permet al govern del president Joe Biden posar fi a aquesta mesura, que obliga els sol·licitants d’asil a esperar fora dels Estats Units el tràmit dels seus casos. El jutge federal Matthew Kacsmaryk, a Texas, va anul·lar la seva resolució en resposta a una sol·licitud del Departament de Justícia dels Estats Units. La petició es va basar en la resolució emesa el juny passat pel Tribunal Suprem, que va dictaminar que l’administració Biden pot posar fi a la política establerta el 2019 pel seu antecessor en el càrrec, Donald Trump.

L’administració demòcrata va eliminar al febrer de 2021 el programa Protocols de Protecció a Migrants (MPP), també conegut com Queda’t a Mèxic, establert per Trump, però en resposta a una demanda encapçalada per Texas els tribunals van obligar a restablir la mesura al desembre passat.

El Departament de Seguretat Interna (DHS) es va comprometre ahir a “posar fi a la implementació de l’MPP d’una manera ràpida i ordenada”. Més de 60.000 sol·licitants d’asil van formar part de la primera part del programa i prop de 5.800 immigrants han estat processats a través de la segona fase del programa.