conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Crimea es converteix en objectiu després del sabotatge contra un arsenal rus
Kíiv continua sense reivindicar els atacs, però ha donat a entendre que el d’avui no serà l’últim
Crimea s’ha convertit aquest dimarts, per primera vegada, en objectiu enemic després de gairebé sis mesos de combats a Ucraïna, possible autora d’una operació de sabotatge contra un arsenal de l’Exèrcit rus en l’annexionada península.
“En el matí del 16 d’agost a conseqüència d’un sabotatge va ser destruït un dipòsit militar en la localitat de Dzhankoe”, la capital del districte homònim, ha informat el Ministeri de Defensa rus en un comunicat.
L’atac s’ha produït una setmana després de les sospitoses explosions ocorregudes en un aeròdrom rus en l’oest de Crimea i que les autoritats locals van atribuir a un accident, però que la premsa occidental va descriure com una reeixida operació subversiva ucraïnesa, que va destruir nou avions, segons les imatges de satèl·lit.
Rússia reconeix l’atac.
Es tracta de la primera vegada que el comandament rus admet un sabotatge en la península annexionada en 2014, encara que en cap moment ha arribat a acusar directament a Kíiv.
Les explosions en l’arsenal han destruït infraestructura civil, com ara una línia d’alt voltatge, subestacions elèctriques, un tram de línia fèrria i diversos habitatges, segons el comandament rus.
“No hi ha ferits greus. Es prenen les mesures necessàries per a esmenar les conseqüències del sabotatge”, ha afegit Defensa. Segons l’administració local. l’explosió va obligar a evacuar a prop a més de 3.000 persones de Maiskoe, localitat limítrofa a l’arsenal.
“Estem en estat d’emergència”, ha declarat a la premsa el governador de Crimea, Serguei Axiónov.
Ucraïna adverteix de futurs sabotatges
Mentrestant, Kíiv, igual que fa una setmana, tampoc ha reivindicat l’atac, però ha donat a entendre que el d’avui no serà l’últim.
“Recordaré una altra vegada que, en un país normal, Crimea es resumeix en mar Negra, muntanyes, descans i turisme. Però a la Crimea ocupada pels militars russos, la cosa va d’explosions d’arsenals i un augment del perill mortal per als ocupants i els lladres. La desmilitarització en acció”, ha publicat a Twitter Mykhailo Podoliak, assessor presidencial ucraïnès.
A tenor amb aquesta notícia, el Servei Federal de Seguretat rus (FSB) ha informat d’altres tres actes de sabotatge contra línies elèctriques de la central nuclear de la regió russa de Kursk, a la frontera amb Ucraïna, que ha atribuït a grups ucraïnesos.
Terrorisme nuclear
Sobre aquest tema, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha alertat en el seu missatge de vídeo diari que “qualsevol incident de radiació en la central (...) podria ser un dur cop per a molts països”.
Des de la setmana passada Rússia i Ucraïna s’acusen d’atacs a la central nuclear de Zaporíjia, davant la qual cosa Moscou ha insistit que l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) visiti la instal·lació, la major del seu tipus a Europa.
Ucraïna va posar com a condició a aquesta visita que la delegació de l’OIEA accedeixi a la central des de territori ucraïnès, és a dir, creuant el front de guerra. El portaveu de l’administració prorussa de Zaporíjia, Vladímir Rogov, ha assenyalat que una visita de l’OIEA a la central seria “un gran pas d’avanç” sense importar la ruta. “És una cosa que esperem i sense cap dubte garantirem la seguretat més gran possible”, ha afegit.