Els metges demanen que el govern centralitzi la plantilla
El sindicat principal vol que la Generalitat contracti i gestioni el personal tal com fa amb els mestres
Defensa que així s’administrarien millor els recursos i l’imminent relleu generacional
El sindicat Metges de Catalunya, el més representatiu dins la professió, vol que la Generalitat assumeixi la contractació de tot el personal sanitari català que presta servei dins la xarxa d’utilització pública. D’aquesta manera, els professionals sanitaris (també els de la concertada) dependrien, en l’aspecte funcional i econòmic, del govern, de manera semblant al que ja passa amb els mestres d’escoles públiques i concertades. Així ho demana el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, que veu en aquesta mesura una bona via per tal que el Departament de Salut pugui administrar de manera més eficient els recursos limitats de què disposa i afrontar amb més marge de maniobra el relleu generacional que s’albira, amb una plantilla de metges força envellida.
Segons aquesta proposta de nova ordenació, que Lleonart va expressar en una entrevista a l’agència Efe, els nombrosos proveïdors del sistema sanitari català, més d’un centenar al conjunt del país, mantindrien la titularitat però els acords només considerarien pagaments pel cost d’utilització de les infraestructures i les despeses materials, no pas pels costos de personal. Això facilitaria que tot el personal sanitari i els professionals assistencials tinguessin una nòmina i unes condicions de treball fixades per la Generalitat i, segons el metge i representant sindical, també “una cosa que ara és impossible: la planificació de les necessitats assistencials i l’assignació de professionals sobre aquesta base, sense que interfereixin els interessos i estratègies dels proveïdors de salut”.
Lleonart sosté que ara mateix la Generalitat no coneix al detall les especialitzacions i la distribució de la plantilla de metges que presten servei públic, i que, centralitzant-la, s’afavoriria la planificació i la millor administració dels recursos humans: “Es podrien assignar allà on calguessin segons les necessitats, la demografia, l’equitat o el nivell socioeconòmic”, explica.