Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv gira l’estratègia de defensa i incendia la rereguarda russa

L’exèrcit ucraïnès ha anunciat la destrucció d’una base militar russa a la regió de Kherson

La marina russa fa maniobres a la mar de Barentsz

El secretari general de l’OTAN viatja a Ucraïna

Després de diverses setmanes sense canvis significatius en el front, l’Exèrcit ucraïnès li ha fet un tomb a la campanya amb diverses accions de sabotatge en el Donbass, el corredor del sud i l’annexionada península de Crimea, que han deixat a l’enemic rus sense resposta.

“La nostra estratègia és destruir la logística, les línies de proveïment, dipòsits de municions i altres infraestructures militars. Això provoca el caos en les files russes”, ha justificat Mykhailo Podoliak, assessor presidencial, en declaracions a la premsa.

Rússia es troba en una situació en la qual ni aconsegueix grans avanços cap als bastions ucraïnesos a la regió de Donetsk ni pot garantir la seguretat dels seus arsenals i de les cadenes de subministrament a Crimea, sota control rus des de 2014, i les regions limítrofes amb Ucraïna.

Crimea ha estat territori hostil per a les tropes ucraïneses des de l’inici de l’“operació militar especial” el febrer passat i, de fet, les unitats que van conquistar part de les regions meridionals de Kherson i Zaporíjia procedien de la península.

La setmana passada nou avions russos, segons les imatges de satèl·lit, van ser destruïts en les explosions ocorregudes en un aeròdrom militar, causades per partisans ucraïnesos, segons ha reconegut avui Kíiv.

Dimarts va ser el torn d’un arsenal amb combustible i municions, atac que va obligar a evacuar a milers de persones i que la premsa occidental citant fonts oficials atribueix a unitats especials ucraïneses.

Avui, el pont de Crimea, l’obra d’enginyeria que va trencar l’aïllament del territori i va unir la península amb el continent rus, ja no està fora de l’abast de les forces ucraïneses. “És una construcció il·legal i és la principal porta per al proveïment de l’Exèrcit rus a Crimea. Aquestes infraestructures han de ser destruïdes”, ha assenyalat Podoliak.

També avui dimecres les forces armades d’Ucraïna han anunciat aquest dimecres la destrucció d’una base militar russa en Nova Kakhovka, a la regió ocupada de Kherson, al sud del país, una operació en la qual haurien mort a més entre 10 i 15 soldats russos. El sotscap de l’administració civil i militar prorussa de Nova Kakhovka, Vitaly Gura, va morir el passat 6 d’agost a conseqüència d’un atemptat perpetrat per desconeguts.

Precisament, els sabotatges de l’última setmana han provocat el pànic entre els turistes, que abandonaven a correcuita la península la vespra a través d’aquest pont.

“I la cua d’aquests dies per a sortir de Crimea cap a Rússia pel pont demostra que la gran majoria dels ciutadans de l’estat terrorista ja entenen, o almenys senten, que Crimea no és lloc per a ells”, va dir anit Volodímir Zelenski, president ucraïnès, en el seu tradicional missatge nocturn.

Estratègia a mitjà termini

Kíiv admet públicament que l’objectiu és alentir l’avanç rus al Donbass, la qual cosa permet guanyar temps per a rebre més armament pesant occidental, com va ocórrer en els llargs setges de Mariúpol i Sievierodonetsk. De fet, Podoliak va admetre en una entrevista amb ‘The Guardian’ que Kíiv ha sol·licitat als seus aliats més de 50 llançadores múltiples de míssils.

Tant les autoritats ucraïneses com les russes han advertit que les accions de sabotatge continuaran fins a l’arribada de l’hivern. Precisament, Zelenski va instar anit en el seu tradicional missatge nocturn a aquells que viuen en territori controlat Rússia o els prorussos a no acostar-se a instal·lacions militars.

Els dirigents russos esperen “que els ucraïnesos, els europeus i el món sencer es cansin d’aquesta guerra. Hem de fer tot perquè no siguem nosaltres ni els nostres amics i socis els que ens cansem, sinó el nostre enemic”, va ressaltar Zelenski.

Davant les recents afirmacions del president rus, Vladímir Putin, sobre que la guerra a gran escala ni tan sols acaba de començar, alguns experts ja pronostiquen que el conflicte es prolongarà, almenys, fins a l’any vinent.

La Flota del Nord inicia maniobres a l’Àrtic rus

Vaixells de superfície i submarins de la Flota del Nord de l’Armada russa han començat avui maniobres en la mar de Barentsz, en l’oceà Glacial Àrtic, en moments d’alta tensió internacional a causa de la campanya militar russa a Ucraïna. Segons la Flota del Nord, en els exercicis “participen més de 10 vaixells de superfície i submarins, a més d’aviació i forces antiaèries”.

“Els exercicis s’estendran fins al cap de setmana”, ha afegit el comandament rus. En les maniobres participarà el creuer nuclear portamíssils “Piotr Veliki”, vaixell almirall de la Flota del Nord.

“En el marc dels exercicis es practicaran missions integrals de caràcter defensiu, així com de contenció d’un enemic virtual en la mar de Barentsz, i de rebuig a atacs contra illes i zones costaneres de Rússia a l’Àrtic”, ha afegit.

Els exercicis preveuen pràctiques de tir amb sistemes d’artilleria i míssils navals contra objectius de superfície, submarins i aeris en la mar de Barentsz.

“Les zones de les maniobres navals estaran tancades a la navegació i vols civils”, ha assenyalat la Flota del Nord.

Guterres torna a Ucraïna

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha arribat avui a Ucraïna per a mantenir dijous una reunió trilateral amb Zelenski i el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Guterres, que ja va visitar aquest país a l’abril, es proposa revisar en Lviv, oest del país, el funcionament de la iniciativa que ha permès desbloquejar les exportacions de cereal des dels ports ucraïnesos en la mar Negra.

A més de visitar el port d’Odessa, també abordarà amb Zelenski assumptes com l’enviament d’experts internacionals a la central nuclear de Zaporíjia, sota control rus i que és objecte d’atacs des de fa setmanes, del que s’acusen tots dos bàndols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.