Política

afganistan

Una forta explosió en una mesquita de Kabul causa diversos morts i ferits

Un terrorista suïcida es va immolar dins el temple durant la pregària de la tarda a la capital afganesa

Entre les víctimes hi ha almenys cinc infants

Una potent explosió va colpejar ahir una mesquita a Kabul i hauria causat almenys una desena de morts i una trentena de ferits, tot i que a l’hora de tancar questa edició es temia que la xifra final de víctimes fos molt més elevada perquè l’atemptat va tenir lloc durant la pregària del vespre.

L’atac va tenir lloc al nord de la capital afganesa, a la zona de Khair Khana, cap a les set de la tarda hora local, va informar l’oficial de policia Malavi Mohammad Yasee, que va indicar que l’explosió hauria estat causada per un suïcida que s’hauria immolat dins de la mesquita durant la pregària de la tarda, causant deu morts i diversos ferits. Un funcionari del servei d’intel·ligència talibà va dir a l’agència de notícies Reuters que fins a trenta-cinc persones podrien haver mort o resultat ferides en l’atemptat. Els testimonis del succés van explicar que havien sentit una explosió molt potent que va destrossar els vidres dels edificis pròxims al temple. El mateix funcionari talibà va assegurar que entre els morts hi hauria l’imam de la mesquita, el conegut religiós Malavi Amir Mohammad.

L’ONG italiana Emergency, que disposa d’un dels principals hospitals a la capital afganesa, va assenyalar que havien rebut vint-i-set persones després de l’explosió, inclosos cinc infants, un d’ells de set anys.

En un comunicat, el règim dels talibans, que just fa un any van tornar al poder a l’Afganistan, va condemnar l’explosió a la mesquita. “Els assassins i perpetradors d’aquests crims aviat seran capturats i castigats pels seus actes atroços”, diu el comunicat publicat pel principal portaveu del règim dels talibans, Zabihullah Mujahid. Al tancament d’aquesta edició cap grup armat havia reivindicat l’autoria de l’atemptat.

Atemptats periòdics

L’Afganistan continua sent objecte d’atemptats de manera periòdica. La setmana passada, un destacat clergue, el xeic Rahimullah Haqqani, pròxim als talibans, va morir víctima d’un atac suïcida reivindicat pel grup gihadista Estat Islàmic, i tot indica que darrere l’atemptat d’ahir també hi és, ja que és un destacat opositor seu.

Tot i la fi de la guerra després de la retirada de les tropes internacionals i el retorn dels talibans al poder, l’Afganistan ha estat objecte, en el aquest últim any, d’alguns dels atemptats més sagnants. La majoria d’aquests atacs han estat obra d’Estat Islàmic, que s’ha convertit en una amenaça per a la seguretat a l’Afganistan i manté una intensa rivalitat amb els talibans.

Estat Islàmic no seria l’únic grup terrorista que es trobaria a l’Afganistan. A principi de mes, els Estats Units van informar de l’assassinat del líder d’Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, en una operació amb un dron de la CIA a la capital de l’Afganistan.

El successor de Bin Laden al capdavant d’Al-Qaida havia traslladat a principi d’any la seva residència al Pakistan a la capital afganesa.

Un any del règim talibà

Precisament dilluns passat, 15 d’agost, va fer un any de la caiguda de Kabul i el retorn al poder dels talibans a l’Afganistan, dues dècades després del derrocament del seu primer règim. Des d’aleshores, el nombre de violacions dels drets humans s’ha incrementat i s’ha disparat la violència. La fam i la pobresa, que no havien desaparegut mai de l’Afganistan de l’ocupació, arriba ara a nous màxims. S’estima que més de tres quartes parts dels 38 milions d’habitants del país passen gana o estan en risc imminent de passar-ne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.