Política

afganistan

Una forta explosió en una mesquita de Kabul causa diversos morts i ferits

Un terrorista suïcida es va immolar dins el temple durant la pregària de la tarda a la capital afganesa

Entre les víctimes hi ha almenys cinc infants

Una potent explosió va col­pe­jar ahir una mes­quita a Kabul i hau­ria cau­sat almenys una desena de morts i una tren­tena de ferits, tot i que a l’hora de tan­car questa edició es temia que la xifra final de vícti­mes fos molt més ele­vada perquè l’atemp­tat va tenir lloc durant la pregària del ves­pre.

L’atac va tenir lloc al nord de la capi­tal afga­nesa, a la zona de Khair Khana, cap a les set de la tarda hora local, va infor­mar l’ofi­cial de poli­cia Malavi Moham­mad Yasee, que va indi­car que l’explosió hau­ria estat cau­sada per un suïcida que s’hau­ria immo­lat dins de la mes­quita durant la pregària de la tarda, cau­sant deu morts i diver­sos ferits. Un fun­ci­o­nari del ser­vei d’intel·ligència talibà va dir a l’agència de notícies Reu­ters que fins a trenta-cinc per­so­nes podrien haver mort o resul­tat feri­des en l’atemp­tat. Els tes­ti­mo­nis del succés van expli­car que havien sen­tit una explosió molt potent que va des­tros­sar els vidres dels edi­fi­cis pròxims al tem­ple. El mateix fun­ci­o­nari talibà va asse­gu­rar que entre els morts hi hau­ria l’imam de la mes­quita, el cone­gut religiós Malavi Amir Moham­mad.

L’ONG ita­li­ana Emer­gency, que dis­posa d’un dels prin­ci­pals hos­pi­tals a la capi­tal afga­nesa, va asse­nya­lar que havien rebut vint-i-set per­so­nes després de l’explosió, inclo­sos cinc infants, un d’ells de set anys.

En un comu­ni­cat, el règim dels tali­bans, que just fa un any van tor­nar al poder a l’Afga­nis­tan, va con­dem­nar l’explosió a la mes­quita. “Els assas­sins i per­pe­tra­dors d’aquests crims aviat seran cap­tu­rats i cas­ti­gats pels seus actes atroços”, diu el comu­ni­cat publi­cat pel prin­ci­pal por­ta­veu del règim dels tali­bans, Zabi­hu­llah Muja­hid. Al tan­ca­ment d’aquesta edició cap grup armat havia rei­vin­di­cat l’auto­ria de l’atemp­tat.

Atemp­tats periòdics

L’Afga­nis­tan con­ti­nua sent objecte d’atemp­tats de manera periòdica. La set­mana pas­sada, un des­ta­cat cler­gue, el xeic Rahi­mu­llah Haqqani, pròxim als tali­bans, va morir víctima d’un atac suïcida rei­vin­di­cat pel grup giha­dista Estat Islàmic, i tot indica que dar­rere l’atemp­tat d’ahir també hi és, ja que és un des­ta­cat opo­si­tor seu.

Tot i la fi de la guerra després de la reti­rada de les tro­pes inter­na­ci­o­nals i el retorn dels tali­bans al poder, l’Afga­nis­tan ha estat objecte, en el aquest últim any, d’alguns dels atemp­tats més sag­nants. La majo­ria d’aquests atacs han estat obra d’Estat Islàmic, que s’ha con­ver­tit en una amenaça per a la segu­re­tat a l’Afga­nis­tan i manté una intensa riva­li­tat amb els tali­bans.

Estat Islàmic no seria l’únic grup ter­ro­rista que es tro­ba­ria a l’Afga­nis­tan. A prin­cipi de mes, els Estats Units van infor­mar de l’assas­si­nat del líder d’Al-Qaida, Ayman al-Zawa­hiri, en una ope­ració amb un dron de la CIA a la capi­tal de l’Afga­nis­tan.

El suc­ces­sor de Bin Laden al cap­da­vant d’Al-Qaida havia tras­lla­dat a prin­cipi d’any la seva residència al Pakis­tan a la capi­tal afga­nesa.

Un any del règim talibà

Pre­ci­sa­ment dilluns pas­sat, 15 d’agost, va fer un any de la cai­guda de Kabul i el retorn al poder dels tali­bans a l’Afga­nis­tan, dues dècades després del der­ro­ca­ment del seu pri­mer règim. Des d’ales­ho­res, el nom­bre de vio­la­ci­ons dels drets humans s’ha incre­men­tat i s’ha dis­pa­rat la violència. La fam i la pobresa, que no havien des­a­pa­re­gut mai de l’Afga­nis­tan de l’ocu­pació, arriba ara a nous màxims. S’estima que més de tres quar­tes parts dels 38 mili­ons d’habi­tants del país pas­sen gana o estan en risc immi­nent de pas­sar-ne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.