Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Brussel·les demana a la UE “coordinació” sobre el vet de visats a ciutadans russos

Països com Letònia, Estònia i Finlàndia ja han mostrat la predisposició a adoptar la mesura

La Comissió Europea ha demanat aquest dijous “coordinació” als Vint-i-set, davant la voluntat d’alguns estats membres, com Letònia o Estònia, de prohibir la concessió de visats als turistes russos.

“La UE demana una resposta coordinada a nivell europeu. Ara està havent-hi consultes a escala europea per a posar-se al dia sobre els últims esdeveniments i assegurar un enfocament coordinat”, ha dit la portaveu europea d’Interior, Anitta Hipper, en la roda de premsa diària de la Comissió.

La portaveu ha recordat que la UE ja va decidir el passat 26 de febrer una suspensió parcial de l’acord amb Rússia sobre visats, encara que ha precisat que la concessió d’aquests documents no ha cessat del tot, ja que es continuen facilitant per raons humanitàries.

Hipper ha indicat que l’assumpte de les restriccions o vets de visats s’abordarà en la reunió que mantindran els ministres d’Exteriors de la UE els pròxims 30 i 31 d’agost a Praga.

D’altra banda, ha explicat que la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, té previst abordar aquest assumpte a principis de setembre en un viatge a Letònia i Finlàndia, on parlarà amb les autoritats nacionals per a tractar de conèixer “els reptes sobre el terreny”.

El govern de Finlàndia va acordar aquest dimarts reduir en un 90% l’emissió de visats als ciutadans russos respecte als nivells actuals a partir de setembre, a conseqüència de la invasió russa d’Ucraïna.

Per part seva, els líders de Letònia i d’Estònia han insistit en la necessitat d’endurir les restriccions de viatge als russos, inclosa la prohibició dels visats de turista, en contra del parer d’Alemanya, el govern del qual rebutja un vet generalitzat a aquests ciutadans.

El president de Letònia, Egils Levits, va constrènyer fa uns dies a l’adopció de mesures d’aquest tipus a escala de la Unió Europea i es va pronunciar per l’anul·lació de permisos de residència i de visats ja expedits pel seu país.

“Letònia, juntament amb Finlàndia, Estònia, la República Txeca i altres països afins, haurien d’impulsar una demanda a escala europea perquè es deixin d’expedir visats de turista als ciutadans russos. Aquestes serien sancions addicionals contra Rússia”, va afirmar Levits en un acte a Riga.

Estònia, per part seva, ja havia anunciat que deixarà d’admetre a ciutadans russos amb visats expedits pel país per a la zona Schengen a partir del 18 d’agost. L’ambaixada letona a Moscou va anunciar que deixava d’expedir visats a ciutadans russos, excepte per a assistir al funeral d’un familiar. La cap del govern d’Estònia, Kaja Kallas, es va pronunciar així mateix per estendre la prohibició a tots els països de l’espai Schengen. En el mateix sentit es va pronunciar la seva homòloga de Finlàndia, Sanna Marin.

El canceller alemany, Olaf Scholz, rebutja, no obstant això, aquesta possibilitat, amb l’argument que a escala de la UE ja s’han adoptat les sancions pertinents contra persones de l’entorn del Kremlin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.