Economia

El Japó torna a apostar per l’energia nuclear davant l’actual crisi energètica

El primer ministre fa un gir en la política del país més de deu anys després de l’apagada pel desastre de Fukushima

La mesura pretén estabilitzar el subministrament

El primer ministre japonès, Fumio Kishida, va anunciar ahir el desenvolupament i construcció de centrals nuclears de nova generació, entrant en una nova fase de la seva estratègia de proveïment energètic. Aquest controvertit anunci marca un abans i un després en les polítiques econòmiques i d’energia del país després que el desastre de Fukushima del 2011 provoqués l’aturada i retirada de desenes de reactors per qüestions de seguretat.

La mesura, que arriba més de deu anys després de la catàstrofe nuclear de Fukushima provocada per un terratrèmol i un tsunami posterior el març del 2011, té l’objectiu d’ajudar el Japó a reduir la seva dependència de les importacions d’energia enmig d’una crisi energètica mundial i podria evitar les tensions en una xarxa elèctrica que ha arribat al límit del col·lapse aquest estiu. El Japó, que té per objectiu abandonar el model energètic fòssil i assolir la neutralitat climàtica el 2050, ha hagut d’enfrontar-se els darrers mesos a una limitació del seu subministrament d’energia des que les forces russes van entrar a Ucraïna.

“La invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha transformat enormement el panorama energètic mundial” i, per tant, “el Japó ha de tenir en compte tots els possibles escenaris de crisi”, va indicar Kishida en una roda de premsa posterior a una reunió de política energètica. El primer ministre japonès va demanar als responsables executius “conclusions concretes per a finals d’any” sobre aquest assumpte, a més d’iniciatives comunicatives sobre “com aconseguir la comprensió dels ciutadans” sobre l’energia sostenible i l’energia nuclear.

“A més d’assegurar l’operació dels deu reactors que ja estan novament en línia, el govern encapçalarà un esforç per fer tot el que calgui per aconseguir el reinici dels altres, la seguretat dels quals ha estat aprovada”, va dir el primer ministre. Kishida, que es va unir a la reunió per videoconferència des de casa seva després que a principis de setmana donés positiu en covid-19, també va instar els responsables polítics a considerar “construir reactors nuclears de nova generació equipats amb nous mecanismes de seguretat”.

La nacionalització encoberta que va anunciar el president rus, Vladímir Putin, fa unes setmanes en el projecte de gasoducte Sakhalín-2 en què dues empreses japoneses participants, Mitsubishi i Mitsui, aspiraven a importar la meitat de la producció, ha provocat que el Japó – segon importador de gas del món només darrere de la Xina– hagi accelerat els seus plans de canvi de model. El fet que el país no pugui augmentar la producció d’energia amb combustibles fòssils i que la seva xarxa elèctrica no estigui interconnectada amb cap país veí fa que el país del sol ixent no tingui cap altra alternativa, segons els seus dirigents.

LES FRASES

La invasió d’Ucraïna ha transformat el panorama energètic mundial
El Japó ha de tenir en compte tots els possibles escenaris de crisi
Fumio Kishida
primer ministre del Japó


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.