Política

Estat espanyol

El PNB anuncia el seu suport al decret energètic i aplana la seva validació al Congrés

Els nacionalistes bascos justifiquen el vot a favor “per responsabilitat” però critiquen les “formes” del govern espanyol i li demanen “més diàleg i negociació” de cara al nou curs parlamentari

ERC i EH Bildu eviten avançar el sentit del seu vot però negocien amb l’executiu de Pedro Sánchez

El PNB ha anunciat aquest dimecres que finalment votarà a favor de l’anomenat decret energètic “per responsabilitat”, tot i que ha reiterat la seva crítica a les “formes” de l’executiu de Pedro Sánchez i li ha demanat “més diàleg i negociació” en el futur.

Els diputats jeltzales votaran aquest dijous a favor de les mesures d’estalvi energètic del decret del govern espanyol després de considerar que les mesures que inclou “han de ser implementades amb immediatesa perquè aconsegueixin l’efecte requerit”.

En un comunicat difós hores abans de la votació, els nacionalistes bascos precisen que donen aquest pas “per responsabilitat” i amb la confiança que el pla de contingència energètica que l’executiu espanyol presentarà a la Comissió Europea aquest setembre inclourà les propostes del govern basc en aquest àmbit.

El grup basc ha confirmat que donarà suport a què el pla d’estalvi es tramiti com a decret llei i no com a projecte de llei. Segons el PNB, això és de “sentit comú” ja que les mesures energètiques que contempla el decret són de caràcter “temporal o momentani” i no serviria de res realitzar modificacions per la via d’esmenes que ja no es podrien aplicar quan la norma entrés en vigor. A banda, creu que obrir el text als suggeriments dels grups parlamentaris podria desembocar en un “text confús”.

No obstant això, la formació critica les “formes” del govern estatal i li demana que encari el nou curs parlamentari amb “més diàleg i negociació”. En aquest sentit, insta l’executiu de Sánchez a “actuar amb lleialtat” i “erradicar els decrets òmnibus que barregen assumptes diversos que res tenen a veure i que polaritzen els debats”, i que deixen un marge de maniobra “escàs” als grups parlamentaris.


ERC i Bildu, oberts a negociar
ERC i EH Bildu han rebutjat avançar quin serà el sentit del seu vot, però negocien amb el govern espanyol per introduir “millores” al decret. La formació abertzale ha afirmat que no comunicarà el sentit de vot “fins a última hora” perquè encara l’analitza.

De la seva banda, el PP ja ha confirmat que es mantindrà en el no encara que es tramiti com a projecte de llei. Vox i Cs s’han posicionat igualment en contra de la convalidació del decret.

No obstant, el govern espanyol dona per fet que compta amb els suports “suficients” per aprovar-la.

ERC intentarà “millorar” el decret

Redacció

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha evitat aquest dimecres avançar el sentit de vot del seu grup al decret energètic del govern espanyol però ha apuntat que “aprofitaran” que l’executiu ha “obert el decret” per “intentar millorar-lo”.

“Negociarem fins a l’últim minut. No avancem mai el sentit del nostre vot, però donada la situació és complicada una altra opció que no sigui almenys entrar a negociar i intentar millorar-lo”, ha dit Rufián en una atenció als mitjans al Congrés abans d’entrar a la Diputació Permanent.

El republicà ha defensat que calen mesures que no siguin “només conjunturals i temporals” sinó “estructurals”. Segons ell, un govern “veritablement progressista” hauria d’impulsar les energies renovables i reduir la dependència energètica de països com Rússia.

Pel que fa algunes de les mesures que el PSOE ha introduït al decret i que no tenen a veure amb l’estalvi energètic, com el rescat de les autopistes radials de Madrid, Rufián ha argumentat que si no poguessin negociar un decret cada vegada que el govern espanyol hi “cola” alguna mesura, “gairebé no hauríem negociat res”. “El retret és més per a ells que per a nosaltres. És bastant trampós introduir segons quines coses en un decret que gairebé no hi té res a veure. Però és que si no ho féssim, no entraríem a negociar res i el que ens demana la gent és que siguem útils”, ha dit.

En qualsevol cas, i “donada la seva experiència” en les negociacions amb el PSOE, Rufián ha subratllat que ho demanaran tot “per escrit i amb terminis de compliment”. “És que si no, al PSOE li costa”, ha reblat.