Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

En llibertat amb restriccions l’exalcalde d’Iekaterinburg

La fiscalia russa acusa l’opositor Ievgueni Roizman de condemnar la campanya militar a Ucraïna

Agredeixen un conegut defensor dels drets humans rus

Un tribunal rus ha deixat aquest dijous en llibertat amb restriccions l’exalcalde de Iekaterinburg  Ievgueni Roizman, acusat de desprestigiar l’Exèrcit per criticar públicament la campanya militar russa a Ucraïna, una acusació que pot comportar fins a cinc anys de presó.

El jutge del tribunal de districte de Iekaterinburg, la capital dels Urals, ha satisfet en part les mesures preventives sol·licitades per la investigació en la forma de prohibició de certes accions i ha deixat Roizman en llibertat. L’exalcalde té prohibit acudir a llocs i actes públics, comunicar-se sense permís amb testimonis i enviar i rebre correu, excepte el relacionat amb la investigació. Tampoc podrà fer trucades ni utilitzar Internet si no és per parlar amb el seu advocat, la fiscalia o la cort, o comunicar-se amb els seus metges.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, havia demanat l’alliberament “immediat” i “incondicional” després de la seva detenció, que qualifica de “macabre acte d’opressió”.

Donat el ressò del cas, la investigació va a càrrec d’un investigador del ministeri de l’Interior de Moscou.

La Fiscalia russa ha acusat avui formalment Roizman de desprestigiar l’Exèrcit en criticar públicament l’actual campanya militar russa a Ucraïna.

El delicte atribuït a l’opositor en virtut de l’article 280.3 del codi penal es castiga amb multes, treballs socials obligatoris o fins a tres anys de presó, que poden pujar a cinc si aquestes accions públiques condueixen a desordres massius o altres conseqüències greus.

Roizman, que va ser detingut ahir al seu domicili, ha dit avui als mitjans russos que no admet cap delicte.

La policia russa va dispersar ahir a Iekaterinburg  els participants en una protesta contra la detenció de Roizman, de 59 anys.

Segons han informar fonts policials, el motiu de l’obertura de la causa penal és un vídeo que el polític va publicar al seu canal de Youtube, tot i que el detingut creu que l’autèntic motiu és la frase “invasió d’Ucraïna”.

L’opositor s’ha pronunciat en repetides oportunitats contra l’“operació militar especial” que Rússia va llançar a Ucraïna fa sis mesos, motiu pel qual ja va ser multat. “La guerra amb Ucraïna és terrible, ximple, inútil; és la guerra més infame, vergonyosa i injusta en la història de Rússia”, va dir.

Roizman, l’únic alcalde opositor d’una ciutat de més d’un milió d’habitants, va haver de deixar l’Ajuntament el 2018 després que el partit del Kremlin eliminés les eleccions directes al consistori, cosa que va impedir que es presentés a la reelecció.

Altres dos coneguts opositors russos, Ilià Iaixin i Vladímir Karà-Murzà, es troben en presó preventiva per difondre “informació falsa” sobre les Forces Armades.

A més, l’antic director de l’organització Rússia Oberta, Andrei Pivovàrov, va ser condemnat a quatre anys de presó al juny per participar en una “organització indesitjable”.

El conegut roquer Iuri Xevtxuk va recórrer davant dels tribunals la multa que li van imposar per haver instat els assistents a un dels seus concerts a no besar “el cul del president”, Vladímir Putin. Xevtxuk va ser acusat d’incitar els espectadors a “posar en dubte” els objectius de la presència de l’Exèrcit rus a Ucraïna i de la pròpia “operació militar especial”.

Ataquen un conegut defensor de drets humans de Rússia

EFE

El membre del Consell de Drets Humans adscrit al Kremlin i fundador de l’Equip Contra la Tortura (una coneguda ONG a Rússia), Igor Kaliapin, ha estat atacat per un home que ha afirmat ser policia a casa seva, en un poble a l’oest del país, ha informat avui l’organització.

“Igor Alexandrovich [patronímic de Kaliapin] ha estat atacat aquesta nit a casa seva en una localitat a la regió de Nijni Novogorod”, ha escrit l’ONG al seu compte de Telegram, on ha difós una fotografia de l’activista, amb la cara lesionada, a l’hospital on va ser traslladat amb sospita de commoció cerebral.

Segons Valeri Fadeev, president del Consell de Drets Humans i assessor del president rus, Vladímir Putin, l’activista ha estat atacat per una persona que “ha intentat tallar-li la cara i estrangular-lo”. Kaliapin ha aconseguit trucar a la policia i l’autor de l’agressió ha estat detingut.

Els advocats de l’oficina regional de l’Equip Contra la Tortura –prèviament Comitè contra la Tortura- han acudit al lloc dels fets, igual que la policia.

Fadeev ha indicat al compte de Telegram del Consell de Drets Humans que actualment no veu “cap connexió amb les activitats de drets humans” de Kaliapin.

Segons el mitjà MK, la persona que ha agredit l’activista es va presentar com un agent de policia i va intentar estrangular-lo. Després el va tallar amb un vidre de la porta de la casa de Kaliapin que havia trencat prèviament. L’agressor va cridar que tenia alguna tipus de “tasca” a executar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.