Salut

Coronavirus

L’OMS xifra en un milió les persones que han mort el 2022 per Covid-19

L’organització demana als governs “més esforços” per vacunar tots grups de risc i que el 70% de la població estigui immunitzada

BioNTech confia subministrar la fórmula adaptada a les noves variants a principis de setembre

Portugal retira la mascareta obligatòria al transport públic

Un milió de persones han mort aquest 2022 per la Covid-19, segons les xifres fetes públiques aquest dijous per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’agència sanitària de les Nacions Unides ha lamentat que se segueixin perdent vides per aquesta malaltia, tot i que ja es tenen totes les eines per evitar-ho.

En els dos anys i mig transcorreguts d’ençà que es va declarar la pandèmia, 6,4 milions de persones han mort amb el coronavirus. Més d’un terç de les defuncions totals, 2,8 milions, han estat al continent americà i, sobretot, als Estats Units d’Amèrica (EUA). A Europa han mort una mica més de dos milions de persones per aquesta infecció.

En l’últim any s’han aprovat tractaments a través de procediments internacionals d’emergència. Però actualment, només deu països al món tenen una cobertura de vacunació per sota del 10 % i en tots aquests casos es tracta de llocs que estan afrontant emergències humanitàries.

“Una vegada més demano a tots els governs que facin més esforços per vacunar tots els treballadors sanitaris, persones grans i altres grups de risc perquè el 70 % de tota la població estigui vacunada”, ha dit el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una conferència de premsa.

Tedros ha destacat que en alguns països el 100 % de sanitaris i de gent gran han rebut alguna de les vacunes aprovades contra la Covid-19, però la situació encara és molt desigual en funció de la situació socioeconòmica dels països.

Segons l’últim informe epidemiològic de l’OMS sobre l’evolució de la Covid-19, els nous casos han disminuït en un 9 % en l’última setmana, tot i que una de les causes d’aquesta tendència és la dràstica reducció del nombre de proves diagnòstiques que es realitzen, cosa que no permet detectar tots els casos.

Les noves vacunes de BioNTech, al setembre

EFE

La biotecnològica alemanya BioNTech, desenvolupadora al costat de la nord-americana Pfizer d’una de les vacunes contra la Covid-19 basada en la tecnologia d’ARN missatger (ARNm), ha garantit aquest dijous un ràpid subministrament del seu preparat adaptat a la variant òmicron, una vegada rebi l’autorització.

En declaracions a Der Spiegel, el cofundador de BioNTech, Ugur Sahin, ha expressat la seva confiança en què l’aprovació arribi la setmana que ve, de manera que la vacuna adaptada podria estar disponible uns pocs dies més tard.

“Podem subministrar molt aviat, espero que a partir de principis de setembre”, ha assegurat Sahin en referència a la vacuna adaptada al subtipus BA.1 de la variant òmicron.

BioNTech ja ha desenvolupat i produït una altra vacuna de reforç adaptada al subtipus BA.5, ara dominant, l’autorització del qual possiblement arribi només una mica més tard, ja que l’empresa està presentant ara els últims documents a l’Agència Europea del Medicament (EMA). “També en aquest cas pot anar ràpid”, ha afirmat.

Sahin ha precisat que no hi ha “una gran diferència entre totes dues vacunes” de reforç adaptades a la soca òmicron.

Segons els estudis de l’empresa, les dues tenen una efectivitat significativament millor contra òmicron que la vacuna original, tot i que Sahin ha indicat que és “partidari de mantenir-se sempre el més a prop possible de la soca dominant”. “També es fa així amb la grip”, ha recordat.

En aquest senti, BioNTech es prepara per reaccionar encara amb més rapidesa davant futures variants perilloses. “Hem desenvolupat un sistema d’alerta primerenca que mitjançant la intel·ligència artificial analitza constantment el desenvolupament del virus”, ha explicat.

Amb aquest mètode, la biotecnològica examina cada mes “desenes de milers de seqüències de la proteïna espiga de noves variants” i a continuació elabora una “llista de les 100 principals variants a tenir en compte”, ha detallat.

Fins dimecres, el 76,3 % de la població (63,4 milions de persones) havia rebut la pauta completa de la vacuna a Alemanya; el 62 % (51,5 milions) havia rebut una o dues dosis de reforç, i el 8,6 % (7,1 milions) fins i tot una segona.

La incidència acumulada al país se situa en 271,3 nous contagis per cada 100.000 habitants en set dies, segons les dades de l’Institut Robert Koch (RKI) de virologia, actualitzades la passada matinada.

Les autoritats sanitàries han notificat 49.201 nous positius i 116 morts en un dia i la xifra de casos actius confirmats és d’uns 850.300.

Portugal retira la mascareta obligatòria al transport públic, aeri i taxi

EFE

El govern de Portugal ha decidit aquest dijous suprimir l’ús obligatori de la mascareta al transport públic, aeri i taxis, així com a les farmàcies, però es mantindrà als centres sanitaris i a les residències de gent gran.

La mesura ha estat aprovada pel Consell de Ministres després de constatar que es manté l’“evolució favorable” de la pandèmia al país, amb una tendència “estable” en el nombre de casos, ha explicat en roda de premsa la ministra de Sanitat portuguesa, Marta Temido.

Temido ha recordat que, tot i que no sigui obligatòria, els ciutadans han de continuar avaluant el risc que hi ha en cada situació i “protegir-se” si ho consideren necessari.

L’executiu ha prorrogat fins al 30 de setembre la situació d’alerta, el nivell més baix de resposta a catàstrofes, a tot el país per la Covid-19.

La ministra de Sanitat va avançar que la mortalitat per totes les causes en l’última setmana es troba ara en els valors esperats en aquest període de l’any, cosa que significa “el final del període d’excés de mortalitat” que vivia el país. Portugal està ara per sota dels 10 morts per milió d’habitants en 14 dies a causa de la Covid-19, segons Temido.

L’últim informe de la Direcció General de Salut (DGS) portuguesa, amb dades fins al 15 d’agost, apunta que la incidència a set dies està en 148 casos per 100.000 habitants, un 22 % menys que la setmana prèvia.

Portugal, amb 10,3 milions d’habitants, acumula 5,4 milions de casos confirmats i 24.803 morts per Covid-19 des de l’inici de la pandèmia.

La Xina elimina alguns requisits d’entrada al país per la Covid

EFE

L’Administració General de Duanes de la Xina ha anunciat aquest dijous en un comunicat que ja no es requerirà als viatgers transfronterers que reportin certa informació relacionada amb la Covid, com resultats de proves o infeccions prèvies, en passar per la duana a la seva arribada al país.

No obstant això, els viatgers internacionals que vulguin entrar a la Xina hauran de lliurar els tests i altres dades relacionades amb la malaltia a les ambaixades del país asiàtic a l’exterior abans de pujar  als vols.

La Xina manté una estricta política de tolerància zero contra la Covid, però ha pres recentment mesures per facilitar els viatges internacionals i que aquests siguin menys pesats, com escurçar els períodes de quarantena per als viatgers que arribin al país.

Les ambaixades xineses a diversos països del món van anunciar ahir dimecres que tornaran a concedir visats d’estudiant a aquelles persones admeses per universitats del país asiàtic després de més de dos anys.

Com totes les persones que entren a la Xina en l’actualitat, els estudiants que vagin al gegant asiàtic hauran de romandre en una quarantena d’almenys set dies en un hotel pagat per ells mateixos i designat per les autoritats.

De moment, el país continua tancat al turisme internacional.