Política

Àfrica Occidental

L’MPLA del president Lourenço guanya les eleccions d’Angola

El partit governamental obté el 51,07% dels vots i la UNITA queda en segon lloc amb el 44,05%

Un policia resulta ferit a Lisboa en disturbis posteriors a la votació al consolat angolès

El Moviment Popular d’Alliberament d’Angola (MPLA), el partit del president del país, João Lourenço, ha guanyat les eleccions generals d’aquest dimecres amb el 51,07 % dels vots, segons els resultats provisionals anunciats aquest dijous per la Comissió Nacional Electoral (CNE) un cop escrutats el 97,03 % dels sufragis.

Segons la CNE, el MPLA va obtenir una mica més de 3,16 milions de vots, l’equivalent a 124 dels 220 escons de l’Assemblea Nacional.

La Unió Nacional per a la Independència Total d’Angola (UNITA), d’Adalberto Costa Júnior, ha quedat en segona posició amb el 44,05 %. El principal partit opositor ha aconseguit una mica més de 2,72 milions de sufragis, que es tradueixen en 90 escons, el millor resultat de la seva història.

A molta distància han quedat els sis partits restants que concorrien als comicis, entre els quals destaquen el Partit de Renovació Social (PRS), amb l’1,13 % (dos escons), i el Front Nacional d’Alliberament d’Angola (FNLA), amb l’1,05 % (dos escons), respectivament.

En cinquè lloc ha quedat el Partit Humanista d’Angola (PHA), amb l’1,01 % (dos seients), i la resta de forces polítiques no han aconseguit representació parlamentària.

En presentar els resultats a Luanda, el portaveu de la CNE, Lucas Quilundo, ha explicat que el recompte continua i que en les pròximes hores –o ja divendres- divulgaran els resultats definitius “sense més canvis”.

D’acord amb la Constitució angolesa, el líder del partit que assoleix més escons es converteix automàticament en el president de la República. Aquestes xifres, pendents que es completi el recompte i de ser aprovades pel Tribunal Constitucional, atorguen a Lourenço el seu segon mandat consecutiu de cinc anys i estenen l’hegemonia del MPLA, l’únic partit que ha dirigit Angola des de la seva independència de Portugal el 1975.

Amb tot, el MPLA pateix un notable retrocés respecte de les eleccions del 2017, quan va sumar el 61,1 % dels vots i va obtenir 150 escons.

La formació de Costa s’ha imposat a la província de Luanda, on ha aconseguit el 62,6 % dels vots enfront del 33,3 % de l’MPLA, que ja ha reconegut la seva derrota a la capital, que ha atribuït a l’abstenció. La UNITA també ha guanyat a la província de Zaire i a l’enclavament de Cabinda.

Si es confirmen els resultats, Lourenço es podrà mantenir com a president, amb els poders propis d’un sistema presidencial, però l’MPLA tindrà més dificultat per governar. Fins ara, l’MPLA ostentava la majoria absoluta a l’Assemblea Nacional amb 150 escons, mentre UNITA només comptava amb 51.

El resultat electoral ha creat alguns focus de tensió als carrers de la ciutat de Luanda i la policia ha intervingut en petits aldarulls.


L’oposició desconfia
La UNITA qüestionat al principi de l’escrutini la fiabilitat de les dades oficials. Quan s’havia recomptat el 33,16 % dels vots, el seu candidat a vicepresident de la República, Abel Chivukuvuku, ha qüestionat les dades en una roda de premsa a Luanda, en la qual ha afirmat que les xifres que té el seu partit mostren “una tendència d’UNITA a guanyar a tot el país”.

Sobre les xifres de la CNE, l’exdiputat de la UNITA ha considerat que “aquests indicadors no són fiables” i ha convidat tots els periodistes a seguir les actes que es publiquen a les xarxes socials, i que, segons ell, “donen un indicador clar i inequívoc de l’avantatge de la UNITA”.

Està per veure si el partit opositor que lidera Costa Júnior presenta algun recurs davant del Tribunal Constitucional, com va succeir, sense èxit, després dels comicis del 2017.

Preguntat si, en cas que els resultats finals donin la victòria al MLPA, la UNITA presentaria protestes, Chivukuvuku ha respost que “a ningú li interessen els disturbis”. “Només estem donant indicadors de les dades que tenim. De la mateixa manera, probablement, la CNE també està donant indicadors de les dades que suposadament té. No són, en cap cas, dades definitives”, ha puntualitzat.

Angola va celebrar dimecres en calma les eleccions generals de les quals sortirà el pròxim president del país. Aquests comicis són els més renyits des de la introducció del sistema democràtic multipartidista el 1992. Vuit formacions han pugnat pels 220 escons de l’Assemblea Nacional en les cinquenes eleccions des del 1992.


Primeres eleccions sense Dos Santos
El president d’Angola i líder del MPLA, João Lourenço, de 68 anys i qui va accedir al poder el 2017, tenia en aquests comicis com a gran adversari Costa Júnior, de 60 anys i líder de la UNITA des del 2019.

D’orientació marxista i nacionalista, el partit governamental va lliurar una guerra civil amb la UNITA des del 1975 fins al 2002, en la qual va arribar a combatre Lourenço, a diferència del seu contrincant, que no va participar en el conflicte armat.

L’MPLA liderat per Lourenço ha estat criticat per no contenir els alts nivells d’inflació, pobresa i atur en un país que és el segon productor de petroli de l’Àfrica, però en el qual gran part de la població viu ofegada en la pobresa.

La UNITA, de centre-dreta, és popular en nuclis urbans i busca el vot dels joves cansats del domini del MPLA, entre els quals ha aconseguit una notable acceptació, segons les enquestes, que vaticinàven una aferrissada disputa a les urnes.

Costa Júnior, que ha aconseguit millorar amb escreix els resultats del seu partit el 2017 (va obtenir llavors un 26,7 % dels vots sota el lideratge d’Isaias Samakuva), no ha pogut, però, assolir l’assoliment històric de desallotjar del poder el MPLA.

Aquests comicis destaquen també per ser els primers sense l’històric expresident José Eduardo Dos Santos, al qual va succeir Lourenço el 2017.

Dos Santos, que va governar Angola amb mà de ferro prop de quatre dècades i va ser acusat pels seus detractors de crear un dels règims més corruptes de l’Àfrica, va morir el passat juliol en una clínica de Barcelona als 79 anys.

Un policia ferit en els disturbis a Lisboa després de la votació d’angolès

EFE

Un policia ha resultat ferit i diversos vehicles han estat malmesos a Lisboa durant una protesta aquest dijous a la matinada després de la votació per a les eleccions generals d’Angola al consolat del país africà.

L’agent ha resultat ferit al cap i traslladat a l’hospital per rebre tractament, segons ha explicat el Comandament Metropolità de Lisboa de la Policia de Seguretat Pública (PSP) en un comunicat aquest dijous.

Alguns dels votants s’han manifestat perquè el consolat no ha fixat l’acta amb els resultats dels vots del centre, segons el vídeo d’un manifestant divulgat a les xarxes socials.

La PSP ha precisat que els fets s’han produït “després del tancament de les urnes”, quan s’ha concentrat “un elevat nombre de persones a l’exterior” del consolat.

El comandament policial ha reforçat el nombre d’efectius al lloc fins a la sortida de l’edifici dels “funcionaris, delegats i altres”. “Per evitar l’escalada de tensió i possible enfrontament per part dels manifestants”, les forces de seguretat han decidit que el personal sortís per una porta secundària.

“Alguns manifestants (...) han adoptat un comportament hostil, recollint pedres i objectes diversos, i la PSP ha hagut de realitzar una càrrega de dispersió amb l’ús de la força, per a posar fi a aquestes actituds i garantir la seguretat dels delegats, la policia i el restabliment de l’ordre públic”, ha precisat la PSP.