Salut

Coronavirus

Moderna denuncia Pfizer i BioNtech per “infringir” la seva patent d’ARNm

La farmacèutica nord-americana considera que les dues companyies van “copiar il·legalment” la seva tecnologia

L’empresa es va comprometre el 2020 a no fer valer els seus drets durant la pandèmia i per això els reclama a partir del març d’aquest any

La far­macèutica Moderna ha pre­sen­tat una denúncia con­tra les com­pa­nyies Pfi­zer i BioN­tech per haver pre­sump­ta­ment infrin­git la patent sobre ARN mis­sat­ger (ARNm) que la com­pa­nyia va regis­trar entre 2010 i 2016 com a part del desen­vo­lu­pa­ment d’aquesta bio­tec­no­lo­gia, uti­lit­zada recent­ment en vacu­nes con­tra la Covid-19.

“Pre­sen­tem aques­tes deman­des per pro­te­gir la inno­va­dora pla­ta­forma de tec­no­lo­gia d’ARNm en la qual vam ser pio­ners, en la qual vam inver­tir milers de mili­ons de dòlars per a la seva cre­ació i que vam paten­tar durant la dècada ante­rior a la pandèmia de Covid-19”, ha expli­cat aquest dijous en un comu­ni­cat el direc­tor exe­cu­tiu de Moderna, Stéphane Ban­cel.

Segons la direc­tora legal de Modrena, Shan­non Thyme Klin­ger., la far­macèutica nord-ame­ri­cana Pfi­zer i l’ale­ma­nya BioN­tech, que han desen­vo­lu­pat una vacuna pròpia con­tra el coro­na­vi­rus basada també en la tec­no­lo­gia d’ARNm, “van copiar il·legal­ment els invents de Moderna i han seguit uti­lit­zant-los sense permís”.

“Moderna creu que Pfi­zer i BioN­Tech han copiat dues carac­terísti­ques clau de les tec­no­lo­gies paten­ta­des de Moderna que són fona­men­tals per a l’èxit de les vacu­nes d’ARNm”, recull l’escrit difós aquest diven­dres. La nota con­si­dera que aques­tes dues fir­mes no tenien el nivell d’experiència neces­sari per desen­vo­lu­par vacu­nes basa­des en tec­no­lo­gia d’ARNm quan va escla­tar la pandèmia de coro­na­vi­rus el 2019.

L’empresa amb seu a Mas­sac­hu­setts (Estats Units) argu­menta que a l’octu­bre del 2020 es va com­pro­me­tre a no recla­mar els seus drets sobre les patents rela­ci­o­na­des amb la Covid-19 men­tre con­tinués la pandèmia. Però al març del 2022 va actu­a­lit­zar aquest com­promís, tot i que va asse­gu­rar que no exi­gi­ria cap recla­mació als 92 països con­si­de­rats de bai­xos i mit­jans ingres­sos pel pro­grama COVAX de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut i per la fun­dació GAVI.

La com­pa­nyia argu­menta que a par­tir del març d’aquest any, “quan la lluita col·lec­tiva con­tra la Covid-19 va entrar en una nova fase i el sub­mi­nis­tra­ment de vacu­nes va dei­xar de ser una bar­rera per a l’accés en mol­tes parts del món” ,  “espe­rava que empre­ses com Pfi­zer i BioN­Tech res­pec­tes­sin els seus drets de pro­pi­e­tat intel·lec­tual i con­si­de­ra­rien una llicència comer­ci­al­ment rao­na­ble en cas de sol·lici­tar-la per a altres mer­cats”.

El comu­ni­cat subrat­lla que amb la seva denúncia Moderna no busca la reti­rada de Comi­narty, el nom comer­cial de la vacuna con­tra el coro­na­vi­rus desen­vo­lu­pada per Pfi­zer i BioN­Tech, o com­pen­sa­ci­ons per les ven­des als 92 països on el pro­grama COVAX s’ha com­promès a aju­dar en la dis­tri­bució de la vacuna.

Així mateix, pre­cisa que les seves recla­ma­ci­ons es limi­ten al període poste­rior al març de 2022.

La com­pa­nyia, que ha pre­sen­tat sen­gles denúncies als Estats Units i a Ale­ma­nya, no ha reve­lat qui­nes són les com­pen­sa­ci­ons econòmiques que exi­geix a les dues far­macèuti­ques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.