Política

El pla de contingència fa via després del decret d’estalvi

La vicepresidenta Ribera accelera el diàleg amb els agents i la Generalitat sobre el pla de xoc energètic que enviarà a Brussel·les al setembre

Àlvarez (UGT) anuncia ja mobilitzacions esperonat per Díaz

Amb el decret d’estalvi energètic ja con­va­li­dat al Congrés –gràcies al vot d’ERC, el PDe­CAT, el PNB i EH Bildu– i en espera de retocs en la tra­mi­tació com a pro­jecte de llei que s’obrirà ara, el govern de Pedro Sánchez fa un salt de pan­ta­lla i acce­lera les con­ver­ses amb els agents, la Gene­ra­li­tat i la resta de comu­ni­tats per ulti­mar el pla de con­tingència per afron­tar el dur hivern econòmic que s’albira i que haurà de ser enviat a Brus­sel·les al setem­bre. La vice­pre­si­denta i minis­tra de Tran­sició Ecològica, Teresa Ribera, va abor­dar ahir com reduir el con­sum de gas amb el con­se­ller dele­gat d’Enagás, Arturo Gon­zalo Aiz­piri, en el pri­mer pas d’una marató de cites pro­gra­ma­des i en les quals la Gene­ra­li­tat espera més recep­ti­vi­tat que en la redacció uni­la­te­ral del decret 14/2022.

El decret d’estalvi és l’ape­ri­tiu que ha de guiar les vides durant la tar­dor, amb els 27 i 19 graus i l’apa­gada dels apa­ra­dors a les deu de la nit com a far, però el pla de con­tingència serà el plat fort a l’hora de pro­te­gir-se con­tra un tall del sub­mi­nis­tra­ment del gas per part de Vladímir Putin. Segons Ribera, el pla pre­veu impul­sar l’estalvi i afa­vo­rir l’eficiència; l’estalvi de com­bus­ti­bles sobre la base de l’elec­tri­fi­cació i l’impuls de les ener­gies reno­va­bles com ara el biogàs, el bio­metà i l’hidro­gen, i con­cre­tar com soli­da­rit­zar-se amb la resta de socis euro­peus que estan en pit­jors con­di­ci­ons que els bene­fi­ci­ats de l’excepció ibèrica.

Cita amb Scholz: Mid­cat

Men­tre que a Madrid la pre­si­denta Isa­bel Díaz Ayuso i Vox fan ban­dera del seu irre­demp­tisme i bus­quen que el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal tombi el decret d’estalvi –“l’argu­ment jurídic fona­men­tal és la intro­missió en la lli­ber­tat dels espa­nyols”, sosté l’ultra­dretà Iván Espi­nosa de los Mon­te­ros–, a l’esce­nari inter­na­ci­o­nal Sánchez cotitza a l’alça. El can­ce­ller ale­many, Olaf Scholz, ha con­vi­dat el pre­si­dent espa­nyol a una reunió estratègica del seu govern sobre el futur energètic de la UE que tindrà lloc al palau de Mese­berg (a 70 quilòmetres de Berlín) dimarts, el mateix dia en què es reu­neix el Con­sell de Minis­tres. Sánchez i Scholz explo­ra­ran les últi­mes pos­si­bi­li­tats de doble­gar la reticència d’Emma­nuel Macron amb el Mid­cat i l’alter­na­tiva als Piri­neus del gaso­ducte que uneixi Bar­ce­lona i Livorno per esqui­var així el vet de França a fer obres en el seu tram. “Si no surt enda­vant el pla A, caldrà bus­car el pla B”, asse­nyala Sánchez.

Adver­ti­ment sin­di­cal

Si bé anun­ciar una tar­dor calenta és un clàssic dels últims dies d’agost, el líder de la UGT, Josep Maria Àlva­rez, va ele­var el to ahir enmig dels cants de sirena de la recessió amb l’anunci de la con­vo­catòria de mobi­lit­za­ci­ons “de manera immi­nent” abans d’aca­bar el mes de setem­bre. L’avís d’Àlva­rez es pro­du­eix l’endemà que la vice­pre­si­denta segona i minis­tra de Tre­ball, Yolanda Díaz, espe­ronés la UGT i CCOO a la “mobi­lit­zació sin­di­cal“ per plan­tar cara a Anto­nio Gara­mendi (CEOE) en la nego­ci­ació sobre l’alça del salari mínim (SMI). “Equi­li­bri i con­sens”, pre­ve­nia el minis­tre Félix Bolaños (Pre­sidència) en l’intent de fre­nar l’entu­si­asme labo­ra­lista de Díaz. El clam de la vice­pre­si­denta ha dol­gut molt a la CEOE. “Posar-se la pri­mera a la mani­fes­tació quan estem tenint un alen­ti­ment de l’eco­no­mia demos­tra l’arrogància de la vice­pre­si­denta”, sen­ten­ci­ava el vice­pre­si­dent de la patro­nal, Sal­va­dor Navarro.

Expli­car-se a roda­lies

A par­tir del dijous 1 de setem­bre, alcal­des i regi­dors soci­a­lis­tes expli­ca­ran a les esta­ci­ons de tren les mesu­res sobre la gratuïtat de roda­lies i les boni­fi­ca­ci­ons en els trans­ports muni­ci­pals i autonòmics, el punt més popu­lar del decret d’estalvi energètic con­va­li­dat al Congrés. En les seves 83 pàgines, però, el decret 14/2022 inclou punts més impo­pu­lars i que no tenen res a veure amb l’estalvi com ara el res­cat d’auto­pis­tes radi­als de Madrid –l’R-3, l’R-5 i l’M-12 són un fracàs de la libe­ral Espe­ranza Aguirre i ho paga­ran els ciu­ta­dans de l’Estat– i la par­tida de 1.360 mili­ons a les com­pa­nyies elèctri­ques sense espe­ci­fi­car-ne el motiu. “El gruix de mesu­res rela­ti­ves al trans­port són les que s’han apro­vat”, diu la minis­tra Raquel Sánchez (Trans­ports) tot tan­cant la porta a més sub­ven­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.