Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Detenen l’opositor rus Leonid Gozman per comparar Stalin amb Hitler

Putin va promulgar l’any passat una llei que prohibeix equiparar les accions soviètiques amb les del nazisme

El polític pot ser condemnat a 15 dies d’arrest o a una multa

L’opositor rus Leonid Gozman, que s’ha manifestat en contra de la invasió russa d’Ucraïna, ha estat detingut aquest dilluns per comparar en un missatge a Facebook el dictador soviètic Ióssif Stalin amb l’alemany Adolf Hitler.

“Hitler és el mal absolut, però Stalin és encara pitjor. Les SS eren criminals, però a l’NKVD eren encara més terribles, ja que els txequistes mataven els seus. Hitler va declarar la guerra a la humanitat. Els comunistes van declarar la guerra al seu propi poble”, va argumentar l’opositor al missatge, publicat l’abril passat.

Gozman, que ja va ser detingut al juliol per no informar sobre la seva doble ciutadania russo-israeliana, tot i que després va ser posat en llibertat, passarà la nit en una comissaria del centre de Moscou, segons ha informat la seva advocada, Júlia Tregubova, de l’organització OVD-Info.

Segons ha informat la policia a l’agència TASS, el polític liberal ha estat detingut en virtut de l’article 13.48 del codi civil sobre la identificació de les accions comeses per la Unió Soviètica i l’Alemanya nazi. El president rus, Vladímir Putin, va promulgar el passat any una llei, aprovada per la Duma o cambra de diputats, que prohibeix aquesta comparació.

En virtut d’aquest article, Gozman, que va ser detingut quan sortia de l’hospital, pot ser condemnat a 15 dies d’arrest administratiu o rebre una multa en metàl·lic.

Gozman, de 72 anys, president del moviment liberal Unió de Forces de Dreta, va signar el 2014 un manifest contra l’annexió de la península ucraïnesa de Crimea per Rússia. Després del començament de l’atac rus a Ucraïna el passat febrer va abandonar Rússia, però hi va tornar al maig i va ser declarat “agent estranger”.


Sense marge per a la crítica
La policia va detenir la passada setmana l’antic alcalde opositor de Iekaterinburg, Leonid Roizman, per “desprestigiar” l’Exèrcit rus en relació amb el que el Kremlin anomena “operació militar especial” a Ucraïna, si va ser alliberat amb càrrecs.

Dos altres coneguts opositors russos, Ilià Iaixin i Vladímir Karà-Murzà, es troben en presó preventiva per difondre “informació falsa” sobre les Forces Armades.

L’antic director de l’organització Rússia Oberta, Andrei Pivovarov, va ser condemnat a quatre anys de presó al juny per participar en una “organització indesitjable”.

Segons OVD-Info, les autoritats han obert més de 200 casos penals contra ciutadans russos per oposar-se a la guerra, dels quals set han comportat penes de presó. El més sonat és el del diputat moscovita Alexeéi Gorinov, condemnat a set anys per denunciar la mort de nens ucraïnesos i demanar la retirada de les tropes russes d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.