Medi ambient

meteorologia

L’agost més càlid només al Pirineu occidental, Ebre i l'Anoia

El Servei Meteorològic de Catalunya confirma que ha estat un dels més calorosos arreu del país

Plujós a bona part del territori, ha estat sec al litoral nord i sud i en zones del prelitoral i Ponent

L’agost del 2022 ha resultat un dels més càlids de les últimes dècades, juntament amb els mesos d’agost del 2003 i 2012. El 2012 va ser excepcional sobretot a muntanya i a punts de l’interior, i no tant a la costa.

De les sèries històriques que disposa el Servei Meteorològic de Catalunya amb registres des de 1950, l’agost 2022 ha estat el més càlid a les sèries de Flix-Vinebre (la Ribera d’Ebre), Igualada – Òdena (l’Anoia), Nerets – Tremp (el Pallars Jussà), Vielha (la Val d’Aran) i Tivissa (la Ribera d’Ebre), on en la majoria de casos el rècord precedent datava de l’agost del 2003.

Pel que fa a valors extrems, destaca el dia 12 amb 43,6 °C a Vinebre (Ribera d’Ebre), rècord de la seva sèrie de 24 anys i a només 0,2 °C del rècord absolut de les estacions de la XEMA (43,8 °C d’Alcarràs el 29 de juny de 2019). La temperatura nocturna ha estat elevada durant tot el mes al litoral, amb valors iguals o superiors a 20 °C (nit tropical), i fins i tot superior o igual a 25 °C (nits tòrrides). A l’estació Barcelona – el Raval durant l’agost s’han produït 22 nits tòrrides.

A l’Observatori de l’Ebre, amb dades des de 1905, l’agost del 2022 ha estat el més càlid dels darrers 118 anys, amb una temperatura mitjana de 29,1 °C, clarament per sobre dels 28,5 °C del 2003.

L’Observatori Fabra, que disposa de registres des de 1914, l’agost d’enguany ha estat el segon més càlid dels seus 109 anys de dades, amb 27,2 °C, només superat per l’excepcional agost de 2003, amb 28,5 °C.

El mes ha resultat plujós a una bona part del país, fins i tot molt plujós en àrees de la Terra Alta, del Pirineu i Prepirineu, i en àrees esparses de l’interior o del prelitoral.

La precipitació més abundant s’ha localitzat al Pirineu i Prepirineu, com és habitual per l’època de l’any, superant els 200 mm en punts de la Val d’Aran, Ripollès, Cerdanya, Osona i Berguedà, i que en alguns casos suposen doblar els valors de la mitjana corresponent.

D’altra banda el mes ha estat sec o molt sec sobretot al litoral Nord i Sud, i en àrees del prelitoral i Ponent.

Per ser precipitació causada per les tempestes, s’observa una gran irregularitat, fins i tot en zones ben pròximes, resultant que en una mateixa comarca hi ha zones on el mes ha estat sec i en d’altres molt plujós, com són per exemple els casos de la Terra Alta o el Solsonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.