Política

Feijóo convida Sánchez a trencar amb els seus socis i buscar el suport del PP

El president del govern espanyol acusa els populars de no voler arribar a acords

Els líders dels dos principals partits espanyols debaten cara a cara al Senat en un plenari sobre la gestió de la crisi energètica

Seguiu el ple en directe al digital

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat al cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, que trenqui amb Podem i els seus socis parlamentaris i busqui el suport del PP per a la resta de la legislatura.

En el primer cara a cara dels líders dels principals partits d’àmbit estatal a l’inici del nou curs polític, Feijóo ha criticat les mesures de l’executiu davant la inflació i la crisi energètica, ha alertat sobre l’atur i ha donat a conèixer algunes de les seves propostes en la matèria.

En aquest context, el popular ha assegurat que “Espanya no mereix un govern volàtil, sobredimensionat, que demana sacrificis però no en fa cap o un govern sotmès”. Segons Feijóo, ningú a Espanya creu que sigui “més constructiu Bildu que el PP”, que sigui “més fàcil una taula de diàleg amb ERC que amb el PP” o que el PP “proposi més ocurrències que Podem”.

És per això que ha demanat a Sánchez que “trenqui amb les seves aliances, cessi els ministres que vostè no ha nomenat i als que no estan a l’altura d’aquest moment crític”. El líder de l’oposició ha convidat Sánchez a “cercar suport” en el PP per a la resta de la legislatura. Feijóo ha avisat Sánchez que “mai serem socis parlamentaris permanents”, però sí que “serem sempre aliats del país”. “Estic disposat a desgastar-me en el lloc en el qual em posin els ciutadans”, ha reblat.

Sánchez ha respost a Feijóo que el PP no vol pactar realment amb el PSOE i que només actua en benefici de les grans corporacions i energètiques. “És veritat que vostè té la mà estesa, però estesa per empènyer el govern al precipici quan es presenti l’ocasió”, ha ironitzat.

El socialista ha avisat Feijó que “fracassarà com va fracassar Casado en el seu intent d’enderrocar la coalició”.

A més, Sánchez ha argumentat que no es pot pactar amb el PP perquè fa propostes “que manquen de rigor tècnic”. Segons ell, Feijó actua amb “insolvència” o “mala fe”.

El cap de l’executiu ha dit que els últims mesos de Feijóo al capdavant del PP “no avalen aquesta imatge de bon gestor que diu tenir durant els últims 13 anys” governant a Galícia. “Vostè no té un pla ni res que s’hi assembli”, ha dit Sánchez, que ha criticat les propostes dels populars.

El cap de l’executiu espanyol ha comparegut a la cambra alta per donar explicacions de les mesures adoptades pel seu govern per fer front a l’actual situació i abordar el context econòmic i social de la mateixa. D’aquesta manera Sánchez dona resposta a la petició del PP per debatre amb Núñez Feijóo, ja que el dirigent popular no és diputat al Congrés.

El cap de l’executiu ha disposat de temps il·limitat i els portaveus de l’oposició han tingut 20 minuts: 15 d’intervenció i 5 de rèplica. El grup Mixt ha ingut 18 minuts en primera ronda i 6 en segona.

El president del Senat, el socialista Ander Gil, ha negat desequilibris en el debat, que té les mateixes condicions que al Congrés. A més, ha defensat que l’enfocament de la compareixença, sobre energia però també sobre el context social i econòmic, dona peu que s’abordin molts temes.

ERC avisa Sánchez que deixi de “mirar a la dreta”

ERC ha avisat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que si vol guanyar les pròximes eleccions ha de “deixar de mirar a la dreta i mirar més cap a l’esquerra”.

Després que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, hagi instat Sánchez a trencar amb els seus socis d’investidura i a cercar acords amb els populars, la portaveu dels republicans al Senat, Mirella Cortés, ha criticat que PSOE i PP “es posen de seguida d’acord en menysprear l’independentisme”.

En aquest context, ha advertit els socialistes que només trobaran ERC si “volen mirar sense complexos i sense pors a l’esquerra”.

A més, ha avisat si el govern espanyol és “incapaç de treure el franquisme de la policia, dels tribunals i de la fiscalia”, el conflicte amb Catalunya “continuarà enquistat i sense solució” i “no podrà comptar novament amb ERC en un futur”.

“La democràcia plena de la qual vostè presumeix, deixa molt a desitjar”, ha dit Cortés. La senadora ha recordat el Catalangate o la justificació per part del ministeri d’Interior de tenir agents infiltrats en el moviment independentista.

JxCat critica que Sánchez comparegui per confrontar el PP però eviti explicacions a l’independentisme

El portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) al Senat, Josep Lluís Cleries, ha criticat aquest dimarts que Pedro Sánchez s’avingui acudir a la cambra alta amb “rapidesa” quan li ho demana el líder del PP, Alberto Nuñez Feijóo, però que eviti donar explicacions sobre temes que afecten l’independentisme, com és el dictamen de l’ONU sobre els diputats catalans.

En la seva intervenció al debat, Junts ha retret al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “el Catalangate, la vulneració de drets humans, la recentralització de competències, els policies infiltrats en organitzacions independentistes, el dèficit fiscal i que tracti l’independentisme com terrorisme”.

Cleries també ha criticat algunes de les mesures impulsades pel govern espanyol i ha opinat que l’executiu de coalició “no està repartint de forma justa els sacrificis”. D’altra banda, el senador ha reclamat a Sánchez que impulsi el Midcat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.