Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
Brussel·les proposa suspendre completament l’acord amb Rússia per a la concessió de visats
Els russos pagaran 80 euros pel tràmit, hauran de presentar més documents i estaran sotmesos a més condicions
La Comissió també posa sobre la taula la possibilitat de no reconèixer els passaports russos emesos a les zones ocupades d’Ucraïna
La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dimarts suspendre completament l’acord amb Rússia per a la concessió de visats, que estava en vigor des del 2007.
La proposta de l’executiu comunitari respon a l’acord polític al qual van arribar els ministres d’Exteriors europeus la setmana passada per restringir l’entrada de russos a la Unió Europea (UE).
El pacte va ser un acord de compromís per superar la divisió que generava la proposta d’un veto general a l’entrada de russos, com demanaven alguns països, especialment els Bàltics i Finlàndia.
La proposta de l’executiu comunitari augmenta de 25 a 80 euros l’import que els sol·licitants hauran de pagar per obtenir visats de 90 dies i incrementa de 10 a 15 el termini de dies per resoldre les sol·licituds. A més, planteja dificultar l’accés dels russos als visats que permeten moure’s per diversos països de l’espai Schengen i que hagin de presentar més documents per obtenir els permisos d’entrada.
El document presentat per la Comissió dona més marge als Estats per rebutjar sol·licituds de visats de curta estada a ciutadans russos. No obstant això, planteja que la Unió es mantingui “oberta” als russos que viatgen per motius essencials, ja siguin periodistes, opositors polítics o representants de la societat civil. També es permetrà l’entrada a russos que tinguin familiars que siguin ciutadans d’un país membre de la Unió Europea.
Brussel·les justifica aquestes mesures “per protegir els interessos de seguretat essencials de la Unió Europea i els seus estats membre”. En aquesta línia, remarca que la invasió russa d’Ucraïna és “incompatible” amb tenir una “relació de confiança” necessària per tenir un acord sobre els visats.
La suspensió de l’acord que facilitava els visats a russos estarà en vigor fins que la UE “consideri que les raons que han portat a la suspensió ja no existeixen”.
L’acord amb Rússia per a la concessió de visats ja estava parcialment suspès des del 25 de febrer, un dia després de l’inici de la invasió a Ucraïna. Les restriccions, però, només afectaven polítics i empresaris russos. En canvi, la suspensió total de l’acord afecta tota la població.
Segons dades de la Comissió Europea, actualment poc menys d’un milió de ciutadans russos tenen visats per entrar a l’espai Schengen. Des del gener al juliol, la UE ha registrat més d’un milió d’entrades de russos. Ara bé, es tracta del total d’entrades, sense tenir en compte que un mateix ciutadà pot haver entrat al club comunitari diverses vegades.
Rebuig als passaports dels territoris ocupats
La CE també ha posat sobre la taula la proposta de no reconèixer els passaports emesos per Rússia en territoris ocupats a Ucraïna. Segons el document de l’executiu comunitari, els Estats no han d’admetre com a vàlids aquests documents a l’hora de concedir visats i permisos d’entrada a la UE. Si tira endavant, el no reconeixement d’aquests passaports serà obligatori per a tots els Estats, a diferència del caràcter voluntari en vigor fins ara en el cas de Crimea.
La proposta per a la suspensió total de l’acord amb Rússia per a la concessió de visats ha de ser ratificada ara pel Consell. Pel que fa al no reconeixement dels passaports emesos per Rússia als territoris ocupats d’Ucraïna, ha de ser aprovat pels dos colegisladors, el Consell i l’Eurocambra.