Política

L’AIEA demana una zona de seguretat a Zaporíjia

Rússia compra milions de projectils i coets al règim de Corea del Nord forçat per les sancions internacionals

Putin supervisa les maniobres militars que el seu exèrcit fa a l’est del país

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) va recomanar ahir, arran de la visita a la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, que s’estableixi una zona se seguretat al voltant de la central i s’aturin els bombardejos “immediatament” per evitar un possible desastre radioactiu.

Zaporíjia, ocupada per forces russes i desconnectada des de dilluns a la tarda de la xarxa ucraïnesa, ha estat escenari de bombardejos dels quals Rússia i Ucraïna s’acusen mútuament i que suposen un risc de desastre nuclear des de fa mesos. “La situació actual és insostenible i la millor mesura per garantir la seguretat de les instal·lacions nuclears d’Ucraïna i la seva població seria que aquest conflicte armat s’acabés de seguida”, afirma el document de 52 pàgines. “Si bé els bombardejos en curs encara no han desencadenat una emergència nuclear, continuen representant una constant amenaça per a la seguretat nuclear”, sosté l’informe que el director general de l’AIEA, Rafael Grossi, tenia previst presentar ahir al vespre davant el Consell de Seguretat de l’ONU a Nova York.

A més de les recomanacions de seguretat, el document confirma la presència de material militar rus dins de la planta i de la presència de personal de l’empresa estatal nuclear russa Rosatom, fet criticat per l’agència atòmica de l’ONU perquè interfereixen en les operacions de seguretat de la planta.

L’advertiment de l’AIEA es va produir el dia que es va revelar que Rússia està comprant milions de projectils i coets a Corea del Nord. Així ho publicava ahir el diari The New York Times, que cita com documents desclassificats recentment pels serveis d’intel·ligència nord-americans que assenyalen que Moscou s’ha vist obligat últimament a “recórrer a estats pàries a la recerca de subministraments militars”.

Segons el New York Times, diversos funcionaris del govern dels Estats Units creuen que la decisió de Rússia de recórrer a l’Iran, i ara a Corea del Nord, és un senyal que les sancions i els controls d’exportació imposats per Washington i Europa estan afectant la capacitat de Moscou per obtenir subministraments per al seu exèrcit.

Maniobres militars

Mentrestant, el president rus, Vladímir Putin, continua ignorant les crides a posar fi a la guerra i s’esforça a exhibir múscul militar. Ahir va inspeccionar els exercicis militars Vostok-2022, que es produeixen en el setè mes de la intervenció bèl·lica a Ucraïna i tenen lloc amb un desplegament molt inferior al de l’edició anterior, de fa quatre anys. En unes imatges difoses pel Kremlin, es pot veure el mandatari rus observant les maniobres amb uns prismàtics en un centre de comandament del camp d’entrenament Serguèievski, a la província oriental russa de Primorie. Juntament amb Putin hi havia el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el cap de l’estat major general, Valeri Gueràssimov, amb els quals el líder rus va mantenir també una reunió a porta tancada.

Una guerra finançada per la UE

La Unió Europea és el principal finançador de la guerra de Rússia a Ucraïna, ja que ha adquirit el 54% de tots els combustibles fòssils exportats per aquest país des de l’inici de la invasió, el 24 de febrer, segons va revelar ahir un informe del Centre de Recerca sobre Energia i Aire Net (CREA). D’acord amb aquest organisme amb seu a Finlàndia, Rússia va ingressar 158.000 milions d’euros amb l’exportació de carburants fòssils durant els primers sis mesos de la guerra d’Ucraïna (des del 24 de febrer fins al 24 d’agost), dels quals la UE va importar prop de 85.100 milions. Forçada per la dependència energètica de Rússia, la Comissió Europea ha de prendre altres mesures de càstig com la suspensió total de l’acord amb Rússia per a la concessió de visats, que estava en vigor des del 2007 i que es va acabar ahir mateix arran de l’acord dels ministres d’Afers Estrangers la setmana passada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.