Política

Sánchez i Feijóo fan electoralisme a costa de la crisi de l’energia

Fan el debat al Senat en un dur cara a cara

El president espanyol acusa el PP de fer por als ciutadans i diu que no hi haurà apagades

El líder de la dreta demana al cap de l’executiu que trenqui amb Podem i ERC

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP i cap de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, van mesurar les forces ahir al Senat, quan falta poc més d’un any per a les eleccions. Van convertir el debat sobre l’energia a la cambra baixa en el seu primer cara a cara del nou curs polític. Feijóo va aprofitar que el seu partit s’ha disparat en les enquestes sobre intenció de vot per desafiar Sánchez a anar al Senat per parlar de la gestió de la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna, ja que en no ser diputat no pot confrontar-se amb ell al Congrés.

El president espanyol va recollir el guant i va acceptar la proposta de Feijóo. El resultat ha estat un dur i agre cara a cara. El debat va arrencar amb una primera intervenció del president espanyol en la qual va reconèixer les “incerteses” que pesen sobre els ciutadans després de les vacances, amb la crisi energètica i l’alça dels preus, però va fer un balanç positiu de les mesures adoptades pel seu executiu. Va avisar que “cal preparar-se per al pitjor”, però que no hi haurà mesures “dramàtiques”. Va assegurar: “No hi haurà apagades energètiques, ni racionament, ni cap de les escenes apocalíptiques que evoquen moltes vegades la dreta i la ultradreta”, va dir a Feijóo.

Nova ajuda

El president espanyol va tornar a posar l’èmfasi a l’esquerra carregant contra el poder i la influència de les grans empreses, la banca i les energètiques. “No deixarem que cap empresa ni persona es lucri amb aquesta crisi per molt poderosos que siguin, per molt il·lustres que siguin els seus cognoms o pel seu parentiu amb un dirigent polític”, va dir el president espanyol, que va anunciar que aplicarà l’excepció ibèrica a les empreses electrointensives que consumeixen grans quantitats de gas perquè, de manera temporal, quedin cobertes pel mecanisme ibèric.

Posteriorment, durant la rèplica a Feijóo, va acusar el PP de catastrofista, de posar la por al cos als ciutadans i de tenir com a únic projecte de país “fer fora el malvat Sánchez i el govern socialcomunista”.

Sánchez va acusar Feijóo de no voler pactar realment amb el PSOE, d’actuar només en benefici de les grans corporacions i energètiques i de tenir la mà estesa únicament per “empènyer el govern al precipici cada cop que en té l’ocasió”. “Fracassarà com va fracassar Casado en el seu intent d’enderrocar la coalició”, va afirmar Sánchez, que va argumentar que, a més, no es pot pactar amb el PP perquè fa propostes “sense rigor tècnic”. El president espanyol va indicar que el líder de l’oposició actua amb “insolvència” i “mala fe”.

Feijóo, al seu torn, va lamentar que Sánchez “l’insulti”. “He vingut a oferir acord i vostè a insultar-me”, va afirmar el líder de la dreta espanyola. Va qualificar la intervenció de Sánchez de ser més pròpia d’un líder de l’oposició que d’un president i li va tornar a demanar que “trenqui” amb els seus socis –Podem, ERC i EH Bildu– i cerqui suport en el PP el que queda de legislatura. “Espanya no mereix un govern volàtil, sobredimensionat o sotmès”, va dir Feijóo, que va instar Sánchez a “cercar suport” en el PP, encara que va avisar que “mai seran socis parlamentaris permanents”, però sí “aliats del país”. “Ningú es pot creure que és més constructiu Bildu que el PP o que és més fàcil una taula de diàleg amb ERC que amb el PP o que el PP té més ocurrències que Podem”, va afirmar Feijóo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.