Política

Pròxim Orient

L’Iran augmenta la producció d’urani enriquit i no respon als dubtes de l’AIEA

L’agència de l’ONU constata que la quantitat d’urani enriquit supera amb escreix els límits de l’acord nuclear

Els inspectors admeten que no estan en condicions de confirmar que el programa atòmic iranià sigui només civil

L’Iran con­ti­nua enda­vant amb el seu con­tro­ver­tit pro­grama nuclear i ha aug­men­tat en gai­rebé un terç (fins als 55,6 kg) en tres mesos les seves reser­ves d’urani enri­quit al 60 %, una puresa pro­pera al nivell neces­sari per fabri­car bom­bes atòmiques, ha infor­mat aquest dime­cres l’Agència Inter­na­ci­o­nal de l’Ener­gia Atòmica (AIEA).

Un informe reser­vat, al qual ha tin­gut accés l’agència Efe a Viena, deta­lla que la quan­ti­tat d’urani enri­quit per l’Iran a dife­rents nivells (2 %, 5 %, 20 % i 60 %) ha aug­men­tat entre maig i agost en 131,6 kg, fins als 3.940,9 kg, molt per sobre dels límits esta­blerts per l’acord de 2015 que limi­tava el pro­grama nuclear iranià. Aques­tes reser­ves inclo­uen més de 300 qui­los d’altres for­mes d’urani, com òxids i pla­ques de com­bus­ti­ble nuclear.

L’agència nuclear de les Naci­ons Uni­des adver­teix en el seu informe que les acti­vi­tats de vigilància i veri­fi­cació estan “seri­o­sa­ment afec­ta­des”. Els ins­pec­tors asse­nya­len que la decisió de l’Iran de des­con­nec­tar dese­nes de càmeres de vigilància i veri­fi­cació de l’AIEA difi­culta la seva capa­ci­tat de donar garan­ties sobre la natu­ra­lesa pacífica del pro­grama nuclear iranià.

La pro­lon­gada des­con­nexió de les càmeres plan­teja “con­si­de­ra­bles des­a­fi­a­ments” per poder con­fir­mar en el futur la con­sistència de l’inven­tari decla­rat de cen­tri­fu­ga­do­res, els equips emprats per enri­quir urani.

Segons els ins­pec­tors, els ira­ni­ans estan con­nec­tant cada vegada més cen­tri­fu­ga­do­res d’urani moder­nes, molt més ràpides i efi­ca­ces que les uti­lit­za­des fins ara.

Men­tre con­ti­nua crei­xent la pro­ducció del mate­rial fis­si­ble, amb pos­si­ble doble ús, civil i mili­tar, Tehe­ran manté res­trin­gi­des les ins­pec­ci­ons al seu ter­ri­tori.

Les auto­ri­tats de la república islàmica neguen als ins­pec­tors visi­tar qual­se­vol tipus d’ins­tal·lació sense avís previ i no donen accés a les dades de vigilància electrònica de la pro­ducció d’urani enri­quit.

Tehe­ran va deci­dir des­con­nec­tar al juny unes 40 càmeres de veri­fi­cació de l’acord nuclear del 2015 (JCPOA, en les seves sigles en anglès) com a reacció a una reso­lució crítica de la Junta de Gover­na­dors de l’AIEA.

El JCPOA esti­pula que l’Iran no hau­ria de tenir més de 300 qui­los d’urani enri­quit en forma de gas, cosa que equi­val a uns 200 qui­los de forma sòlida.

L’Iran, que des del 2019 no com­pleix les seves obli­ga­ci­ons de l’acord, jus­ti­fica la pro­ducció d’urani enri­quit fins a un 60 % com a mate­rial dedi­cat a fina­li­tats mèdiques.

Fonts pro­pe­res a l’AIEA han asse­nya­lat avui davant la premsa a Viena que l’Iran està aug­men­tant el ritme de pro­ducció d’aquest urani enri­quit, ja que està acon­se­guint “opti­mit­zar el procés”.


Nego­ci­a­ci­ons per revi­far l’acord nuclear
Les nego­ci­a­ci­ons sobre el res­ta­bli­ment del JCPOA es tro­ben en la recta final, tot i que les parts sem­blen estan­ca­des per arri­bar a un acord.

La Unió Euro­pea (UE) va pre­sen­tar a l’agost una última pro­posta per sal­var el pacte, a la qual tant l’Iran com els Estats Units han pre­sen­tat els seus comen­ta­ris.

El govern iranià con­di­ci­ona el retorn a l’JCPOA a  què l’AIEA doni per fina­lit­za­des unes inves­ti­ga­ci­ons de sal­va­guar­des (con­trols nucle­ars) sobre tra­ces no decla­ra­des de partícules d’urani fetes de forma arti­fi­cial.

En un segon informe emès el mateix dime­cres per l’orga­nisme de l’ONU, els ins­pec­tors cri­ti­quen que encara no han rebut “expli­ca­ci­ons tècni­ca­ment creïbles” sobre la presència d’aques­tes partícules en tres ins­tal·laci­ons no decla­ra­des com a nucle­ars.

El direc­tor gene­ral de l’AIEA, Rafael Grossi, expressa en l’informe la seva “crei­xent pre­o­cu­pació” per la manca de coo­pe­ració de l’Iran en l’escla­ri­ment d’aques­tes qüesti­ons, que es pro­du­ei­xen en el marc de l’acord de sal­va­guar­des (con­trols) entre l’orga­nisme i Tehe­ran.

Per tot ple­gat, l’informe con­clou que els ins­pec­tors no estan en con­di­ci­ons de con­fir­mar que el pro­grama atòmic de l’Iran sigui exclu­si­va­ment pacífic.