Economia

Límits als beneficis de les energètiques

Brussel·les proposa també un topall al preu del gas rus i Putin avisa que no vendrà més combustible

La Comissió Europea planteja obligar els estats a reduir el consum d’electricitat a les hores punta

Limitar els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques i obligar a reduir l’ús d’electricitat a les hores punta. Aquesta és part de la recepta amb què la Comissió Europea (CE) vol intervenir per aplacar l’augment del preu del gas i l’electricitat. A Brussel·les fa mesos que la crisi energètica centra el debat i l’executiu comunitari està preparant la intervenció més gran des que va esclatar la crisi per l’increment del preu de l’energia ara fa gairebé un any. Lluny queda el temps en què l’augment es plantejava com a transitori.

Són cinc els ingredients que els experts de la CE plantegen per abaratir el preu de l’energia. La recepta estarà sobre la taula dels ministres d’Energia, que es reuneixen de manera extraordinària aquest divendres per abordar, de nou, la crisi energètica. A diferència d’anteriors trobades, aquest vegada els titulars d’Energia sí que tindran propostes concretes per part de Brussel·les per abaratir la factura de la llum.

L’encarregada ahir de presentar les mesures per fer front als preus “astronòmics” de l’energia va ser la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. La recepta de Brussel·les apunta directament als beneficis extraordinaris de les empreses que produeixen energia a partir de fonts renovables, ja que el cost de producció està molt allunyat dels ingressos que tenen per l’escalada del preu del gas. El límit no s’ha detallat, però podria ser de 200 megawatts hora, segons ha avançat Bloomberg, el principal servei d’informació econòmica a escala mundial.

“És hora que els consumidors es beneficiïn del baix cost de les fonts d’energia baixes en carboni, com les renovables”, va assegurar Von der Leyen, tot remarcant que els que es limitaran són beneficis “inesperats” amb els quals les companyies no comptaven. La idea de Brussel·les és que els beneficis extraordinaris es redirigeixin als consumidors amb l’objectiu de reduir la factura de l’electricitat.

En el cas de les empreses de combustibles fòssils, la Comissió Europea vol que hagin de fer una “contribució solidària”, de la qual no ha donat més detalls. “Les companyies de petroli i gas també han obtingut uns beneficis massius”, va ressaltar Von der Leyen per justificar que se’ls obligui a contribuir a pal·liar els efectes de l’augment dels preus.

El pla de l’executiu comunitari també posa el focus en la demanda energètica. Els plans d’estalvi energètic dels països preveuen un objectiu d’estalvi energètic del 15%, que es va fixar just abans de l’aturada estiuenca. Aquest objectiu és voluntari i ara Brussel·les vol fixar una reducció obligatòria en l’ús de l’electricitat a les hores punta. Von der Leyen no va detallar quina és la xifra que posen sobre la taula, però Bloomberg apunta que podria ser del 5%. En tot cas, Brussel·les deixa en mans dels estats “identificar quins han de ser els mitjans per assolir aquest objectiu”, segons el document intern de l’executiu comunitari.

La recepta de Brussel·les no proposa un límit general al preu del gas, però sí al gas rus. “L’objectiu aquí és clar: hem de retallar els ingressos de Rússia que Putin utilitza per finançar aquesta guerra atroç contra Ucraïna”, va dir Von der Leyen, tot remarcant que ara les importacions de gas rus a la UE són del 9%, lluny del 40% a l’inici de la guerra. Noruega ja entrega més gas a la Unió Europea que Rússia.

Abans que la presidenta de l’executiu comunitari anunciés oficialment la proposta, el president rus, Vladímir Putin, va qualificar la mesura d’“estúpida” i va advertir que el seu país no vendrà ni petroli ni gas ni qualsevol altre producte derivat a països que fixin un topall en el preu. Tot això, el mateix dia que Rússia va reforçar l’aliança energètica amb la Xina en un nou desafiament dels dos països a Occident. El límit al preu del gas rus és una mesura complexa i que pot generar problemes als països més dependents del gas rus i amb més dificultats per buscar alternatives, com seria per exemple el cas de la República Txeca.

Estan sent dies intensos a Brussel·les amb vista a preparar la reunió de ministres d’Energia de divendres. Els representants dels Vint-i-set s’estan trobant per acabar d’ultimar les idees, però per saber la decisió final cal esperar fins divendres. La pilota està ara en la teulada dels ministres.

Hem de retallar els ingressos que Putin utilitza per finançar la guerra
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea
Les companyies de petroli i gas han obtingut uns beneficis enormes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.