Economia

Límits als beneficis de les energètiques

Brussel·les proposa també un topall al preu del gas rus i Putin avisa que no vendrà més combustible

La Comissió Europea planteja obligar els estats a reduir el consum d’electricitat a les hores punta

Limi­tar els bene­fi­cis extra­or­di­na­ris de les empre­ses energètiques i obli­gar a reduir l’ús d’elec­tri­ci­tat a les hores punta. Aquesta és part de la recepta amb què la Comissió Euro­pea (CE) vol inter­ve­nir per apla­car l’aug­ment del preu del gas i l’elec­tri­ci­tat. A Brus­sel·les fa mesos que la crisi energètica cen­tra el debat i l’exe­cu­tiu comu­ni­tari està pre­pa­rant la inter­venció més gran des que va escla­tar la crisi per l’incre­ment del preu de l’ener­gia ara fa gai­rebé un any. Lluny queda el temps en què l’aug­ment es plan­te­java com a tran­si­tori.

Són cinc els ingre­di­ents que els experts de la CE plan­te­gen per aba­ra­tir el preu de l’ener­gia. La recepta estarà sobre la taula dels minis­tres d’Ener­gia, que es reu­nei­xen de manera extra­or­dinària aquest diven­dres per abor­dar, de nou, la crisi energètica. A diferència d’ante­ri­ors tro­ba­des, aquest vegada els titu­lars d’Ener­gia sí que tin­dran pro­pos­tes con­cre­tes per part de Brus­sel·les per aba­ra­tir la fac­tura de la llum.

L’encar­re­gada ahir de pre­sen­tar les mesu­res per fer front als preus “astronòmics” de l’ener­gia va ser la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, Ursula von der Leyen. La recepta de Brus­sel·les apunta direc­ta­ment als bene­fi­cis extra­or­di­na­ris de les empre­ses que pro­du­ei­xen ener­gia a par­tir de fonts reno­va­bles, ja que el cost de pro­ducció està molt allu­nyat dels ingres­sos que tenen per l’esca­lada del preu del gas. El límit no s’ha deta­llat, però podria ser de 200 megawatts hora, segons ha avançat Blo­om­berg, el prin­ci­pal ser­vei d’infor­mació econòmica a escala mun­dial.

“És hora que els con­su­mi­dors es bene­ficiïn del baix cost de les fonts d’ener­gia bai­xes en car­boni, com les reno­va­bles”, va asse­gu­rar Von der Leyen, tot remar­cant que els que es limi­ta­ran són bene­fi­cis “ines­pe­rats” amb els quals les com­pa­nyies no comp­ta­ven. La idea de Brus­sel·les és que els bene­fi­cis extra­or­di­na­ris es redi­ri­gei­xin als con­su­mi­dors amb l’objec­tiu de reduir la fac­tura de l’elec­tri­ci­tat.

En el cas de les empre­ses de com­bus­ti­bles fòssils, la Comissió Euro­pea vol que hagin de fer una “con­tri­bució solidària”, de la qual no ha donat més detalls. “Les com­pa­nyies de petroli i gas també han obtin­gut uns bene­fi­cis mas­sius”, va res­sal­tar Von der Leyen per jus­ti­fi­car que se’ls obli­gui a con­tri­buir a pal·liar els efec­tes de l’aug­ment dels preus.

El pla de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari també posa el focus en la demanda energètica. Els plans d’estalvi energètic dels països pre­ve­uen un objec­tiu d’estalvi energètic del 15%, que es va fixar just abans de l’atu­rada esti­uenca. Aquest objec­tiu és volun­tari i ara Brus­sel·les vol fixar una reducció obli­gatòria en l’ús de l’elec­tri­ci­tat a les hores punta. Von der Leyen no va deta­llar quina és la xifra que posen sobre la taula, però Blo­om­berg apunta que podria ser del 5%. En tot cas, Brus­sel·les deixa en mans dels estats “iden­ti­fi­car quins han de ser els mit­jans per asso­lir aquest objec­tiu”, segons el docu­ment intern de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari.

La recepta de Brus­sel·les no pro­posa un límit gene­ral al preu del gas, però sí al gas rus. “L’objec­tiu aquí és clar: hem de reta­llar els ingres­sos de Rússia que Putin uti­litza per finançar aquesta guerra atroç con­tra Ucraïna”, va dir Von der Leyen, tot remar­cant que ara les impor­ta­ci­ons de gas rus a la UE són del 9%, lluny del 40% a l’inici de la guerra. Noru­ega ja entrega més gas a la Unió Euro­pea que Rússia.

Abans que la pre­si­denta de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari anunciés ofi­ci­al­ment la pro­posta, el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, va qua­li­fi­car la mesura d’“estúpida” i va adver­tir que el seu país no vendrà ni petroli ni gas ni qual­se­vol altre pro­ducte deri­vat a països que fixin un topall en el preu. Tot això, el mateix dia que Rússia va reforçar l’aliança energètica amb la Xina en un nou des­a­fi­a­ment dels dos països a Occi­dent. El límit al preu del gas rus és una mesura com­plexa i que pot gene­rar pro­ble­mes als països més depen­dents del gas rus i amb més difi­cul­tats per bus­car alter­na­ti­ves, com seria per exem­ple el cas de la República Txeca.

Estan sent dies inten­sos a Brus­sel·les amb vista a pre­pa­rar la reunió de minis­tres d’Ener­gia de diven­dres. Els repre­sen­tants dels Vint-i-set s’estan tro­bant per aca­bar d’ulti­mar les idees, però per saber la decisió final cal espe­rar fins diven­dres. La pilota està ara en la teu­lada dels minis­tres.

Hem de retallar els ingressos que Putin utilitza per finançar la guerra
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea
Les companyies de petroli i gas han obtingut uns beneficis enormes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.