Societat

La sequera i les pedregades fan caure les previsions de la collita de la DO Pla de Bages en un 30%

La verema s’ha avançat uns 10 dies i s’allargarà fins a mitjans d’octubre

Els 16 cellers de la DO Pla Bages pre­ve­uen reco­llir 1 milió i mig de kilo­grams de raïm, un 30% menys que l’any pas­sat per culpa de les altes tem­pe­ra­tu­res, la sequera i les pedre­ga­des de l’estiu. Tot i això, la qua­li­tat del raïm serà “molt alta”, ja que la falta de pluja ha permès “una madu­ració molt com­plerta”. La mete­o­ro­lo­gia també ha fet avançar 10 dies la verema, que ha començat a finals d’agost i s’allar­garà fins a mit­jans d’octu­bre. Al Bages hi ha unes 550 hectàrees de vinya, un cul­tiu que va a l’alça a la comarca, però que encara està lluny de les prop de 28.000 hectàrees que hi havia hagut a finals del segle XIX, quan el Bages era la comarca amb més vinya de tot el país.

Les plu­ges de finals d’estiu han sal­vat la verema a la DO Pla de Bages. “Hem tin­gut tem­pe­ra­tu­res extre­mes amb més de 30 graus al maig, 35 graus al juliol, agost... Per mol­tes vari­e­tats de cicle mig i llarg ha estat la sal­vació de l’anyada, però per a qui no li ha cai­gut amb pedra”, subrat­lla el pre­si­dent de la DO Pla de Bages, Joan Soler.

Aquest estiu, al Bages hi ha hagut tres epi­so­dis de pedre­ga­des impor­tants, que han estat molt for­tes i han fet malbé el raïm a muni­ci­pis com Agui­lar de Segarra, Cas­tell­fo­llit del Boix o Sant Sal­va­dor de Guar­di­ola.

El Bages fa temps que aposta per la rein­tro­ducció de vari­e­tats tra­di­ci­o­nals que, segons Soler, són resis­tents a la sequera i això, asse­gura, fa que la DO esti­gui més pre­pa­rada per fer front als fenòmens extrems del canvi climàtic. Tot i això, Soler reco­neix que les con­di­ci­ons del clima faran enca­rir el pro­ducte i “l’única manera de sub­sis­tir és fer valo­rar el nos­tre pro­ducte al mer­cat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.