Política

Regne Unit

Reconeixement global a Elisabet II

Líders polítics d’arreu del món traslladen el condol als britànics per la mort de la reina

Rússia i Argentina s’afegeixen a les mostres de pesar

Líders polítics de tot el món han lamentat aquest dijous la mort de la reina Elisabet II d’Anglaterra, la monarca més longeva del Regne Unit.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, s’ha manifestat profundament entristit per la notícia i ha assegurat que Elisabet II va ser “àmpliament admirada per la seva gentilesa, dignitat i dedicació” a tot el món.

La Unió Europea (UE) ha destacat que la monarca britànica “mai va deixar de mostrar-nos la importància dels valors duradors en un món modern”.“Pocs han donat forma a la història global” com ho ha fet ella, ha subratllat el president del Consell Europeu, Charles Michel. La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha destacat que el “compromís i servei” de la reina han estat “un exemple per a tothom”. L’alt representant de la UE per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat, Josep Borrell, ha assenyalat que la UE “ret homenatge” a la “contribució única” de la sobirana britànica “a la construcció de la pau i la reconciliació”.

La Casa Blanca ha transmès les seves condolences al Regne Unit i a la família reial britànica. Washington ha recordat que aquest país és un dels seus principals aliats i que sota el regnat d’Elisabet II la relació bilateral ha estat més forta “que mai”. “Els nostres pensaments estan amb els membres de la família reial”, ha assenyalat la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, en una compareixença davant la premsa que va coincidir amb l’anunci de la mort de la monarca.  Mes tard, el president dels Estats Units , Joe Biden, ha lamentat la mort de la reina, i ha posat en relleu la seva contribució al reforç de la relació entre Washington i Londres. “Va ser més que una monarca. Ella va definir una era”, han dit Joe i Jill Biden en un comunicat distribuït per la Casa Blanca.  En total, segons la Casa Blanca, la reina Isabel II va conèixer 14 presidents nord-americans: començant per Harry Truman (1945-1953), durant una visita als Estats Units quan encara no era reina fins, a Biden.

El primer ministre irlandès, Micheál Martin, ha destacat aquest la “històrica durada” del seu regnat i l’“immens impacte” que ha tingut, que li han atorgat “respecte i admiració a tot el món”. En particular, ha volgut valorar el seu capteniment per millorar les relacions entre el Regne Unit i la República d’Irlanda. Martin ha recordat la “històrica” visita d’Estat que va efectuar Isabel II a aquest país el 2011, amb la que va ser la primera d’un monarca britànic a Irlanda des de la seva independència el 1921. Segons ell, aquest esdeveniment va ser “un pas crucial” en el procés “de normalització de les relacions amb el nostre veí més proper”.“Aquella visita va ser un gran èxit, gràcies, en gran part, als molts gestos amables i càlids que va fer la reina durant la seva estada a Irlanda”, ha indicat. “El nostre món és una mica més pobre per la seva mort, però molt més ric i millor com a resultat de la seva llarga vida i contribució duradora”, ha conclòs.

Un dels primers en donar el condol ha estat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ha expressat el seu condol i el de tot el seu país al conjunt del Regne Unit i la Commonwealth per la “irreparable pèrdua” que suposa el traspàs. Londres, sobretot durant el govern de Boris Johnson, ha estat una de les capitals occidentals que més suport han donat a Kíiv des de la invasió russa.

Malgrat aquest suport, el president de Rússia, Vladímir Putin, també ha enviat un missatge de condol per la mort de la monarca anglesa. “Els esdeveniments més importants de la història recent del Regne Unit estan indissolublement lligats al nom de Sa Majestat”, ha afirmat Putin en el telegrama enviat al nou rei, Carles III. El líder rus ha assegurat que durant moltes dècades, Elisabet II “va gaudir legítimament de l’amor i el respecte dels seus súbdits, així com de l’autoritat en l’escenari mundial”. Putin ha desitjat a Carles III “coratge i resiliència davant aquesta pèrdua greu i irreparable” i li ha demanat que “transmeti les paraules de sincer pesar i suport als membres de la família reial i a tot el poble del Regne Unit”.

El govern d’Argentina, país que manté un llarg contenciós amb el Regne Unit per la sobirania de les illes Malvines, també ha manifestat el seu condol per la mort de la reina al poble britànic. “El govern de la República Argentina expressa el seu pesar per la seva mort i acompanya el poble britànic i la seva família en aquest moment de dolor”, ha indicat el Ministeri d’Exteriors argentí a les xarxes socials.

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha anat més enllà i ha decretat tres dies de dol oficial en memòria de la reina. “No va ser només la reina dels britànics, sinó una reina per a tots nosaltres”, ha assegurat. És per això que, “en aquesta data trista per al món”, ha decidit decretar “tres dies de dol oficial, perquè el poble brasiler pugui prestar homenatge” a la reina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.