El lideratge per a temps de crisi
La gestió dels equips en època de vaques magres ha d’apostar per desterrar el model tradicional, poc col·laboratiu
Un entorn empresarial marcat per la incertesa i la volatilitat requereix un nou model de lideratge, que desterri el tradicional líder forjat en la jerarquia i la unilateralitat. Els temps convulsos que venen, exigeixen, doncs, uns líders capaços de guiar de manera diferent les organitzacions. De fet, la pandèmia va accelerar el canvi en moltes empreses i ha evidenciat la necessitat de tenir uns nous lideratges que inexorablement es va implantant a poc a poc.
Líders que ho sabien tot.
Quines han de ser, doncs, les habilitats dels nous líders per als temps convulsos en què ens endinsem?
Un líder en temps de crisi ha de fer que els grans debats amb altres líders es facin a porta tancada, per alinear pensaments, decisions i accions, i després comunicar el que s’ha de traslladar-se a la plantilla de manera positiva, ja que generar confiança és clau.
Julio Moreno, responsable a l’Estat espanyol de la multinacional de recursos humans Kingsley Gate Partners, explica que cal una elevada visió estratègica. Així es com es pot guiar els professionals en entorns d’incertesa. A més d’una gran capacitat de comunicació han de mostrar flexibilitat per adaptar-se als canvis i molt especialment, han de saber connectar amb les persones amb empatia i credibilitat.
Per a Moreno el procés que han de seguir les empreses per fer la transició cap a un model de lideratge amb més transparència, menys jerarquia i una major orientació a la col·laboració depèn d’avaluar en quin punt està la seva cultura de lideratge. El que no es mesura, no es pot gestionar. Un cop fet això, s’han d’escollir els punts que cal treballar, que normalment seran els aspectes en què hi ha més distància.
Els quatre factors.
Segons Watch&Act, un lideratge basat en aquests factors aconsegueix que en la seva organització hi hagi un 62% menys de rotacions no desitjades, un 91% menys d’absentisme i un 262% més d’assoliment d’objectius.
La falta de talent és un altre dels reptes a què s’enfronten les organitzacions empresarials, i requereix igualment nous lideratges. Segons una investigació recent de Kingsley Gate Partner –que ha entrevistat més de 500 directius–, un 73% dels participants considera que els comportaments de lideratge han de canviar per atraure i comprometre el talent.
Què cal?