Gran angular

El camí que du un territori a ser intel·ligent

El posicionament de Catalunya com a país i de Barcelona com a ciutat en l’ecosistema ‘smart’ mundial és fruit d’un impuls públic i privat conjunt en sectors estratègics del país

Tecnologia i dades obertes per situar la informació a l’abast de tothom
A la UE, l’Estat és al capdavant en nombre de proves pilot en 5G

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va donar a conèixer el gener passat que Barcelona havia estat seleccionada com una de les cinc ciutats més intel·ligents de l’any, segons l’estudi Smart Cities: Key Technologies, Environmental Impact & Market Forecasts 2022-2026, elaborat per Juniper Research, reconeguda consultora anglesa especialitzada en el sector digital. L’estudi fa una classificació de referència internacional de les 50 ciutats més intel·ligents del món i va destacar la capital catalana entre les cinc primeres, al costat de Xangai, Seül, Pequín i Nova York.

A més, tot just començar aquest setembre es rebia la notícia que la World Smart City Expo Korea 2022 reconeixia la capital de Catalunya com la millor ciutat intel·ligent estrangera present a la fira de Seül: destacava la ciutat en els àmbits de governança i lideratge i com a una de les urbs presents a la fira més abocada als projectes innovadors en transformació tecnològica. Aquests reconeixements són fruit de l’impuls que ha fet durant anys el govern, la ciutat i el sector privat en sectors estratègics clau com ara l’economia digital i creativa, la indústria 4.0, la salut, la biologia, la mobilitat sostenible i la transformació urbanística.

Aconseguir dur una ciutat a ser intel·ligent requereix accions en múltiples àrees i estendre aquest treball, gairebé en paral·lel, a tot el territori.

Com s’hi arriba.

Per considerar que una urb és intel·ligent, es tenen en compte diversos àmbits, com ara la mobilitat, la gestió de recursos com l’aigua o l’energia, els edificis, l’avenç en la cura del medi ambient i la sostenibilitat i els serveis sanitaris, entre d’altres. Però cap d’aquestes àrees podria accedir a un món gairebé de futur sense una connexió més ràpida que l’actual, basada en la tecnologia 4G, entre altres aspectes vitals.

Les tecnologies que transformen en intel·ligents les ciutats necessiten connexions ràpides i una latència gairebé imperceptible. Això ho ha de proporcionar la 5G, una xarxa que s’anuncia com la gran revolució des de fa gairebé una dècada i que encara és lluny d’una implementació i un ús generalitzat. La 5G és la tecnologia que ha de suportar una quantitat ingent de dades provinents dels dispositius IoT (internet de les coses, en les seves sigles en anglès) connectats, però també es considera vital per a la indústria 4.0 i per a les ciutats intel·ligents.

“L’Estat espanyol, amb Barcelona al capdavant, és el segon estat europeu en desplegament de xarxa 5G i també en execució de programes pilot, amb un total de 125 fins ara. Tanmateix, ha arribat el moment d’entrar en una segona fase i convertir aquests pilots en serveis”, assegura Eduard Martín, director de connectivitat intel·ligent a la Mobile World Capital Barcelona.

Conceptes testats.

Martín explica que els pilots s’han centrat en les àrees industrial, rural, d’entreteniment, mobilitat i sanitat. S’han desenvolupat proves enfocades a la connectivitat en zones d’alta ocupació, com ara els estadis de futbol en dia de partit o les platges a l’estiu; en la indústria automobilística, en què SEAT, per exemple, va fer servir de base una xarxa privada per desplegar una plataforma que li permetés localitzar actius dins la planta.

També se n’han realitzat en el camp de la gestió d’emergències o en la mobilitat autònoma, com l’autobús sostenible per moure’s en grans espais tancats, com podrien ser els complexos firals. Altres proves de concepte han posat el focus en l’aplicació de la realitat augmentada per a les compres en línia, una solució tecnològica que va presentar aquesta primavera l’operadora catalana Parlem Telecom, Cellnex Telecom, Lenovo i Red.es, al mercat de la Boqueria; o també en el camp de l’educació, amb el pilot d’un programa de suport hologràfic per a l’ensenyament a distància.

En el camp de la mobilitat sostenible, destaquen iniciatives com la del Banc Parking 5G, un projecte pilot de mobiliari urbà amb connexió gratuïta a l’alta velocitat que també ofereix la funció d’aparcament per a patinets. Aquest prototip, ideat per la jove empresa lleidatana PIRA Technology, fundada per José Luis Torné i Raúl Rojas, es va presentar a Lleida el març d’enguany. El banc, segons Torné, “disposa d’un router 5G hotspot wifi, que ofereix una connectivitat de qualitat, és sostenible ja que s’alimenta a través de plaques solars i, a més, és pràctic, de disseny agradable, robust i aprofita la seva part posterior per aparcar fins a sis patinets”. A més, explica que es podrà programar per oferir informació pràctica sobre l’entorn.

Una altra iniciativa destacable és la que proposa la start-up Vadecity, que proporciona solucions intel·ligents per millorar la micromobilitat sostenible a les ciutats. Marta Recasens, fundadora i CEO de Vadecity, va presentar al congrés IoT d’enguany, celebrat a Barcelona el maig passat, un Smart Tòtem amb tecnologia 5G, que disposarà d’informació sobre l’estat de la contaminació, la temperatura, la qualitat de l’aigua, els fluxos de trànsit, entre d’altres, i que complementarà la xarxa d’estacionaments sostenibles per a bicicletes i patinets, que la start-up va començar a instal·lar fa cinc anys.

El ciutadà, en el focus.

“Està molt bé que es generin iniciatives o projectes per a les ciutats intel·ligents, però s’ha d’anar més enllà del punt de vista empresarial i situar el ciutadà al centre”, afirma Joan Puaté, director del Clúster Digital de Catalunya, associació d’empreses, entitats i grups de recerca del sector. Assegura: “S’han fet moltes coses, però crec que estem en un moment d’inflació en l’ús d’aquest concepte”, i que ara la definició de ciutat o territori intel·ligent “s’hauria de centrar més en la sostenibilitat, en el compliment dels ODS de l’ONU i en el fet social”: “Cada vegada més, aquestes àrees haurien de ser més protagonistes.”

De la mateixa opinió és Óscar Vaquero, IoT service lead d’Erni, empresa suïssa d’enginyeria de software especialitzada en solucions complexes, que té a Barcelona el seu centre internacional de desenvolupament programari per a empreses industrials. Per a Vaquero, “una ciutat o territori intel·ligent és aquell que s’ocupa dels seus ciutadans, digitalment parlant”. Assegura que, a més de la connectivitat, “allò important és l’ús que es fa de les dades, que han de ser públiques i obertes, com ho ha fet possible l’Ajuntament de Barcelona, pioner a treballar amb software de codi obert, perquè és la manera que es pugui desenvolupar tecnologia amb sentit i, sobretot, dona poder al ciutadà perquè pugui beneficiar-se directament de la informació i, en conseqüència, prendre decisions”.

Com a exemples, indica la mesura de la pol·lució en l’aire, “que si fas esport al carrer, puguis anar allà on l’ambient és més sa”, o bé saber quina és la humitat del sòl, “que tant és bo per als pagesos com per a les administracions públiques, per saber on s’ha de regar i on no és necessari”.

Vaquero opina que la 5G no cal a tot arreu: “S’han de prendre decisions raonables. A Catalunya s’està fent bé el cablejat de fibra òptica, que és el que fa que gairebé tot el territori tingui bones connexions. La cobertura de la 5G s’hauria de definir segons les necessitats de cada àrea”. I sentencia que “una bona connectivitat i un bon ús de les dades són molt importants, però allò que és vital és la transparència”.

Catalunya ja té activades les vuit àrees 5G

L’Aran posava punt final, el maig passat, al projecte Àrees 5G a Catalunya, amb el qual es vol impulsar sectors estratègics per al país, com ara la mobilitat sostenible i de futur, el desenvolupament de l’economia local, la millora en la prestació de serveis, la formació tecnològica i la generació d’oportunitats laborals en el sector digital. El projecte, que consta de vuit àrees, ha estat impulsat per la Generalitat a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2Cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.