Gran angular

El sector del comerç pateix, però supera la pandèmia amb molt bona nota

Un estudi realitzat per l’observatori econòmic Eixos conclou que la xarxa d’establiments és densa, extensa, nombrosa, especialitzada, multipolar i propera

S’han identificat 177 eixos de primer ordre, molt repartits pel país

Mal­grat les pre­vi­si­ons deso­la­do­res amb què con­cloïa l’estudi rea­lit­zat per l’obser­va­tori econòmic Eixos pas­sat el pri­mer any de la pandèmia ( L’Econòmic 9/05/21 ), augu­rant la des­a­pa­rició de fins a un 40% dels esta­bli­ments comer­ci­als i hos­ta­lers cata­lans per l’impacte de la covid-19, les últi­mes xifres, també per­ta­nyents a un estudi fet per Eixos, mos­tren que la resiliència del sec­tor no només ha acon­se­guit man­te­nir la majo­ria de nego­cis comer­ci­als, sinó que en mol­tes ciu­tats el nom­bre s’ha incre­men­tat.

“Mal­grat el sotrac de la pandèmia, durant aquests anys hi ha hagut una rotació comer­cial potent que ha sigut deter­mi­nant per millo­rar les pre­vi­si­ons ini­ci­als”, explica David Nogué, CEO de l’obser­va­tori econòmic Eixos, autor del Mapa Comer­cial de Cata­lu­nya 2022, en nom de la Direcció Gene­ral de Comerç, que dona una visió actual del tei­xit comer­cial de les ciu­tats del país de més de 20.000 habi­tants, entre els anys 2018 i 2022.

L’estudi ana­litza el dina­misme comer­cial a través de dades sobre la seva den­si­tat, el grau d’ocu­pació o l’atrac­ti­vi­tat dels comerços i els ser­veis d’un total de 67 muni­ci­pis del país, loca­li­tats que inte­gren el 71,8% de la població cata­lana i on s’han detec­tat 164.086 esta­bli­ments comer­ci­als ocu­pats: 149.534 actius comer­ci­als, 14.552 dedi­cats a altres acti­vi­tats i 48.013 que estan tan­cats o buits. “Això indica que el 75,8% dels locals estan ocu­pats, i aquest és un bon per­cen­tatge, ja que per sobre del 80% no exis­tei­xen pro­ble­mes de deser­tit­zació”, des­taca Nogué.

Segons ell, també és impor­tant des­ta­car el fet que més de 40.000 esta­bli­ments “són de comerç no quo­tidià, és a dir, dedi­cats a equi­pa­ments a la per­sona, a la llar, i a la cul­tura i el lleure”: “Això ens indica que són àrees d’atracció per a per­so­nes de fora de la zona de pro­xi­mi­tat.”

Ben proveïts.

La den­si­tat mit­jana de les àrees comer­ci­als a les ciu­tats visi­ta­des és sig­ni­fi­ca­tiva: 473 esta­bli­ments per km². “Pro­ba­ble­ment és un dels models comer­ci­als amb més alta den­si­tat del món. Bar­ce­lona, per exem­ple, és la ciu­tat més densa dels cinc con­ti­nents –de les que nosal­tres hem ana­lit­zat–, amb 1.162 esta­bli­ments per km². Lon­dres se situa en 395 i Nova York en 778”, explica Nogué.

En aquest sen­tit, el glo­bal de ciu­tats ana­lit­za­des en l’estudi sumen gai­rebé 200 km² d’àrea comer­cial amb una den­si­tat mínima de 120 esta­bli­ments per km². “Això ens indica que hi ha gai­rebé 3 esta­bli­ments per cada 100 habi­tants al país i, a Bar­ce­lona, 4 comerços per cada 100 habi­tants.”

El comerç català és atrac­tiu i espe­ci­a­lit­zat, “dos trets carac­terístics del nivell de qua­li­tat d’aquest sec­tor”, i també és mul­ti­po­lar i pro­per. Segons explica Nogué: “A les 67 ciu­tats ana­lit­za­des hem tro­bat 177 eixos comer­ci­als de pri­mer ordre, molt repar­tits, i on la majo­ria de pobla­ci­ons en tenen més d’un. D’altra banda, hem iden­ti­fi­cat 79 hexàgons comer­ci­als prime, que vol dir que dis­po­sen de més del 40% de nego­cis actius, més d’un 80% d’ocu­pació i més d’un 30% de presència de comerç no quo­tidià. Un total de 32 ciu­tats de les 67 de l’estudi tenen almenys un d’aquests hexàgons comer­ci­als prime.”

Ara bé, no tot són flors i vio­les. “L’estudi també ha detec­tat zones con­cre­tes del país que patei­xen deser­tit­zació, com el car­rer Fer­ran de Bar­ce­lona, la zona comer­cial de Premià de Mar o àrees de Tar­ra­gona, Reus i Lleida. En alguns casos sim­ple­ment no ha millo­rat la situ­ació i en altres ha empit­jo­rat en els dar­rers anys. Però pre­ci­sa­ment l’estudi ajuda a iden­ti­fi­car les zones des­com­pen­sa­des per poder dur a terme acci­ons d’impuls des de les admi­nis­tra­ci­ons”, diu Nogué. Tot i això, el Mapa Comer­cial de Cata­lu­nya d’enguany –el pri­mer data del 2014– ofe­reix una imatge opti­mista del sec­tor de cara al futur. “Tenim molts nuclis comer­ci­als i una bona dis­tri­bució per tot el ter­ri­tori.”

Conjuntura actual

La incertesa domina i amoïna

La inflació i els costos energètics i crediticis creen incerteses de futur en el sector, però sobretot esculls de present que amoïnen. El Gremi de Flequers de Barcelona, per exemple, va alertar fa pocs dies que els seus establiments, tot i funcionar, estan entrant en una espiral difícil d’aguantar. “Hi haurà empreses que tancaran, el petit empresari no té gaires armes de defensa”, afirma Jaume Bertrán, president del gremi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.