Medi ambient

MEDI AMBIENT

INCENDIS

Fusta i pasturatge, solucions contra els focs

Un sopar debat de Turisme de Barcelona aposta per començar a gestionar els boscos

Constituir un sector de la fusta i apostar per la ramaderia són les solucions a l’abandonament dels boscos i la millor política de prevenció contra els incendis. Aquestes són les conclusions del sopar debat organitzat dijous a la ciutat pel president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, amb la participació de diversos experts com l’ecòleg Martí Boada i responsables públics. En presència de polítics com Ernest Maragall, Xavier Trias, Andreu Mas-Colell, Ramon Tremosa, Joan Canadell i Joan Puigcercós, el president de Boscat, propietari forestal i ramader, Just Serra, va advertir que només s’explota un terç de la fusta que es podria extreure dels boscos, de manera que cada any s’hi abandonen dos terços de llenya, que es converteix en combustible per als incendis. L’explotació forestal està en decadència des dels anys setanta perquè els costos d’extracció superen els guanys i, administrativament, s’ha generat una burocràcia que no ho facilita, adverteix. “L’única manera de fer gestió forestal és mecanitzar els treballs”, defensava Joan Boix, del Grup Boix bergadà, dedicat a la producció de fusta per a construcció, biomassa o embalatge, perquè en la situació actual, diu, “no hi ha ningú que vulgui treballar al bosc”. Salvador Ordóñez, coordinador del Gremi Fusta i Moble, desmuntava la idea que els boscos catalans no proveeixen fusta de bona qualitat: “Avui les tecnologies permeten usar fusta de menor qualitat i transformar-la en material d’altes prestacions.” Ordóñez va instar a “construir un sector fusta a Catalunya realment vigorós”. “Si el segle XX va ser el del formigó, el XXI hauria de ser el de la fusta”, reivindicava Serra.

El vicerector de la UPC, Jordi Ros, va anunciar que, després d’anys de plans d’estudis d’arquitectura en què només s’estudiaven el formigó i l’acer, els nous ja inclouen la fusta com a “element nuclear”: “Els estudiants dels nous plans d’estudi són els que bastiran els nostres paisatges i poblacions del futur.” L’ecòleg i consultor especialitzat en ramaderia extensiva Ferran Fauné advertia que la política d’extinció no té futur davant dels grans incendis: “Seran impossibles d’extingir. A 60.000 kW/m de front de foc, un bomber no pot treballar.” Catalunya, alerta, ha de recuperar el paisatge de mosaic, part del qual han engolit els boscos per l’abandonament de cultius i pastures. Fauné adverteix que els boscos mediterranis abandonats s’han empobrit d’una biodiversitat que es pot recuperar amb l’ús de la ramaderia, i conclou: “El paisatge mediterrani es canalitza per herbívors o per foc. Nosaltres triem.”

El secretari d’Agenda Rural de la Generalitat, Oriol Anson, feia una crida a aprofitar el Green Deal de la UE per impulsar una gestió sostenible dels boscos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.