Política

Regne Unit

Relleu a la corona

Setge als republicans

Col·lectius en defensa de la llibertat d’expressió denuncien les detencions de manifestants contra la monarquia

Carles III viatja a Irlanda del Nord, feu del Sinn Féin, en la gira per les diferents nacions amb l’objectiu de mantenir la unitat del Regne Unit

La policia fa fora els crítics amb la corona i els requisa el material que tenen per expressar les seves idees

Diverses persones han estat detingudes aquests últims dies al Regne Unit per haver protestat contra la monarquia en els actes d’homenatge de comiat a la reina i l’ascens al tron del seu fill, Carles III, que s’estan celebrat a les quatre nacions que integren el Regne Unit. Es tracta de grups minoritaris. Aquesta situació l’han feta pública diversos advocats i activistes defensors de la llibertat d’expressió en entrevistes a ràdios i mitjans de comunicació britànics.

Les informacions d’arrestos van començar a publicar-se per primer cop quan es van començat a llegir les proclamacions de Carles III per tot el territori britànic. Carles III va ser proclamat dissabte. Es tracta d’un document llegit en veu alta per un missatger del rei que proclama formalment Carles com a rei en llocs remots del país, com es feia els segles passats. A Oxford, al sud d’Anglaterra, Symon Hill, de 45 anys, va ser detingut després de cridar: “Qui el va escollir?”, mentre es llegia el pregó. En una publicació en un blog, Hill va afirmar que la policia el va emmanillar i se’l va emportar sense dir-li per què estava detingut.

La policia britànica va confirmar ahir que “un home de 45 anys va ser arrestat en relació amb un disturbi causat durant la cerimònia de proclamació del comtat del rei Carles III a Oxford”. Més tard va dir que va ser “desarrestat” i que estava cooperant amb la policia mentre “investigaven un delicte d’ordre públic”. Hill, en canvi, va publicar a Twitter que no s’havia relacionat amb la policia des que el van detenir. A Edimburg, una noia de 22 anys va ser detinguda a fora de la catedral de St. Giles, on va reposar el fèretre de la reina Elisabet II fins que ahir a la tarda va ser traslladat a Londres, per haver “trencat la pau”. Se la va fotografiar sostenint un cartell que deia “Fora l’imperialisme”.

Durant aquests dies, segons denuncien els advocats i activistes, la policia ha fet fora persones mentre cridaven contra la corona i contra els membres de la casa reial i els han requisat rètols antimonàrquics. Fins i tot expliquen que en un cas els han pres un full de paper blanc. A Twitter s’ha estès l’etiqueta #NotMyKing (No és el meu rei), l’eslògan que apareixia al cartell d’un dels manifestants que es va endur la policia a Londres. La repressió policial contra aquestes protestes ha plantejat preguntes sobre la llibertat d’expressió durant aquest període de transició tan difícil per al Regne Unit. Els advocats han demanat a les autoritats que respectin els drets dels que creuen que la mort de la reina hauria d’anunciar la fi de la monarquia. “Ningú hauria de ser detingut només per haver expressat opinions republicanes”, va dir Zarah Sultana, diputada de l’oposició laborista.

El rei Carles III, acompanyat de la reina consort, Camil·la, va viatjar ahir a Irlanda del Nord dins de la minigira que està fent per les quatre nacions per compartir el dol per la seva mare. Dilluns va ser a Escòcia i divendres anirà al País de Gal·les. Una de les missions del nou rei serà mantenir la unió nacional del Regne Unit després del Brexit i arran del temor que el sentiment antimonàrquic s’estengui després de la mort d’Elisabet II.

Després que Carles III fos rebut amb crits de “Déu salvi el rei” a les portes del Parlament, el president de l’Assemblea de Stormont, el republicà del Sinn Féin Alex Maskey, va llegir un missatge de condol de la cambra a l’ara rei, com havien fet anteriorment els Parlaments d’Edimburg i de Londres. “La meva mare va sentir profundament, ho sé, la importància del paper que va tenir per reunir tots aquells que la història havia separat i estendre la mà per fer possible la curació de ferides de llarga durada”, va dir el rei en resposta a Maskey.

El govern nord-irlandès és compartit per nacionalistes irlandesos republicans i unionistes britànics. Els republicans del Sinn Féin son majoria. Els unionistes del DUP es neguen a formar govern fins que no s’elimini el protocol del Brexit. Ara mateix no hi ha govern a Irlanda del Nord. El Sinn Féin no reconeix el govern de Londres i es nega o ocupar els escons a Westminster. Són republicans i estan compaginant la no participació en alguns actes d’homenatge al rei amb la participació en actes oficials com el d’ahir.

Polèmica amb Joan Carles I
La invitació al rei Joan Carles I al funeral d’Elisabet II ha causat polèmica. Podem ha criticat que el rei emèrit hi vagi i ha recordat que té causes pendents al Regne Unit per la relació amb la seva examant Corinna. També ha provocat dubtes protocol·laris. No se sap si Joan Carles seurà al costat de Felip VI o no . La Zarzuela diu que això és cosa de les autoritats britàniques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.