Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
El Consell Europeu acorda prolongar les sancions a Rússia fins al març del 2023
Les mesures restrictives afecten 1.206 persones i 108 entitats relacionades amb “l’agressió militar injustificada i no provocada” contra Ucraïna
Moscou afegeix a la seva pròpia llista negra 30 ciutadans britànics pel seu suport al “règim nazi de Kíiv”
El Consell Europeu ha decidit aquest dimecres prolongar la durada de les sancions contra Rússia per la invasió a Ucraïna fins al març del 2023.
Les mesures afecten 1.206 persones i 108 entitats, a moltes de les quals s’assenyala com a responsables de “l’agressió militar injustificada i no provocada” de Rússia contra Ucraïna. Les sancions inclouen la prohibició de viatjar a la Unió Europea (UE) a persones individuals o la congelació de béns i actius financers entre d’altres
Les sancions es van activar el 24 de febrer del 2022 i van apuntar a representants polítics de primer nivell, oligarques o militars, entre d’altres. A banda, es van prendre “mesures sense precedents” per afeblir “significativament” la base econòmica russa.
Rússia amplia la llista de sancionats
De la seva banda, Moscou ha anunciat aquest dimecres la inclusió de 30 ciutadans del Regne Unit més en la llista negra de persones que tenen vetada l’entrada al país pel seu suport a Ucraïna i per difondre informacions antirrusses.
“S’ha pres la decisió d’incloure en la llista negra 30 dirigents d’entitats britàniques, que responen per la promoció coordinada d’una agenda informativa antirrussa, i a representants de la Defensa britànica”,ha anunciat aquest dimecres el ministeri d’Exteriors rus en un comunicat.
El ministeri justifica la mesura per l’actitud “inamistosa” del Regne Unit, “en el marc de la qual Londres pren mesures dirigides a desacreditar l’operació militar especial de Rússia a Ucraïna i ofereix ajuda militar conseqüent al règim nazi de Kíiv”.
Entre les persones sancionades hi ha el director de l’Associació de Relacions Públiques i Comunicacions, Francis Ingham; el cofundador de PR Network, Nicky Regazzoni, i l’expert en armes químiques Hamish de Bretton-Gordon. Rússia acusa Ingham d’instar les companyies britàniques a trencar relacions econòmiques amb Rússia, i de coordinar al costat de Regazzoni campanyes informatives russòfobes. A Bretton-Gordon li retreu donar “opinions d’expert” sobre la disposició de Rússia d’utilitzar armes químiques al Regne Unit i Ucraïna.