Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
Putin rebutja canviar d’estratègia a Ucraïna
Recorda que l’objectiu del pla és alliberar tot el Donbass
El president rus espera que el gra ucraïnès vagi a països pobres
El president rus, Vladímir Putin, ha rebutjat aquest divendres canviar d’estratègia a Ucraïna, malgrat la reeixida contraofensiva ucraïnesa a la regió oriental de Khàrkiv.
“El pla de l’operació militar especial no requereix canvis”, ha sentenciat Putin en roda de premsa després de la cimera de l’Organització de Cooperació de Xangai (OCS) a la històrica ciutat de Samarcanda, a l’Uzbekistan.
Després de la retirada fa una setmana de les tropes russes de la regió de Khàrkiv, Putin ha defensat que l’Estat Major de l’Exèrcit rus pren decisions operatives basant-se en allò que és important.
En aquest sentit, ha recordat que el “principal objectiu és l’alliberament de tot el territori del Donbass”. I segons ell, aquesta fita s’acompleix “malgrat els intents de contraofensiva” d’Ucraïna.
“La nostra operació ofensiva a Donbass no s’atura. Continua a un ritme baix. L’exèrcit rus ocupa nous i nous territoris”, ha reivindicat. A més, ha indicat que Rússia no combat a Ucraïna “amb l’Exèrcit complet”, sinó que ho fa “només amb una part”, que inclou els soldats professionals.
“Nosaltres no tenim pressa al respecte”, ha reblat.
Preguntat per l’“activa contraofensiva ucraïnesa”, s’ha limitat a respondre: “Ja veurem com es desenvolupa, en què acaba”.
El replegament rus de Kàhrkiv ha obert la porta a les crítiques a l’avenç de la campanya militar russa. Per primera vegada alguns polítics i funcionaris han parlat fins i tot de la possibilitat d’una derrota.
El líder comunista, Guennadi Ziuganov, ha assegurat a la Duma (la cambra baixa russa) que el país ja està “en guerra”, però no només amb Ucraïna sinó amb els països de l’OTAN. És per això que ha demanat mesures polítiques, econòmiques i militars extraordinàries.
Diversos funcionaris i líders regionals, com el líder txetxè, Ramzan Kadírov, han criticat els errors comesos pels generals i han apostat per la mobilització general. El Kremlin, però, ha rebutjat aquesta possibilitat aquesta mateixa setmana.
Trobada amb Erdogan a Samarcanda
El president de Rússia, Vladímir Putin, espera que una gran part del gra que surt dels ports ucraïnesos arribi als països més pobres.
“Esperem que una part significativa [del gra] vagi finalment als països més pobres a través del programa d’aliments de l’ONU, malgrat que fins ara això no s’hagi aconseguit”, ha dit al president turc, Recep Tayyip Erdogan, en una reunió als marges de la cimera de l’Organització de Cooperació de Xangai (OCS). Putin ha aprofitat la trobada per agrair a Erdogan per la seva aportació per assolir el pacte sobre l’exportació del gra.
El polític rus ha afirmat que Rússia exporta grans quantitats de cereals i part d’aquesta producció podria ser subministrada a través de Turquia. “Turquia és un soci fiable en aquest sentit i pot garantir els lliuraments” a diferents països d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, que son els principals mercats del gra rus al món.
Hores abans, Erdogan ha defensat el subministrament del cereal ucraïnès als països africans a través del mar Negre en el marc de l’acord internacional signat a Istanbul. “Intentem centrar la nostra atenció en què el gra ucraïnès arribi als nostres germans i germanes, especialment a l’Àfrica, i, en particular, a aquells que més ho necessiten”, ha garantit el president turc en declaracions a Samarcanda.
La passada setmana Putin va denunciar que els vaixells amb gra que surten d’Ucraïna “no van als països més pobres, sinó a Europa”. Aquesta afirmació va rebre el suport del mateix Erdogan però va ser refutada categòricament per Kíiv.
Ucraïna manté que des de la posada en marxa de l’acord han sortit vaixells amb gra cap a ports d’Egipte, Iemen, Israel, l’Iran, l’Índia, la Xina, la República de Corea, Líbia, Somàlia, Sudan, Djibuti, Turquia i països de la Unió Europea.