Política

iran

Indignació contra Teheran per la mort de la jove kurda detinguda pel vel mal posat

El funeral de Mahsa Amini deriva en actes de protesta contra el règim iranià, reprimits amb contundència

La policia nega cap responsabilitat en el succés

La mort de Mahsa Amini, una jove de 22 anys que havia estat detinguda per la policia de la moral iraniana perquè portava el vel mal posat, ha provocat una allau de protestes, especialment al Kurdistan iranià, d’on era la jove. El funeral d’Amini, ahir a Saquez, la seva ciutat natal, es va convertir en una manifestació de protesta contra el règim iranià.

Els vídeos publicats ahir a les xarxes socials mostraven protestes en diverses ciutats del Kurdistan iranià en què els manifestants desafiaven les autoritats de la república islàmica i cridaven eslògans antigovernamentals. Entre els càntics dels manifestants destacava el de “Mort al dictador”, en referència al líder suprem del país, l’aiatol·là Ali Khamenei. La policia va actuar amb contundència i va disparar gasos lacrimògens contra els qui participaven en la protesta. Un home va resultar ferit al cap d’una perdigonada, segons van denunciar els manifestants.

L’Iran ha vist els darrers mesos una campanya impulsada per diverses organitzacions feministes i de defensa dels drets humans en què es convidava les dones a treure’s el vel i fer públic aquest gest penjant-lo a les xarxes socials. La campanya ha tingut un seguiment notable i la policia de la moral ha actuat, en molts casos, amb contundència contra aquestes dones que desafien els codis de “vestimenta islàmica” que la república islàmica els imposa.

La mort d’Amini ha causat una onada d’indignació poc freqüent a l’Iran que ha obligat les autoritats a posar en marxa una investigació del succés. Un responsable mèdic de la investigació va advertir, però, que els resultats de les proves forenses poden trigar encara tres setmanes a fer-se públics, segons van informar ahir diversos mitjans estatals.

La policia iraniana nega tenir cap responsabilitat en la mort de la jove kurda. Segons la seva versió, Amini es va posar malalta mentre esperava juntament amb altres dones detingudes en una comissaria de policia de moralitat. Segons els agents, Amini va tenir una atac de cor després d’haver estat duta a la comissaria per ser “educada”. Els familiars de la noia neguen que mai hagués tingut cap problema de cor.

Els responsables de les forces de seguretat rebutgen les acusacions que la jove va ser colpejada pels agents com sostenen els activistes pro drets humans.

Reapareix en públic el líder suprem de l’Iran

L’oficina del líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, va publicar ahir un vídeo i diverses fotografies del clergue participant en una cerimònia religiosa amb un grup d’estudiants, després dels rumors sobre l’estat de la seva salut. En el vídeo emès per la televisió estatal es veu Khamenei, de 83 anys, saludant dret i més tard resant en una cerimònia religiosa celebrada ahir a Teheran. Les autoritats iranianes van publicar, a més, diverses fotografies del líder davant els estudiants en la cerimònia per la festivitat d’Arbaín, una de les més importants del xiisme.

Els mitjans estatals iranians es van afanyar a publicar imatges i notícies sobre la trobada a les portades digitals, sense esmentar l’estat de salut del líder. Es tracta de la seva primera aparició pública després dels rumors que insinuaven des de la setmana passada que el religiós estava malalt, per la qual cosa hauria hagut de cancel·lar diversos actes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.