Societat

crisi energètica

Suècia i Dinamarca detecten fugues als gasoductes russos Nord Stream 1 i 2

Brussel·les considera que és massa aviat per “especular sobre les causes” de les fuites

L’Autoritat Marítima de Suècia ha alertat aquest dimarts que ha detectat dues fuites al gasoducte Nord Stream 1, que connecta Rússia i Alemanya a través del Mar Bàltic. Els incidents s’han produït prop de l’illa danesa de Bornholm, a l’est del país. Tot i que encara es desconeixen les causes, les autoritats sueques i daneses han prohibit el tràfic marítim en un radi de nou quilòmetres i també han tancat l’espai aeri. Els problemes arriben just l’endemà que les mateixes autoritats daneses detectessin una altra fuga al Nord Stream 2, paral·lel al Nord Stream 1. En aquest cas, l’Autoritat Marítima Danesa ha advertit que es tracta d’una fuga “perillosa” –també ha prohibit la navegació al seu voltant -i està investigant la situació.

Si bé ambdós gasoductes estan inoperatius des de fa setmanes, encara contenen gas que s’ha de mantenir a una pressió constant. En el cas del Nord Stream 1, el flux es va interrompre a principis de setembre, quan la companyia russa Gazprom va al·legar “problemes tècnics”. No obstant això, el president rus, Vladímir Putin, ja va amenaçar amb talls de subministrament en diverses ocasions arran de les sancions que ha imposat la Unió Europea al Kremlin.

El Nord Stream 2, per la seva banda, és un projecte que es va completar recentment per doblar el subministrament entre Rússia i Alemanya. Amb la guerra d’Ucraïna, però, el país germànic va decidir cancel·lar qualsevol tipus d’operació. No obstant això, el gasoducte es va omplir amb 117 milions de metres cúbics de gas per mantenir la pressió i perquè estigués llest de cara a una possible obertura.

Brussel·les considera que és massa aviat per “especular sobre les causes” de les fugues

La Comissió Europea considera que és massa aviat per “especular sobre les causes” de les fugues als gasoductes Nord Stream 1 i 2. Després que Suècia i Dinamarca hagin detectat algunes fuites, el portaveu comunitari d’Energia, Tim McPhie, ha assegurat que estan en contacte amb les autoritats d’ambdós països, que estan investigant els fets. A més, ha remarcat que estan seguint de prop l’impacte de les fugues de metà i sobre la seguretat marítima. Les fuites no tenen cap impacte en el subministrament de gas rus a Europa, ha subratllat el portaveu comunitari, perquè l’arribada pel Nord Stream 1 està suspesa i el 2 no té autorització per operar.

El Servei sísmic suec detecta explosions prop de la fuga al Nord Stream

El Servei Sísmic Nacional suec ha informat avui que s’han detectat dues explosions prop del lloc on s’han produït les fugues als gasoductes russos Nord Stream 1 i 2, en aigües del Bàltic.

Les explosions submarines han quedat registrades poc abans que apareguessin aquestes fugues inusuals, la causa de les quals encara no ha estat aclarida, però que estan embolicades en sospites de sabotatge entre els governs d’Alemanya i Dinamarca, mentre que Rússia ha expressat la seva “alarma”.

La Direcció General d’Energia de Dinamarca ha elevat aquest dimarts el nivell d’emergència en els sectors elèctric i gasístic després de detectar-se en les últimes hores tres fugues en aquests gasoductes russos Nord Stream 1 i 2.

Les autoritats daneses havien informat inicialment d’una fuga en el Nord Stream 2 en aigües daneses en el Bàltic i, posteriorment, d’altres dues en el Nord Stream 1, una en aigües d’aquest país nòrdic i una altra en les de la veïna Suècia, prop de l’illa de Bornholm.

La primera ministra danesa, Mette Frederiksen, ha expressat així mateix des de Polònia, on fa una visita de treball, la seva “estranyesa” per la coincidència de tres fugides en dos gasoductes i al mateix temps.

El preu del gas natural es dispara un 19% després de les avaries del Nord Stream

El gas natural TTF per a lliurament el mes pròxim ha pujat aquest dimarts el 19,31%, fins a 207 euros per megavat hora (MWh), en el mercat holandès, segons dades del mercat, després de les avaries dels gasoductes Nord Stream I i II. El preu del gas natural va oscil·lar en aquesta sessió entre un mínim de 179,5 euros/MWh en l’obertura i un màxim de 210 euros/MWh minuts abans del tancament de la cotització. Ahir va tancar en 173,5 euros.

Els gasoductes Nord Stream I i II van sofrir ahir una dràstica caiguda de pressió que s’ha traduït avui en fugues de gas al seu pas per la mar Bàltica.

Les autoritats daneses van informar inicialment d’una fugida en el Nord Stream 2 en aigües daneses en el Bàltic i, posteriorment, d’altres dues en el Nord Stream 1, una en aigües d’aquest país nòrdic i una altra en les de la veïna Suècia, prop de l’illa de Bornholm.

L’operadora dels gasoductes va qualificar avui de “sense precedents” els danys que han sofert les canonades de les dues infraestructures que han provocat fugides en la mar Bàltica, i va dir que és impossible preveure quan es restauraran.

Els països a banda i banda dels gasoductes sospiten que el sabotatge pot estar darrere de l’incident i els Estats Units, que no ha especulat sobre les causes de l’avaria, han declarat a través d’un portaveu de la Casa Blanca estar “llest” per a ajudar als seus aliats europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.