Societat

Barcelona disposarà d’un laboratori especialitzat en robòtica assistencial

Estarà obert a l’àmbit sanitari i tecnològic per tal de detectar les necessitats del sector i accelerar les innovacions

La UPC i el CSIC lideraran el projecte

Catalunya disposarà d’un laboratori obert de robòtica assistencial per facilitar que els avenços en aquest camp arribin tan aviat com sigui possible a pacients i sanitaris. A més, també tindrà la funció d’educar en l’ús d’aquestes tecnologies. El centre l’impulsaran el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i tindrà el suport de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i catorze socis més relacionats amb l’àmbit tecnològic.

El nou laboratori estarà situat al campus sud de la UPC i ocuparà una planta que ja està adaptant el CSIC en el marc del seu programa d’envelliment saludable. El govern també hi participa amb una aportació menor, però els impulsors confien que podria créixer en un futur.

S’espera que aquest laboratori estigui obert a pacients, sanitaris, investigadors i al teixit industrial en general per involucrar els esforços de tot l’ecosistema “amb la voluntat d’identificar les necessitats del sector assistencial i orientar el desenvolupament de les tecnologies adequades”, segons va explicar recentment la investigadora en robòtica Carme Torras, professora de recerca de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), un centre mixt de la UPC i el CSIC.

Torras, que va obtenir el Premi Nacional de Recerca 2020 per les seves contribucions en el camp de la robòtica, va anunciar la creació d’aquest espai durant la conferència d’obertura de l’XPAtient Barcelona Congress, l’esdeveniment sobre el canvi de model assistencial, que enguany ha insistit en com la tecnologia més avançada pot proporcionar ajuda, rehabilitació i assistència remota i propera als pacients.

La nova infraestructura permetrà provar, mostrar i educar en l’ús d’aquestes tecnologies, així com identificar les necessitats de l’assistència a les persones malaltes i orientar el desenvolupament de les tecnologies per satisfer-les. El laboratori requerirà la creació prèvia d’una associació entre les entitats que col·laboraran en aquest projecte. Ara s’està gestant i hauria d’estar completada abans que acabi l’any.

Origen pandèmic

La científica barcelonina va explicar que la pandèmia de la covid va fer que s’adonessin que, més enllà dels pacients, “els robots també podien ajudar molt els sanitaris”. La pandèmia ha incrementat la demanda de visites al laboratori de robòtica industrial del grup de recerca que dirigeix, on ja s’estan desenvolupant solucions robòtiques per automatitzar feines com ara alimentar els pacients. D’aquí a uns mesos, però, ja tindran un laboratori específic per a solucions assistencials.

LA XIFRA

18
entitats
són les que fins ara s’han aliat per tirar endavant aquest laboratori que lideren la UPC i el CSIC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.