Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
Kadírov defensa utilitzar armes nuclears de baixa potència contra Ucraïna
El president txetxè insta el Kremlin a adoptar “mesures més radicals”
Critica l’Estat Major de l’Exèrcit rus per la recent retirada de Liman
El president de Txetxènia, Ramzan Kadírov, ha apostat aquest dissabte perquè Rússia recorri a “mesures més radicals” contra Ucraïna, incloses les armes nuclears.
“Des del meu punt de vista, cal prendre mesures més radicals fins al punt de declarar la llei marcial als territoris fronterers i emprar armament nuclear de baixa potència”, ha defensat el líder prorrús de la república del nord del Caucàs al seu canal de Telegram.
Kadírov, que ha instat a prendre Kíiv i destruir l’Estat ucraïnès, ha recomanat al Kremlin ignorar la reacció dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i la resta de països occidentals. “Ja ha dit i fet molt contra nosaltres”, ha argumentat.
El líder txexè s’ha mostrat molt crític amb la retirada aquest dissabte de l’Exèrcit rus de l’estratègica ciutat de Liman, a la regió ucraïnesa de Donetsk, recentment annexionada per Rússia. Aquest moviment segueix al replegament a principis de mes de la regió de Khàrkiv. “Ahir hi va haver parada a Izium [a Khàrkiv]; avui la bandera [ucraïnesa] a Liman. I demà què?”, s’ha preguntat.
Ha carregat contra el general Alexandr Lapin, comandant del districte militar central, que estava encarregat de la defensa d’aquesta zona del Donbass, ha explicat. Kadírov l’ha qualificat de general “sense talent” i ha recomanar enviar-lo al front amb un fusell a la mà. També ha censurat l’Estat Major per encobrir-lo.
De fet, ha recordat que el cap de l’Estat Major, Valeri Guerásimov, li va assegurar recentment que no veia possible una retirada de Liman. “El nepotisme militar no ens portarà a res de bo. A l’Exèrcit cal nomenar comandants amb un caràcter ferm, valents i amb principis, que es preocupin pels seus homes”, ha subratllat.
Kadírov, a la república del qual s’instrueix voluntaris i reservistes, ha instat Putin en nombroses ocasions a prendre mesures més radicals a Ucraïna, inclosa la mobilització general.
En un discurs televisat la passada setmana, Putin va advertir l’OTAN que Rússia compta amb un arsenal “sense parangó” que li permet contrarestar qualsevol amenaça occidental. “Vull recordar que el nostre país també disposa de diferents sistemes ofensius i, en alguns components, són més moderns que els que posseeixen els països de l’OTAN”, va afirmar.
El viceministre d’Afers Exteriors rus, Serguéi Riabkov, va matisar poc després, en una conferència dedicada al 60è aniversari de la Crisi dels Míssils de Cuba, que Rússia no amenaça ningú amb armes nuclears.
El president dels EUA, Joe Biden, va aprofitar la seva intervenció a l’Assemblea General de l’ONU per acusar Putin de llançar “amenaces irresponsables sobre l’ús d’armes nuclears”.
En la mateixa línia, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va criticar la “perillosa” retòrica nuclear de Putin.
En la cerimònia de signatura de l’annexió de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, Putin va advertir aquest divendres que Moscou utilitzarà “totes les forces i mitjans” a la seva disposició per defensar el seu territori nacional, sense esmentar explícitament les armes nuclears.