Política

ESTAT FRANCÈS

El ministre de Justícia francès no es planteja dimitir

Éric Dupond-Moretti està acusat de, presumptament, haver-se aprofitat del seu càrrec per actuar contra magistrats amb els quals mantenia diferències

En un altre procés judicial també s’ha imputat el secretari general de la Presidència, Alexis Kohler, per presumpte tràfic d’influències

El ministre francès de Justícia, Éric Dupond-Moretti, ha afirmat avui que no es planteja dimitir, tot i que haurà d’asseure’s al banc dels acusats d’un tribunal especial per presumptament haver-se aprofitat del seu càrrec per actuar contra magistrats amb els quals mantenia diferències.

En declaracions a la televisió francesa BFM un dia després de conèixer-se la seva imputacio, Éric Dupond-Moretti ha defensat que la seva “legitimitat” al capdavant de la cartera de Justícia prové del president, Emmanuel Macron, i de la primera ministra, Élisabeth Borne, i que aquesta li va “reafirmar ahir” la seva “confiança”.

“Sóc jutjable com qualsevol”, ha reconegut Dupond-Moretti, que ha assegurat que exercirà el seu dret a defensar-se i ha sostingut que el procés no interferirà en la seva feina.

Les acusacions contra el ministre, que abans d’ascendir al càrrec el 2020 era un dels advocats més coneguts de França, fan referència a dos casos en els quals presumptament va aprofitar el seu càrrec per prendre decisions contra magistrats amb els quals havia tingut desavinences quan era lletrat.

El primer fa referència a l’obertura d’una investigació administrativa contra tres magistrats de la Fiscalia Nacional Financera que van incloure Dupond-Moretti en una investigació que afectava l’expresident Nicolas Sarkozy per tràfic d’influències. En concret, aquests magistrats van ordenar revisar el registre de trucades de diversos advocats, un dels quals era Dupond-Moretti.

El segon cas es refereix a una investigació oberta contra el multimilionari rus Dimitr Rybolovlev, propietari del cluc de futbol Mònaco. El ministre va presentar una denúncia administrativa contra el jutge instructor de la causa en la qual ell era advocat d’un dels processats.

El procés contra Dupond-Moretti no va ser l’únic revés judicial per a l’executiu francès el passat dilluns. També es va conèixer la imputació del secretari general de la Presidència francesa, Alexis Kohler, per presumpte tràfic d’influències dins d’una investigació sobre els seus vincles familiars amb l’empresa naviliera italo-suíssa Mediterranean Shipping Company (MSC).

En el marc d’aquestes acusacions, veus de l’oposicio com el rimer secretari del Partit Socialista, Olivier Faure, reclamen la dimissió dels dos funcionaris per garantir la igualtat dels ciutadans davant la justícia. “Si són exculpats podran tornar” als seus càrrecs, ha sostingut Faure en declaracions a la ràdio publica FranceInfo. Per ara, l’Elisi no ha fet comentaris sobre els casos, que afecten dues persones de la màxima confiança de Macron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.