Eines

Un temps propici per a l’economia circular

Diverses iniciatives legislatives i projectes fan que un model econòmic més sostenible esdevingui un àmbit estratègic durant els pròxims anys

Es demanda que la llei faciliti la gestió perquè el residu torni a la producció

Diver­ses ini­ci­a­ti­ves pos­si­bi­li­ta­ran que l’eco­no­mia cir­cu­lar faci un salt, tant qua­li­ta­tiu com quan­ti­ta­tiu. Entre aques­tes, des­ta­quen –ins­cri­tes dins del Pacte Naci­o­nal per a la Indústria (2022-2025)– el pro­jecte de llei de pre­venció i gestió de resi­dus, l’impuls del Hub Cata­lu­nya Cir­cu­lar i l’apro­vació del full de ruta del sec­tor, unes ini­ci­a­ti­ves que supo­sa­ran una inversió de 14,2 mili­ons d’euros. A tot això cal afe­gir el Pla Estratègic per a la Recu­pe­ració i Tran­for­mació Econòmica (PERTE) d’eco­no­mia cir­cu­lar de l’Estat, que mobi­lit­zarà 492 mili­ons d’euros d’aquí al 2026.

Per avançar cap a una eco­no­mia verda i cir­cu­lar, en l’horitzó de valo­rit­zar fins a un 82% dels resi­dus indus­tri­als, serà espe­ci­al­ment trans­cen­den­tal la llei cata­lana de pre­venció i gestió de resi­dus, que, com explica Isaac Peraire, direc­tor de l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), “vol posar en el pri­mer pla la res­pon­sa­bi­li­tat ampli­ada del pro­duc­tor, que tindrà més abast, i el sis­tema de dipòsit, devo­lució i retorn d’enva­sos, que és el para­digma de d’eco­no­mia cir­cu­lar”. No menys fona­men­tal serà en aquest cos nor­ma­tiu la fi de con­dició de residu. Ate­sos els dub­tes que fins ara pre­sen­tava la norma, el legis­la­dor vol “cla­ri­fi­car per tal que un ven­tall ampli de resi­dus pugui ser con­si­de­rat útil per retor­nar al cicle pro­duc­tiu”. El Hub Cata­lu­nya Cir­cu­lar, creat en l’ante­rior pacte, “es vol poten­ciar a par­tir del full de ruta per a l’eco­no­mia cir­cu­lar de Cata­lu­nya (FRECC), que ha de fixar les ini­ci­a­ti­ves trans­ver­sals que han de reo­ri­en­tar el model econòmic”. Des de la seva posició, Peraire creu que per fer un salt en eco­no­mia cir­cu­lar, a banda de reno­var el marc legis­la­tiu, caldrà “fer ús de l’incen­tiu fis­cal, com per exem­ple reduir l’IVA dels pro­duc­tes que hagin estat ela­bo­rats amb mate­ri­als reci­clats.

Anna Lluís és cofun­da­dora de Sim­bi­osy, una de les con­sul­to­res de casa nos­tra més exper­tes en eco­no­mia cir­cu­lar, i que del 2014 ençà, ha conduït 13 pro­jec­tes, que han invo­lu­crat 50 muni­ci­pis i 50.000 empre­ses. Com diu: “Al prin­cipi només tre­ballàvem amb sec­tors manu­fac­tu­rers, però ara l’eco­no­mia cir­cu­lar té recor­re­gut en ser­veis, turisme o cons­trucció, i per això és neces­sari que la nova llei acla­reixi bé el final de la con­dició de residu, perquè sigui més fàcil per a l’empresa adreçar de nou el residu cap a un cicle pro­duc­tiu.” Asse­nyala la importància d’esti­mu­lar els pro­jec­tes de sim­bi­osi indus­trial, no deba­des la seva firma va ser pio­nera a orga­nit­zar una ini­ci­a­tiva d’aquesta mena a Man­resa, el 2015: “Aquests pro­jec­tes fan créixer l’eco­no­mia local, ja que és una relació entre cone­guts, que acos­tuma les empre­ses a tre­ba­llar de manera col·labo­ra­tiva.” Com afe­geix, les asso­ci­a­ci­ons empre­sa­ri­als “van assu­mint el paper d’ele­ment clau per aixe­car pro­jec­tes de sim­bi­osi”. En aquest moment, Sim­bi­osy està ofe­rint la seva cober­tura a qua­tre asso­ci­a­ci­ons per tirar enda­vant aquests plans. A banda de cur­sos de for­mació, ofe­reix als cli­ents la pla­ta­forma SINER, una eina en línia per ges­ti­o­nar dades de con­sum de recur­sos i de pro­ducció de resi­dus de les empre­ses d’un eco­sis­tema amb l’objec­tiu d’explo­rar opor­tu­ni­tats de bes­canvi.

Marc Oliva, pre­si­dent de la Comissió d’Eco­no­mia Cir­cu­lar i Canvi Climàtic d’Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya, també és dels que creu que és pri­o­ri­tari “eli­mi­nar de les lleis –l’esta­tal i la que es pro­mul­garà a Cata­lu­nya– les res­tric­ci­ons perquè el residu gau­deixi de la con­dició de matèria pri­mera i es pugui tor­nar a incor­po­rar a la cadena de valor”.

Oliva creu que tant les eines que acull el Pacte Naci­o­nal per a la Indústria com el PERTE esta­tal han de ser “veri­ta­bles palan­ques de desen­vo­lu­pa­ment futur”, i con­duir l’eco­no­mia cap “a un canvi pro­fund de model”: “En sec­tors com el tèxtil, té sen­tit com­prar roba que dura només una tem­po­rada? I en electrònica, can­viar de model de mòbil cada dos anys? El model de pro­ducció ja no s’ha de basar tant en la reno­vació i sí en la con­tenció de l’ús de recur­sos.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.