Política

Dinamarca

La primera ministra danesa convoca eleccions anticipades l’1 de novembre

La socialdemòcrata Mette Frederiksen assegura que, si guanya, apostarà per formar un govern ampli

El Partit Social Liberal, soci de govern, l’havia amenaçat amb una moció de censura si no avançava els comicis

La pri­mera minis­tra danesa, la soci­al­demòcrata Mette Fre­de­rik­sen, ha con­vo­cat aquest dime­cres elec­ci­ons gene­rals anti­ci­pa­des per al pròxim 1 de novem­bre, set mesos abans del pre­vist, tal com li dema­nava la majo­ria par­la­mentària.

El Par­tit Social Libe­ral, una de les for­ma­ci­ons que garan­tei­xen la majo­ria al govern soci­al­demòcrata, havia amenaçat amb una moció de cen­sura a Fre­de­rik­sen si aquesta no con­vo­cava elec­ci­ons a l’inici del curs par­la­men­tari, després de la pre­sen­tació al juny d’un informe crític amb la gestió de l’Exe­cu­tiu en el sacri­fici de mili­ons de visons per una mutació del coro­na­vi­rus.

Fre­de­rik­sen ha admès que és “estrany” avançar les elec­ci­ons enmig d’una crisi inter­na­ci­o­nal “energètica, econòmica i de segu­re­tat” i ha promès que, si gua­nya, el seu par­tit apos­tarà per for­mar un govern ampli, en con­tra del que ha defen­sat fins fa poc.

“Estem pre­pa­rats tant per a com­pro­mi­sos com per col·labo­rar, perquè en els temps difícils que vivim, amb cri­sis entre­llaçades, ha arri­bat el moment de pro­var una nova forma de govern a Dina­marca: una política de col·labo­ració, amb més com­pro­mi­sos, que volem encapçalar”, ha dit Fre­de­rik­sen en una breu com­pa­rei­xença sense pre­gun­tes.

Els soci­al­demòcra­tes, que han domi­nat la política danesa en les últi­mes dècades, han gover­nat aquesta legis­la­tura amb una quarta part dels escons, tot i que gau­dien de majo­ria gràcies al suport de tres for­ma­ci­ons de cen­tre­es­querra: soci­a­lis­tes, verds i social libe­rals.


Els visons aca­ben amb la legis­la­tura
El Par­tit Social Libe­ral va des­en­ca­de­nar fa tres mesos les espe­cu­la­ci­ons sobre unes elec­ci­ons anti­ci­pa­des quan va anun­ciar la seva amenaça a Fre­de­rik­sen, vin­cu­lada al mink­gate (cas dels visons), el major escàndol polític recent a Dina­marca.

Les auto­ri­tats sanitàries dane­ses van aler­tar la tar­dor del 2020 que una mutació del coro­na­vi­rus detec­tada a visons podria com­pro­me­tre l’eficàcia de les futu­res vacu­nes con­tra la Covid-19, per la qual cosa el govern va apro­var de forma urgent el sacri­fici de tota la població d’aquests ani­mals. A més, va pro­hi­bir per dos anys la cria de visons, de la que Dina­marca era ales­ho­res el pri­mer pro­duc­tor mun­dial.

Dies després es va des­co­brir que l’exe­cu­tiu no tenia cober­tura legal per decre­tar aquesta mesura, ja que només està permès sacri­fi­car ani­mals en gran­ges amb con­tagi o a la zona pròxima.

El govern va apro­var lla­vors una reforma legal sobre la marxa, davant les pro­tes­tes de cri­a­dors i de l’opo­sició. El minis­tre d’Agri­cul­tura, Mogens Jen­sen, va dimi­tir enmig de la polèmica i el Par­la­ment va crear una comissió d’inves­ti­gació.

Aquesta comissió va con­cloure el pas­sat juny que l’actu­ació del govern va ser “molt cri­ti­ca­ble” i va veure fona­ment per obrir casos dis­ci­pli­na­ris con­tra diver­sos alts fun­ci­o­na­ris. No obs­tant, i tot i con­si­de­rar que les decla­ra­ci­ons de la pri­mera minis­tra van ser “greu­ment enga­nyo­ses”, va adme­tre que no es pot saber si estava al cor­rent de la falta de cober­tura legal de la mesura.

El Par­la­ment danès va apro­var al juliol una amo­nes­tació ofi­cial a Fre­de­rik­sen, tot i que va rebut­jar apli­car altres mesu­res més dures, com recla­mava l’opo­sició, gràcies als vots dels ali­ats dels soci­al­demòcra­tes, que li garan­tei­xen la majo­ria a la Cam­bra.

Fre­de­rik­sen ha reco­ne­gut errors en la seva actu­ació, tot i que els ha atribuït a la situ­ació “crítica” en què es tro­bava el país enmig de la pandèmia de coro­na­vi­rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.