Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
Moscou adverteix Washington que no s’involucri més en el conflicte a Ucraïna
El ministre d’Exteriors acusa Zelenski de demanar a Occident que llanci un “atac nuclear preventiu” contra el seu país
Lavrov assegura que Rússia no ha canviat la seva política de contenció nuclear, que no preveu l’ús preventiu d’aquestes armes
El ministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha advertit aquest divendres els Estats Units d’Amèrica (EUA) que no s’impliquin encara més en la guerra d’Ucraïna.
“Tornem a advertir els EUA i altres patrocinadors del règim de Kíiv” contra un major involucrament en la situació com a part del conflicte”, ha dit Lavrov en una intervenció telemàtica en un fòrum internacional sobre polítiques ecològiques i desenvolupament sostenible, segons l’agència oficial TASS.
El cap de la diplomàcia russa ha garantit que la doctrina militar i la política de Rússia en l’àmbit de la contenció nuclear, que no preveu l’ús preventiu d’armes d’aquest tipus, es mantenen invariables.
“Els intents de Washington i els seus vassalls de distorsionar aquesta realitat, de tergiversar la nostra postura, tenen com a objectiu intimidar la comunitat internacional, obligar la seva part raonable a seguir el rumb, condemnat al fracàs, de donar suport incondicional a Kíiv en totes les seves aventures”, ha afirmat el titular d’Exteriors.
Lavrov ha defensat que Rússia no pot callar davant les “accions irracionals del règim de Kíiv que busquen crear riscos d’emprar diversos tipus d’armes de destrucció massiva”.
Segons ell, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va instar ahir “els seus amos occidentals a llançar un atac nuclear preventiu contra Rússia”. Una crida que, a parer de Lavrov, “ha presentat al món noves proves de les amenaces que emanen del règim de Kíiv”. I ha afegit que va ser precisament per “neutralitzar” aquestes amenaces que Moscou va llançar “l’operació militar especial”, l’eufemisme que el Kremlin utilitza per referir-se a la invasió del país veí.
Pel ministre rus, el suport de l’OTAN i la Unió Europea (UE), que declaren que Zelenski “encapçala la lluita pels valors europeus, la llibertat i la democràcia”, ha fet que el president ucraïnès “li agafi el gust a la situació i comenci a dictar les seves condicions a l’Aliança atlàntica i la UE”.
En una videoconferència amb l’Institut Lowy d’Austràlia, Zelenski va demanar una “acció preventiva” contra Rússia per impedir que utilitzi armes nuclears. L’intèrpret va traduir inicialment com a “atacs preventius” les paraules del polític ucraïnès, però després va corregir i es va referir a una “acció preventiva”.
L’assessor de la Presidència d’Ucraïna Mikhailo Podoliak ha puntualitzat que Zelenski mai ha demanat un “atac nuclear preventiu” i ha qualificat de falses les informacions dels mitjans en aquest sentit.
Però Lavrov ha rebutjat aquests aclariments i ha assenyalat que al gener d’aquest any el cap d’Estat ucraïnès ja va manifestar el propòsit d’Ucraïna de posseir armes nuclears. “Per tant, aquesta idea va calar profundament al seu cap”, ha reblat.