Economia

Estat espanyol

El govern espanyol aprova el pla per reduir fins a un 13,5 % el consum de gas

El document preveu que les factures energètiques siguin més clares i incorporin recomanacions per estalviar

El pla aposta per les infraestructures d’interconnexió amb altres països europeus

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el pla Més Seguretat Energètica (+SE), amb el qual busca reduir el consum de gas a l’Estat entre un 5,1 % i un 13,5 % fins al març, millorar l’autonomia energètica i augmentar la competitivitat per complir amb el compromís de solidaritat amb els seus socis europeus.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat després del Consell de Ministres que el pla busca oferir “una visió estratègica de com ser més segurs, com garantir major assequibilitat del preu de l’energia i una major solidaritat amb els altres països europeus”.

El Pla de Contingència Energètica o Pla + SE, que aprofita els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, conté 73 mesures agrupades en sis grans blocs d’actuació: estalvi i eficiència energètica, impuls al procés de transició, protecció a consumidors, fiscalitat, autonomia energètica i tecnològica, i solidaritat amb la Unió Europea.

Algun d’aquests plantejaments ja s’han aprovat o anunciat en les últimes setmanes, com la rebaixa de l’IVA del gas natural del 21 % al 5 %, o la reforma de la tarifa elèctrica regulada (PVPC) per tal de reduir la seva volatilitat.

Un dels eixos del pla és la protecció de la població, especialment dels consumidors més vulnerables. En aquesta línia, es preveu atorgar una major cobertura per al bo social elèctric i el bo social tèrmic, i reduir la factura d’1,6 milions de llars amb calderes comunitàries amb vista a aquest hivern.


Factures més entenedores
El pla també inclou la necessitat de dotar de transparència i claredat les factures energètiques, una proposta que associacions de consumidors com l’OCU han remès al ministeri per a la Transició Ecològica en les seves reunions.

D’aquesta manera, les factures de llum i gas dels consumidors amb menys de 15 quilowatts (kW) de potència i un consum inferior a 50.000 quilowatts hora (kWh) anuals, respectivament, inclouran una comparativa del consum amb clients similars en el mateix codi postal.

Així mateix, s’hi incorporaran consells per consumir d’una manera intel·ligent i eficient, com per exemple, recomanacions en l’ús dels electrodomèstics o sobre com gestionar la ventilació. També s’homogeneïtzarà la forma en què apareix a la factura el “mecanisme ibèric” que topa el gas per a generació elèctrica.

Si bé la intenció és introduir aquests canvis com més aviat millor, algunes d’aquestes mesures requereixen d’un marc regulador concret i del vistiplau de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), com és el cas de la informació sobre l’“excepció ibèrica”, de la qual encara no es coneixen els detalls de com quedarà definida a la factura.


Rebaixes fiscals
El Pla +SE vol donar un impuls a les teulades solars, les comunitats energètiques i l’autoconsum, amb 500 milions d’euros i més facilitats.

De cara a accelerar la transició energètica, el departament que dirigeix Teresa Ribera juntament amb el ministeri d’Hisenda explora futures rebaixes fiscals per adoptar solucions que permetin substituir l’ús de combustibles fòssils per energies renovables. Serien, en concret,  desgravacions fiscals similars a les posades en marxa per a la rehabilitació energètica dels habitatges.

En virtut del pla, les comunitats autònomes i les entitats locals hauran de publicar, abans del proper 1 de desembre, els seus respectius plans d’estalvi energètic, desplegament d’autoconsum i actuacions d’estalvi i eficiència, tal com van acordar en la darrera conferència sectorial.

També a nivell de les administracions, el document incorpora un nou pla específic de reducció del consum de l’enllumenat exterior per fer-lo més eficient. El govern preveu préstecs sense interès que cobriran fins al 100 % del cost de la renovació.

Seguint el seu exemple, les grans empreses podran presentar els seus propis plans de contribució a l’estalvi, basant-se en els resultats de les seves auditories energètiques, que ja havien de realitzar des del 2016.


Interconnexions amb Europa
En sintonia amb el compromís de solidaritat amb Europa per afrontar aquesta crisi energètica, agreujada per la guerra a Ucraïna, el Pla +SE reforça les infraestructures energètiques per potenciar l’exportació de gas a França, Itàlia i la resta dels socis europeus.

Així, habilita una ampliació del 18 % de la seva capacitat d’exportació de gas a França per la interconnexió pirinenca, i està preparant una ampliació dels subministraments per vaixell a Itàlia, que tindrà a la seva disposició una capacitat equivalent al 3 % del seu consum de gas.

En paral·lel, l’estratègia perfila el futur Corredor ibèric de l’Hidrogen.

Per garantir l’efectivitat de les mesures, es publicaran butlletins mensuals de paràmetres com l’evolució del consum de gas o electricitat i del “mecanisme ibèric”, i es mantindran els marcs de diàleg i cooperació, amb el Grup de Treball interministerial específic.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.